Výpis článků z archivu za měsíc: Březen 2010


Jsou národní standardy odborné zdravotní péče ryze odbornou záležitostí? Tisková zpráva 1. LF UK

Informace o průběhu přípravy a vyhlášení Veřejné zakázky (VZ: 60040727, číslo objednávky: mz0110) Ministerstvem zdravotnictví ČR „Generální řešitel projektu tvorby národní sady standardů odborné zdravotní péče – tvorba systému, jeho plnění a související služby“.  

Pokračování

30. března 2010


Pražskému staroměstskému orloji je 600 let

Stroj, jenž rozděluje s takovou přesností dvanáct denních hodin, učí dodržovat spravedlnost a zákony.

Pokračování

30. března 2010


BIOCEV postupuje dál

Projekt BIOCEV (biotechnologické a biomedicínské centrum výzkumu ve Vestci), společný projekt Univerzity Karlovy a šesti ústavů Akademie věd ČR, splnil všechna potřebná hodnotící kritéria a byl MŠMT zařazen do dalšího, mezinárodního kola hodnocení. Na tiskové konferenci o tom informovali zástupci obou hlavních institucí.

Pokračování

30. března 2010


Nové kolegium rektora Univerzity Karlovy

V pátek 26. března 2010 bylo jmenováno konečné složení nového kolegia rektora Univerzity Karlovy. Kolegium – stálý poradní orgán rektora prof. RNDr. Václava Hampla, DrSc. – se skládá celkem z deseti členů. Kolegium rektora tvoří prorektoři, kvestor a kancléř. Nově byli jmenováni čtyři členové kolegia, z toho dvě funkce byly osazeny novými tvářemi: Doc. ThDr. Martin Prudký  (ETF UK) obsadil pozici prorektora pro studijní záležitosti a prof. PhDr. Ivan Jakubec, CSc., (FF UK) se stal novým prorektorem pro doktorské studium a akademické kvalifikace. Poradní orgán rektora Václava Hampla dále posílil o dvě zcela nové pozice, které reflektují priority rozvoje Univerzity Karlovy v tomto období: byla ustanovena pozice prorektora pro investiční výstavbu, jímž se stal prof. RNDr. Milan Tichý, DrSc. z MFF UK a pozice prorektorky pro celoživotní vzdělávání a rovné příležitosti, jíž se ujme Doc. MUDr. Sylvie Opatrná, Ph.D. z Lékařské fakulty UK v Plzni.

Pokračování

26. března 2010


Japonec má povahu samuraje. Stres je jen nedostatek snahy nad problémem zvítězit

Zajímavý vhled do psychologické péče o klienty v Japonsku se zaměřením na oblast viktimologie přinesla „Česko-japonská konference o psychologických aspektech obětí trestných činů“, která se uskutečnila 25. března 2010 na půdě Filozofické fakulty UK. Organizace konference se ujala katedra psychologie FF UK.

Pokračování

26. března 2010


Galerie Jaroslava Fragnera a ČEgÚ FF UK připravili retrospektivní výstavu architekta Martina Roubíka

Ve středu 24. března 2010 bude v Asuánu otevřena retrospektivní výstava českého architekta Martina Roubíka (1949–2008), kterou připravila a v loňském roce představila Galerie Jaroslava Fragnera v Praze. Ve spolupráci s Velvyslanectvím České republiky v Egyptské arabské republice a Českým egyptologickým ústavem FF UK ji nyní reprizuje v Muzeu Núbie v Asuánu v jižním Egyptě.

Pokračování

24. března 2010


Historie - Otázky – Problémy. Vyšlo první číslo nového periodika Ústavu českých dějin FF UK

Nové periodikum Ústavu českých dějin FF UK v Praze se snaží odbornou i zasvěcenou laickou veřejnost seznamovat s výsledky stěžejních vědeckých úkolů vázaných na ÚČD a s nimi spojených pedagogických aktivit jejich členů. Časopis se primárně zaměřuje na historii českých zemí a střední Evropy, a to od raného středověku až po soudobé dějiny.

Pokračování

23. března 2010


Anne Hudson převzala titul doktor honoris causa

Přední britská medievistka, profesorka Univerzity v Oxfordu, Anne Hudson dnes převzala titul doktor honoris causa historických věd. Slavnostní udělení proběhlo ve Velké aule Karolina. Profesorce Hudson byl udělen čestný doktorát za příspěvek k osvětlení počátků evropské a české reformace, vztahu wyclifismu a husitství i dějin oxfordské univerzity a Univerzity Karlovy.

Pokračování

22. března 2010


CLIOHRES.NET bilancuje

Poslední plenární konference badatelské sítě 6. rámcového programu EU se uskuteční 19.- 20. 3. 2010 v budově Vlámské královské akademie věd v Bruselu.

Pokračování

19. března 2010


Poslední úkol našeho bytí. O vzdělanosti a její deformaci ve věku vědění

Inspirující, zajímavou a provokativní přednášku proslulého rakouského kritika současných reforem vědy a vzdělávání v Evropské unii Konrada Paula Liessmanna ocenila 16. března 2010 přeplněná aula Filozofické fakulty UK bouřlivým potleskem. Vystoupení autora knihy Teorie nevzdělanosti na téma „Poslední úkol našeho bytí. O vzdělanosti a její deformaci ve věku vědění.“ bylo součastí akcí pořádaných Filozofickou fakultou v rámci Roku Wilhelma von Humboldta.

Pokračování

17. března 2010


Zprovoznění Laboratoře magnetismu hornin

Na Ústavu geologie a paleontologie Přírodovědecké fakulty UK byla právě uvedena do provozu nová Laboratoř magnetismu hornin. Hlavním cílem této špičkově vybavené Laboratoře je rozvoj vědeckého výzkumu v oboru magnetismu hornin na půdě Přírodovědecké fakulty UK, a to zejména rozšíření a vývoj aplikací metody anizotropie magnetické susceptibility (AMS) v geologických vědách.

Pokračování

16. března 2010


Konference o duchovním životě u nás skončila

Konference „Duchovní život ve svobodné společnosti. Dvacet let náboženské svobody u nás“ skončila úspěchem. Pořádala ji Husitská teologická fakulta UK spolu s časopisem Dingir ve dnech 10. - 11. března 2010. Pro velký zájem studentů i veřejnosti se konala ve dvou aulách fakulty a návštěvníci sledovali bohatý program až do večerních hodin.

Pokračování

15. března 2010


Mezinárodní konference ukázala nové možnosti spolupráce na poli vzdělávání učitelů

Ve dnech 26.-28. 2. 2010 se na PedF UK uskutečnila mezinárodní pracovní konference ATEE Winter Conference "First class learning, first class teaching, first class teacher education: the primacy of Early Years, Primary Education and ICT for the future of Europe".

Pokračování

15. března 2010


Jak se studuje v USA…

Zelená posluchárna opět ožila dne 3. března 2010 seminářem IPC UK o studiu v zahraničí. Tématem semináře bylo tentokrát studium v USA a jeho hosty Ing. Jakub Tesař – USA Education Adviser z Fulbrightovy komise a tři studenti, kteří se podělili o své studijní a jiné zážitky z USA.

Pokračování

12. března 2010


Začala konference mapující dvacet let náboženské svobody u nás

Husitská teologická fakulta UK hostí ve dnech 10. a 11. března konferenci Duchovní život ve svobodné společnosti. Dvacet let náboženské svobody u nás. Pozvání přijali významní představitelé českých duchovních společenství, kteří vystoupí s referáty či se zapojí do panelové diskuze. Připraveno je rovněž šest moderovaných pracovních skupin, které se budou věnovat problematice jednotlivých církví a hnutí.

Pokračování

10. března 2010


Vědecké sympozium „Příprava učitelů pro pre-primární a primární vzdělávání – reflexe proměn po roce 1989 v České republice a na Slovensku“

Ve dnech 25.–26. února 2010 pořádala katedra primární pedagogiky Pedagogické fakulty UK v Praze vědecké sympozium u příležitosti 20. výročí obnovení demokracie v Československu.  Jeho cílem byla reflexe proměn vzdělávání učitelů pro pre-primární a primární vzdělávání v České a Slovenské republice pro roce 1989 v kontextu měnících se společenských podmínek a transformace školství. Tato problematika je významnou součástí řešení výzkumného záměru pořádající fakulty „Učitelská profese v měnících se požadavcích na vzdělávání“.

Pokračování

8. března 2010


Ministerská konference Boloňského procesu zahájena

Ministerská konference Boloňského procesu dnes započala v Budapešti a její pokračování proběhne zítra 12. března 2010 ve Vídni. Jednání se zúčastní 46 ministrů členských zemí, odpovědných za vysoké školství. Plenární zasedání konference je možné sledovat online.

Pokračování

8. března 2010


Odkaz revolučních hnutí z let 1810 a 1910? Mexiko je dnes významnou obchodní a kulturní mocností

Tento rok slaví kromě Mexika dvousté výročí nezávislosti Chile, Venezuela, Kolumbie a Argentina. Mexiko slaví zároveň sté výročí Mexické revoluce – rok 2010 je tedy pro Mexiko velice významný. U příležitosti tohoto výročí přednesl 3. března J. E. José Luis Bernal, velvyslanec Mexika v ČR, na půdě Univerzity Karlovy přednášku, ze které vybíráme:

Pokračování

8. března 2010


Mezinárodní seminář „Politika ochrany klimatu: cesta z Kodaně“

Z iniciativy senátora a ředitele Centra pro otázky životního prostředí UK v Praze prof. Bedřicha Moldana se v Senátu Parlamentu České republiky za velkého zájmu odborné veřejnosti uskutečnil dne 3. března 2010 mezinárodní seminář „Politika ochrany klimatu: cesta z Kodaně“.

Pokračování

3. března 2010


Pocta velkému Evropanovi. Trutnovský rodák Samuel Fritz – slavný absolvent UK

Nové aspekty, analýzy a interpretace díla Samuela Fritze přináší kniha Dr. Aristotela Alvareze Lopeze „ Samuel Fritz y la Fundación de Yurimaguas,“ která měla 26. února v Malé aule Karolina slavnostní českou premiéru.

Pokračování

2. března 2010




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.