Výpis článků z archivu za měsíc: Duben 2005


Závěry 79. zasedání Pléna České konference rektorů

Návrh novelizace zákona o vysokých školách, sociální postavení studentů soukromých vysokých škol, nebo rozpočet na rok 2006 - to byla témata dalšího pléna České konference rektorů.

Pokračování

25. dubna 2005


Největší zájem je o andragogiku

O jaké obory na Filozofické fakultě UK je největší zájem? Ke studiu ve školním roce 2005/2006 se sem hlásí na 10 800 uchazečů. Největší podíl z tohoto počtu představují uchazeči o pětileté magisterské studium (7190), počet zájemců o bakalářské studium oproti minulým letům vzrostl (3183). Přijat do něj bude zhruba každý šestý, právě tak jako do studia magisterského, na jednotlivých obrech je však poměr značně rozdílný.

Pokračování

22. dubna 2005


Volby kandidáta na děkana 1. LF UK

V tajné volbě byl v pondělí 18. dubna zvolen akademickým senátem kandidát na funkci děkana 1. lékařské fakulty UK. Stal se jím prof. MUDr. Tomáš Zima, Drsc., MBA, přednosta Ústavu klinické biochemie a laboratorní diagnostiky 1. LF a VFN (www.tomaszima.cz)

Pokračování

20. dubna 2005


Univerzita má opět vlastní tištěný časopis

Vážení čtenáři, po delší odmlce začínáme opět s vydáváním tištěného univerzitního periodika, které by mělo informovat o dění na akademické půdě. Vedle informačního iFORUM, které je již delší dobu dostupné v internetové podobě, se tak dostává akademické i širší veřejnosti do rukou časopisecké medium, které se bude ucházet o přízeň čtenářů vykrýváním prostoru pro diskuzi o širších a hlubších otázkách akademického života tak, jak bude dovolovat čtvrtletní periodicita jeho vydávání.

Pokračování

13. dubna 2005


60. výročí založení Lékařské fakulty v Plzni Univerzity Karlovy

Univerzita Karlova v Praze-Lékařská fakulta v Plzni pořádá při příležitosti oslav 60 let svého založení „4. sympozium o peritoneální dialýze pracovišť Čech a Moravy“. Akce se koná 8. dubna 2005 v pražském hotelu Diplomat (Evropská 15, Praha 6) od 10-16 h. Lékařská fakulta v Plzni, zastoupená I. Interní klinikou, za podpory firmy Baxter Czech sro uspořádala také všechna předchozí sympozia o peritoneální dialýze. I. Interní klinika plzeňské lékařské fakulty a fakultní nemocnice je vedoucím pracovištěm v oboru v našem státě po stránce zdravotnické, výukové a vědecko-výzkumné.

Pokračování

8. dubna 2005


Německá ministryně spravedlnosti přednášela na UK

Při příležitosti státní návštěvy německé spolkové ministryně spravedlnosti paní Brigitte Zypries se ve čtvrtek 31. března uskutečnila přednáška na téma „Der europäische Verfassungsvertrag – neue Perspektiven für Europa“. Akci společně uspořádalo Velvyslanectví SRN v Praze, Friedrich - Ebert – Stiftung a Právnická fakulta UK, kde také přednáška proběhla.

Pokračování

7. dubna 2005


ČÍTÁRNA OBČANSKÉHO INSTITUTU

Literaturu z oblasti sociálních věd, politologie, mezinárodních vztahů, sociologie, rodinné politiky, historie či ekonomie, publikace domácích a zahraničních liberálně-konzervativních autorů na různá témata a můžete najít v Čítárně Občanského institutu. Tuto prezenčně přístupnou knihovnu v oblasti společenských věd najdete v prostorách emauzského kláštera na adrese: Vyšehradská 49, Praha 2 (stanice tramvaje 3, 10, 16, 18, 24 „Moráň“stanice metra „Karlovo náměstí“).

Knihovna je pro Vás otevřena v těchto hodinách:

pondělí: 8.30 – 16.30

úterý:    8.30 – 16.30

čtvrtek: 8.30 – 12.30

Katalog publikací přístupných v čítárně OI naleznete na webových stránkách: www.obcinst.cz nebo http://sd.ruk.cuni.cz/tin-bin/oi/k6

Pokračování

5. dubna 2005


Informace o otevření bakalářského studijního programu na 1. LF UK v akademickém roce 2005/2006: obor adiktologie

Obor adiktologie na 1. lékařské fakultě UK získal akreditaci Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy na podzim roku 2004. Je akreditován jako tříleté bakalářské studium, prozatím pouze v prezenční formě a s kapacitou do 40 studijních míst. Připravována je také distanční forma studia s obdobnou kapacitou a s plánem zahájit výuku co nejdříve také v této formě. Poptávka prozatím naznačuje poměrně výrazný zájme o obě formy studia.

Pokračování

5. dubna 2005


V Karolinu vyrostly stavby budoucnosti

Výstavě, která je v prostorách Karolina volně přístupná do poloviny dubna, předcházelo jednodenní symposium energetických expertů z Česka a Rakouska. Návštěvníkům představuje možnosti využití designu budov k úsporám spotřeby energie a využití obnovitelných zdrojů pro vytápění. Jak experti upozorňují, budovy dnes spotřebovávají celou třetinu světové energetické produkce, a to je třeba změnit. „Nejčistší energie je ten kilowat, který není vyroben,“ říká člen expertního týmu, rektor UK Prof. Ivan Wilhelm.

Pokračování

Tomáš Sachr, 5. dubna 2005




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.