Výpis článků z archivu za měsíc: Duben 2011


ETF UK hostí mezinárodní sympozium biblistů COLLOQUIUM BIBLICUM

Evangelická teologická fakulta UK pořádá ve dnech 27.–30. dubna 2011 již 19. ročník tradičního mezinárodního sympozia biblistů – COLLOQUIUM BIBLICUM.

Pokračování

29. dubna 2011


„Alternativní metody výuky“ jsou jedinou cestou kupředu

„Nemáme jinou alternativu, než hledat nové způsoby a cesty, jak dnešním žákům na základních a středních školách a studentům univerzit předat vědomosti. Hledání nových cest výuky je naopak jednoznačným trendem moderního školství,“ zaznělo dnes při zahájení konference Alternativní metody výuky 2011. Organizátorem letos již 9. ročníku mezinárodní konference věnované využití multimediálních metod v různých formách vzdělávání je Přírodovědecká fakulta UK ve spolupráci s Ústavem výpočetní techniky UK, Univerzitou Hradec Králové a Evropskou Organizací pro Univerzitní Informační Systémy (EUNIS CZ).

Pokračování

28. dubna 2011


Stanovisko Asociace děkanů filozofických fakult ČR k věcnému záměru zákona o VŠ

Děkani filozofických fakult České republiky považují návrh věcného záměru zákona o vysokých školách z 23. 2. 2011 za nepřijatelný. Situaci českého vysokého školství považujeme dlouhodobě za neutěšenou, předložený návrh však tuto situaci neřeší, naopak, představuje zásadní ohrožení úrovně vzdělanosti v České republice. Skrývá se v něm nebezpečí privatizace veřejných prostředků na vzdělávání a účelové zneužití akademické sféry.

Pokračování

28. dubna 2011


Na FF UK se diskutovalo o věcném záměru zákona o vysokých školách

Velká aula Filozofické fakulty hostila 28. 4. veřejnou diskuzi o situaci českých vysokých škol a novém věcném záměru zákona o vysokých školách. Pozvání přijali bývalí ministři školství PhDr. Miroslava Kopicová a Mgr. Ondřej Liška, Univerzitu Karlovu reprezentoval prorektor pro rozvoj prof. PhDr. Stanislav Štech, CSc. Moderování se ujal děkan FF UK doc. PhDr. Michal Stehlík, Ph.D.

Pokračování

28. dubna 2011


Rektor UK diskutoval se studenty chebského gymnázia

Rektor UK prof. Václav Hampl přijal pozvání studentů Gymnázia Cheb a sešel se s nimi 20. dubna v konferenčních prostorách hotelu Jalta, aby odpovídal na dotazy týkající se jeho soukromí, povinností vyplývajících z rektorské funkce či stavu vysokého školství u nás i ve světě.

Pokračování

21. dubna 2011


Nové postupy v pregraduálním onkologickém vzdělávání

Nové postupy v pregraduálním onkologickém vzdělávání byly tématem tiskové konference, která se uskutečnila 19. dubna 2011 v Akademickém klubu 1. LF UK ve Faustově domě (tisková zpráva).

Pokračování

19. dubna 2011


Mezinárodní audit systému VaVaI v ČR - shrnutí 2. průběžné zprávy spol. Technopolis, VB

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy projedná s odbornou veřejností 2. průběžnou zprávu Mezinárodního auditu vědy, výzkumu a inovací. Audit je realizován v rámci tzv. Individuálních projektů národních spolufinancovaných z prostředků evropských strukturálních fondů.

Pokračování

18. dubna 2011


Děkan 1. LF UK byl oceněn v soutěži Manažer roku 2010

Prof. MUDr. Tomáš Zima, DrSc., MBA, děkan 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze převzal dne 14. dubna 2011 ocenění nejlepší Manažer odvětví v univerzitním a manažerském vzdělávání a v kategorii TOP 10 nejlepších manažerů Česka se umístil na 4. místě. Vyhlášení výsledků soutěže Manažer roku 2010 proběhlo již po osmnácté na Slovanském ostrově v Praze.

Pokračování

16. dubna 2011


Václav Hampl členem předsednictva Evropské asociace univerzit

Novým členem předsednictva Evropské asociace univerzit (EUA) byl dne 14. dubna 2011 zvolen rektor UK Václav Hampl. Doplňovací volby na čtyřleté funkční období proběhly na výročním desátém zasedání EUA v dánském Aarhusu.

Pokračování

15. dubna 2011


O podobě nového zákona budeme jednat. Zatím shoda nepanuje.

Vysokoškolské reprezentace vstoupily do přípravy nového zákona o vysokých školách. Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy jim předložilo k připomínkám první verzi věcného záměru zákona, jehož paragrafované znění má Vláda ČR dostat na stůl v prosinci tohoto roku. Zatím ale materiál nevypadá jako návrh, na který česká akademická obec i veřejnost snadno přistoupí.

Pokračování

14. dubna 2011


RVŠ: v novém návrhu věcného záměru zákona o VŠ je jen malý posun

O závěrech 18. zasedání předsednictva Rady vysokých škol, které se uskutečnilo 14. dubna 2011, informovali její představitelé na tiskové konferenci. Předsednictvo RVŠ zasedá každý měsíc, sněm, nejvyšší orgán rady, zasedá každé tři měsíce.

Pokračování

14. dubna 2011


Probíhá Vědecká konference 2011

Téměř zaplněná velká posluchárna 2. lékařské fakulty UK hostila 13. 4. 2011 již tradiční Vědeckou konferenci určenou studentům, pedagogům i přátelům fakulty. Hlavním hostem prvního dne setkání byl doc. Ing. Ivan M. Havel, Ph.D., který je pracovníkem a bývalým ředitelem Centra pro teoretická studia, zítra se mohou posluchači těšit na přednášku Ing. Stanislava Kmocha, CSc., z Ústavu dědičných metabolických poruch UK 1. LF a VFN, jenž je expertem na studium geneticky podmíněných onemocnění.

Pokračování

13. dubna 2011


60 let spánkové medicíny na neurologické klinice 1. LF UK A VFN

Tisková zpráva k příležitosti 60. výročí založení spánkové laboratoře a vyšetřování spánku a jeho poruch na neurologické klinice 1. LF UK a VFN (12. dubna 2011)

Pokračování

13. dubna 2011


Dějiny nové moderny proměnily nominaci na cenu Magnesia Litera

Letos do soutěže přihlásili nakladatelé celkem 318 titulů v sedmi kategoriích. Ceny Magnesia Litera 2011 byly slavnostně vyhlášeny v neděli 10. dubna 2011 ve Stavovském divadle. Knihou roku se podle předpokladu stal román Jana Balabána Zeptej se táty, v kategorii literatura faktu si cenu odnesla publikace Dějiny nové moderny, na jejíž přípravě se významně podílel tým odborníků z Ústavu české literatury a literární vědy FF UK.

Pokračování

11. dubna 2011


Věda a její etický rozměr - projev prof. Mlčocha na slavnostním zasedání UK

“Univerzitně pěstovaná ekonomie začíná usilovat o jakousi imperiální dominanci nad jinými disciplínami,” zaznělo v úvodu projevu “Věda a její etický rozměr” prof. Lubomíra Mlčocha na slavnosti pořádané u příležitosti 663. výročí založení Univerzity Karlovy.

Pokračování

10. dubna 2011


Hudební pedagožka Božena Viskupová byla oceněna Medailí MŠMT

Upřímně gratulujeme paní prof. Boženě Viskupové k nedávnému udělení Medaile J. A. Komenského 1. stupně od ministra školství pana J. Dobeše. Bylo propůjčeno za významnou pedagogickou, výchovnou, odbornou a uměleckou práci v oblasti všeobecného a odborného hudebního vzdělávání. 

Pokračování

8. dubna 2011


Usnesení 110. zasedání Pléna České konference rektorů

Plénum České konference rektorů (ČKR) přijalo na svém 110. zasedání následující usnesení:

Pokračování

8. dubna 2011


Univerzita Karlova si připomněla 663. výročí svého založení - fotoreportáž

Univerzita Karlova si na slavnostním zasedání připomenula 663. výročí založení nejstarší středoevropské univerzity. V rámci oslav byly předány tradiční univerzitní ceny – Cena za tvůrčí počin a Cena za prezentaci. Z Velké auly Karolina přinášíme fotoreportáž.

Pokračování

7. dubna 2011


Pedagogická činnost Františka Lexy na FF UK v Praze

V dubnu uplyne 92 let od chvíle, kdy František Lexa, čerstvě jmenovaný soukromý docent egyptologie na Univerzitě Karlově, předstoupil nedlouho po svých 43. narozeninách před studenty Filozofické fakulty a zahájil tak výuku egyptologie v češtině.

Pokračování

5. dubna 2011


Média, veřejné mínění a vzdělávací politika

V rámci semináře Využití médií ve vzdělávání proběhla, až téměř symbolicky v den učitelů, diskuse s ex-ministrem školství O. Liškou. Studentkám Liška nastínil svoji vizi ideálního stavu vzdělávání v České republice, kde zmínil čtyři hlavní pilíře, které tvoří dobrá škola, kvalitní učitel, úspěšný žák a aktivní rodič.

Pokračování

5. dubna 2011


Hradec vzpomíná na návštěvu prezidenta dr. E. Beneše

Výstavu dokumentující návštěvu prezidenta Československé republiky dr. Edvarda Beneše s manželkou připravila Lékařská fakulta v Hradci Králové ve spolupráci s Muzeem východních Čech. Prezident Beneš zavítal na neoficiální návštěvu fakulty před 65 roky během své cesty na čapkovské oslavy do Malých Svatoňovic.

Pokračování

4. dubna 2011


Nové vedení Centra biblických studií

K počátku akademického roku 2010–2011 se ředitel Centra biblických studií Akademie věd ČR a Univerzity Karlovy v Praze prof. ThDr. Petr Pokorný, DrSc. vzhledem ke svému věku vzdal funkce a jeho nástupcem se stal  biblista novozákoník Jan Roskovec, Th.D., kterého rektor UK a předseda AV ČR postavili do čela CBS k 1. 1. 2011.

Pokračování

1. dubna 2011


Praktičtí lékaři nejen sobě

Nově rekonstruované prostory Ústavu všeobecného lékařství čeká v letním semestru první zatěžkávající zkouška. Nácvik praktických dovedností v nedávno otevřených modelových ordinacích si zde vyzkouší více než 300 studentů české a téměř sto studentů anglické paralelky.

Pokračování

1. dubna 2011




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.