Výpis článků z archivu za měsíc: Březen 2012


Ministr školství vyznamenal docentku Evu Šotolovou z Pedagogické fakulty

Svůj profesní život zasvětila vzdělávání romských dětí. Za svou práci a vědecký přístup aplikovaný v praxi obdržela doc. PaedDr. Eva Šotolová. Ph.D., z katedry speciální pedagogiky Pedagogické fakulty UK od ministra školství Mgr. Josefa Dobeše Medaili MŠMT prvního stupně za dlouhodobou vynikající pedagogickou činnost.

Pokračování

29. března 2012


Jednota českých matematiků a fyziků oslavila 150. výročí vzniku

Přesně na den po 150 letech si členové Jednoty českých matematiků a fyziků připomněli výročí ustavující schůze spolku, který založila čtveřice studentů Filozofické fakulty c. k. Karlovo-Fredinandovy univerzity. Slavnostního setkání členů Jednoty, jedné z nejstarších českých učených společností, se účastnil i prezident republiky Václav Klaus. Ve svém projevu kritizoval snižování významu matematiky a popírání její potřeby ve vzdělání.

Pokračování

29. března 2012


Papeže na ostrově vítají dobře prověření statisté, říká kubánský disident

Z kubánského vězení se po sedmi letech dostal jen pod podmínkou, že ostrov navždy opustí. Kubánský disident Rolando Jimenéz Pozada tuto nabídku využil a před dvěma lety přicestoval do České republiky, kde krátce po příjezdu získal politický azyl. Svým odchodem z „ostrova svobody“ však za sebou mosty nespálil a dál bojuje proti režimu, který na Kubě tyranizuje místní obyvatele. Právě proto vystoupil v pondělí 26. března na pozvání Nadace Forum 2000 na Fakultě humanitních studií UK.

Pokračování

27. března 2012


Prohlášení rektora Univerzity Karlovy v Praze

Rektor Univerzity Karlovy prof. Václav Hampl v souvislosti s informací o chystané demisi ministra školství Mgr. Josefa Dobeše upozorňuje, že v množství osobně laděných mediálních komentářů by neměly být opomenuty klíčové věcné problémy:

Pokračování

22. března 2012


Kvalitní čtení za málo peněz. Studenti KTF uspořádali oblíbenou burzu knih

Jedna z poslucháren Katolické teologické fakulty UK se ve středu a ve čtvrtek 21. a 22. března proměnila v antikvariát. Po dva dny se tam konala burza knih. Ke koupi byly jak odborné publikace, tak i beletrie.

Pokračování

22. března 2012


Ministr školství Josef Dobeš podal v pátek demisi

Agendu ministra školství Mgr. Josefa Dobeše, který v pátek 23. března předá premiérovi demisi, převezme dočasně jeho první náměstek Ing. Ladislav Němec. Ministr to oznámil na čtvrteční tiskové konferenci s tím, že není schopen akceptovat škrty v rozpočtu rezortu, na nichž se ve středu shodla vláda. Ve funkci by měl setrvat do konce března. Kdo ho v čele úřadu nahradí, zatím není jasné.

Pokračování

22. března 2012


Cenu Randovy nadace získala absolventka Právnické fakulty UK

Magistra Dominika Takáčová obstála v tvrdé konkurenci 40 přihlášených prací a stala se nositelkou Ceny Randovy nadace  za vynikající diplomovou práci z oblasti soukromého práva na téma Odpovědnost v právu: teoretická a komparativní analýza prosté ekonomické škody. Další dvě ceny za výjimečné závěrečné práce putují do Plzně a Olomouce.

Pokračování

22. března 2012


Dopis rektora UK společnosti Syner

Rektor Univerzity Karlovy prof. Václav Hampl odpověděl otevřeným dopisem společnosti Syner, která kritizovala působení PhDr. Jaromíra Baxy. Celé znění odpovědi společnosti Syner zde.

Pokračování

22. března 2012


Oficiální prohlášení ministra školství, mládeže a tělovýchovy Josefa Dobeše

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Josef Dobeš na dnešním jednání vlády odmítl podpořit vázání finančních prostředků v kapitole školství. I snížená varianta navržená premiérem P. Nečasem ve výši 2,5 mld korun byla pro J. Dobeše nepřijatelná.

Pokračování

21. března 2012


Dokumenty z doby, kdy byl Havel prezidentem, by se měly otevřít bádání

Jako o osobnosti, která v posledních padesáti letech výrazně proměnila dějiny státu, hovořili vědci na konferenci věnované Václavu Havlovi. Setkání připravil na pondělí 19. března Ústav pro soudobé dějiny AV ČR. Vedle pracovníků Akademie věd na něm vystoupili také přednášející z Univerzity Karlovy.

Pokračování

20. března 2012


Semináře o studiu v zahraničí

I v tomto semestru pořádá Informačně poradenské centrum (IPC) studenty a studentky UK sérii seminářů o studiu v zahraničí. V březnu se uskutečnil seminář o studiu v USA, kde vystoupil kromě pozvaného studenta také zástupce Fulbrightovy komise Ing. Jakub Tesař. Fulbrightova komise v Praze především administruje vládní stipendia do USA, poskytuje studentům bezplatné poradenství a také jim například pomáhá připravit se na relevantní jazykové zkoušky. Více na www.fulbright.cz

Pokračování

20. března 2012


Klientelismus se podepsal i na vysokoškolské reformě

Spolek českých právníků Všehrd uspořádal ve čtvrtek 14. března vpodvečer na Právnické fakultě UK přednášku předsedkyně Akreditační komise ČR. Profesorka PhDr. Vladimíra Dvořáková, CSc., hovořila především o klientelismu, ale došlo i na aktuální téma – prodloužení akreditace plzeňským právům ze strany ministerstva školství Akreditační komisi navzdory.

Pokračování

15. března 2012


Na plese FTVS byly k vidění i skutečné sportovní výkony

Sportovci netráví svůj čas jen usilovným tréninkem na sportovištích, ale umí se i dobře bavit na společenských akcích. Dokázal to už tradiční ples Fakulty tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy, který se konal 7. března v Národním domě na pražském Smíchově.

Pokračování

14. března 2012


Předsednictvo ČKR je velmi znepokojeno mocenským zásahem MŠMT

Předsednictvo České konference rektorů je velmi znepokojeno mocenským zásahem Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy do odborného a právně závazného stanoviska Akreditační komise ve věci Fakulty právnické Západočeské univerzity v Plzni. Ministr Dobeš učinil bezprecedentní krok, který zcela jistě nesvědčí o deklarované snaze o zvýšení kvality vysokoškolského vzdělávání a vzbuzuje zásadní pochybnosti o respektu ministra k platnému zákonu o vysokých školách.

Pokračování

12. března 2012


SK RVŠ: k postupu MŠMT ve věci Fakulty právnické ZČU v Plzni

SK RVŠ odsuzuje postup Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ve věci Fakulty právnické Západočeské univerzity v Plzni. Považuje jej za účelové využití komplikované situace studujících a vyučujících FPR ZČU pro bezprecedentní politický zásah do nezávislosti Akreditační komise, který do budoucna může vést k dalšímu zpochybňování její činnosti.

Pokračování

12. března 2012


Prezident Polské republiky ocenil Tomáše Halíka státním vyznamenáním

Prezident Polské republiky Bronislaw Komorowski udělil prof. Tomáši Halíkovi vysoké státní vyznamenání - Rytířský kříž řádu za zásluhy Polské republiky jako uznání za výjimečný přínos k rozvoji polsko-českého kulturního dialogu.

Pokračování

9. března 2012


Story Factory zná vítěze

Sakra!, Blbost, Nepříjemná zkušenost, Nepřínosná zkušenost a Hey, Charlie!. Názvy oceněných vítězných animovaných videí v soutěži Story Factory, jejíž druhý ročník organizovala Matematicko-fyzikální fakulta UK ve spolupráci s neziskovou organizací Generation Europe a se Studii nových médií FF UK, napovídají, že autory jsou středoškoláci.

Pokračování

9. března 2012


Vyšší DPH? Kdepak, Knihkupectví Karolinum nabízí padesátiprocentní slevy

Až padesát procent z ceny vybraných knih můžete ušetřit do konce března v Knihkupectví Karolinum. Ti, kteří si vybrané zlevněné publikace objednají přes internet, dostanou navíc další desetiprocentní slevu. Čtenáři si mohou vybírat ze šesti desítek titulů různých žánrů od knižních vydání Sudkových fotografií přes historické monografie až po knižní rozhovory.

Pokračování

9. března 2012


Trimed vyhlásil nejlepší vyučující 3. LF

Nejlépe hodnocené pedagogy akademického roku 2010/2011 zná od středečního večera 3. lékařská fakulta UK. Výsledky studentského hlasování oznámili zástupci spolku Trimed společně s děkanem fakulty prof. Michalem Andělem 7. března na Reprezentačním plese v Národním domě na Vinohradech. Čerstvého nositele ceny a předního odborníka na němé ischemie myokardu a moderní farmakoterapii kardiovaskulárních nemocí prof. Jana Bultase jsme po předání cen vyzpovídali.

Pokračování

8. března 2012


Kam na Jeden svět? Na Univerzitu Karlovu!

I na Univerzitě Karlově poběží festival filmů s lidskoprávní tematickou Jeden svět. Vybrané dokumenty tentokrát se zaměřením na „Protesty, nepokoje, revoltu“ mohou zájemci zhlédnout na Fakultě humanitních studií a na Přírodovědecké a Filozofické fakultě od pondělí 12. března 2012.

Pokračování

7. března 2012


Andrej Babiš: Nechápu, proč ministr není schopen se s akademickou obcí domluvit

Na stovku posluchačů přilákala na Právnickou fakultu přednáška majitele holdingu Agrofert Andreje Babiše. Setkání s významným tuzemským podnikatelem zorganizoval v úterý 6. března Spolek českých právníků Všehrd. Babiš bez okolků se studenty velmi živě diskutoval o problémech české společnosti a především o korupci v byznysu.

Pokračování

7. března 2012


Nejsme zahloubaní vědci a dokážeme si dělat legraci

Filmová znělka od majitele zlaté sošky Anděla, festivalové ozvěny, stanové městečko a vystoupení kapely Humbuk a sólového projektu bubeníka Thoma Heriana aka Drama Jacqua v rámci doprovodného programu... Vše nasvědčuje tomu, že v červnu Filmový festival Matematicko-fyzikální fakulty v rámci oslav 60. výročí školy vytvoří důstojnou konkurenci MFF Karlovy Vary.

Pokračování

5. března 2012


"Vzdělání a dovednosti - co jsou velká témata dneška?"

Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) vyhlásila soutěž na tvorbu krátkého studentského videa k problematice " Vzdělání a dovednosti - co jsou velká témata dneška?".

Pokračování

5. března 2012


Výtvarná soutěž ke Světovému dni bez tabáku

Poradna pro odvykání kouření při 3. lékařské fakultě UK v Praze vyhlašuje studentskou výtvarnou soutěž ke Světovému dni bez tabáku na téma: “Jak omezit užívání tabákových výrobků u pracovníků ve zdravotnictví?" Soutěž je určena všem zájemcům z řad studentů a předkládané soutěžní práce musí být předány organizátorům nejpozději do 10. května 2012.

Pokračování

5. března 2012




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.