Výpis článků z archivu za měsíc: Červen 2004


„NO WORRIES, MATE!“ ANEB PRÁVO NA DRUHÉM KONCI SVĚTA.

Zájem o studium práv je větší než nabídka, a proto je třeba počet uchazečů omezit. V Austrálii se tak děje výběrem na základě výsledků středoškolského vzdělání. Hodnocení středoškolského studia se kupříkladu ve federálním státě Queensland uskutečňuje prostřednictvím tzv. komplexního hodnocení studenta, které hodnotí jeho celkové výsledky (tzv. Overall position) v kombinaci s výsledky v oblasti jeho oborového zájmu (tzv. Field position) v rámci středoškolského studia. Uchazeči s nejlepšími výsledky středoškolského studia pak mohou zamířit na elitnější instituci.

Pokračování

Michal Bobek, 28. června 2004


Absolvent Přírodovědecké fakulty obdržel Cenu Světové meteorologické organizace při OSN

RNDr. Ing. Michal Střižík, Ph.D., absolvent Přírodovědecké fakulty, získal Cenu Světové meteorologické organizace při OSN (WMO / UN) a Nadace Mariolopoulos-Kanaginis za vynikající výzkumný příspěvek na poli atmosférických věd, publikovaný v renomovaném mezinárodním časopise v období 2002-2004.

Pokračování

28. června 2004


Profesor Vratislav Schreiber osmdesátníkem

Profesor Schreiber je krásným příkladem toho, že člověk může zůstat mlád, i když je mu osmdesát let. Protože co to znamená „zůstat mladý“? Jistě jsou různé definice. Ale mně se líbí tato: „Člověk zůstává mladý pokud je schopen se učit, získávat nové vlastnosti a snášet odlišné názory ostatních“ (Ebner-Eschenbachová). A mohu potvrdit, že profesor Schreiber tuto definici mládí naprosto věrně splňuje. Vyplývá z toho jediné: můžeme klidně za těchto okolností profesorovi Schreiberovi tu osmdesátku připomínat.

Pokračování

Josef Marek, 28. června 2004


Studenti mají připomínky k návrhu novely VŠ zákona

Studentská komora Rady vysokých škol (SK RVŠ) nesouhlasí s některými částmi navrhované novely vysokoškolského zákona, jiné navrhované změny vítá. Studentům se nelíbí zejména plánované zvýšení poplatků za studium. „Změny by postihovaly nejnadanější studenty," vysvětluje Jiří Nantl, předseda SK RVŠ.

Pokračování

Karolína Kučerová, 25. června 2004


Do České republiky přiletěli další studenti z Iráku

Poslední květnový den přiletělo do Prahy dalších šest iráckých studentů, kteří byli přijati do letního přípravného semestru doktorského programu CERGE-EI, Centra pro ekonomický výzkum a doktorské studium Univerzity Karlovy a Národohospodářského ústavu Akademie věd ČR. Připojili se tak k prvnímu iráckému studentovi, který přicestoval na CERGE-EI již v únoru.

Pokračování

25. června 2004


Oslavy 100 let od narození prof. MUDr. et MVDr. Jana Šuly, DrSc.

A přestože jsem neměl tu čest a potěšení se s panem profesorem osobně setkat, jsem na základě všeho, co jsem se o něm dočetl a co jsem o něm vyslechl přesvědčen, že právě on zcela nepochybně patří mezi tyto vzácné bytosti – mezi lidi, kteří neodcházejí, i když už nejsou mezi námi. Kteří nám tu zanechali nezapomenutelné a neopomenutelné stopy, poselství, které nás stále vnitřně oslovuje, kterému stále pozorně nasloucháme, ke kterému bychom i za nás rádi něco dodali.

Pokračování

25. června 2004


Roy Jenkins Memorial Scholarship

V pátek 25. června 2004 obdržel Michal Bobek prestižní stipendium udílené Roy Jenkins Memorial Fund, které je určeno studentům z členských zemí Evropské unie. Student Právnické fakulty UK je prvním nositelem dvouletého stipendia Roy Jenkins Scholarship, které mu umožní studovat na Oxfordské univerzitě.

Pokračování

25. června 2004


Rozšiřující materiály pro výuku anglického jazyka

Soutěžte s námi o publikaci "Rozšiřující materiály pro výuku anglického jazyka" nakladatelství matfyzpress.

Pokračování

24. června 2004


100 let od narození prof. MUDr. et MVDr. Jana Šuly, DrSc.

Letošního roku dne 30. června uplyne 100 let od narození prof. MUDr. et MVDr. Jana Šuly, DrSc. předního představitele oboru lékařská chemie a biochemie a spoluzakladatele experimentální onkologie v našem státě. Je proto vhodná příležitost k tomu, abychom si připomněli základní životní data a osudy této osobnosti.

Pokračování

Doc. MUDr. Bohuslav Matouš, 24. června 2004


Usnesení 75. zasedání Pléna České konference rektorů

Plénum České konference rektorů (ČKR) přijalo na svém 75. zasedání následující usnesení: 1. ČKR zdůrazňuje výjimečnou úlohu nástrojů posilujících kvalitní obsazování míst akademických pracovníků, mezi které patří zejména možnost opakovaného sjednávání termínovaných pracovních smluv. ČKR vítá legislativní iniciativu v souvislosti se zákonem o zaměstnanosti a doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR přijmout návrh obsažený v tisku 528/4.

Pokračování

21. června 2004


Prix de Chimie 2004 (Cena za chemii 2004)

Studenti Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze zvítězili v prestižní soutěži Prix de Chemie 2004. Cenu převzali z rukou držitele Nobelovy ceny prof. Jean-Marie Lehna. Cena za chemii organizovaná společností Rhodia CR s.r.o. a Francouzským velvyslanectvím v České republice má za cíl ocenění nejlepších českých doktorandů v oboru chemie.

Pokračování

18. června 2004


Udílení pamětní medaile prof. Janu Koblasovi

Ve středu 9. června 2004 udělil pamětní medaili UK výtvarníkovi prof. Janu Koblasovi za dlouhodobou spolupráci s Nakladatelstvím Karolinum rektor Univerzity Karlovy prof. Ing. Ivan Wilhelm, CSc.

Pokračování

9. června 2004


Usnesení Vědecké rady Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze k byrokratizaci ve financování výzkumu a vývoje

Vyjadřujeme znepokojení nad narůstajícím rozporem mezi zvyšováním objemu administrativní práce a tvůrčí povahou badatelského výzkumu, který je byrokratizací stále více zatěžován. Efektivita organizace financování vědy a výzkumu přímo závisí na poměru vlastní odborné činnosti k jejímu úřednímu zajištění a systému kontrolování. V posledních letech jsme svědky proti očekávání opačného trendu využívání komputerizace a přenosových elektronických soustav - tento trend nevede v organizační oblasti k usnadnění vědecké práce, nýbrž k jejímu zatížení nadbytkem formalizujících činností.

Pokračování

9. června 2004


III. České akademické hry

III. ročník Českých akademických her je dnes už jen historií. Podařilo se nám získat několik primátů. Byly to prvé hry, které se konaly nejen pod vlajkou České republiky, ale i pod společnou vlajkou Evropské unie. Závodilo se v nejvíce sportech, zúčastnilo se nejvíce závodníků, na organizaci her se podílelo 36 ředitelů soutěží, dvě stovky rozhodčích, téměř 300 pracovníků technického zabezpečení, to vše pod vedením desetičlenného organizačního výboru. Všem patří dík za důstojný průběh celých her.

Pokračování

2. června 2004


Udílení pamětní medaile panu Mohammadu U. el-Kerétimu

V pondělí 31. května 2004 byla udělena pamětní medaile panu Mohammadu U. el- Kerétimu, pracovníkovi Nejvyšší rady pro památky Egypta.

Pokračování

1. června 2004


Manuscriptorium

Manuscriptorium v současnosti nabízí přístup k dokumentům a téměř 30 000 záznamů o vzácných historických dokumentech (rukopisech, starých tiscích, mapách), které byly zdigitalizovány v Národní knihovně ČR. Manuscriptorium je základem pro virtuální badatelské prostředí. Studenti mohou nyní využít Otevřený katalog historických fondů, který je těsně propojen s Digitální knihovnou. Katalog obsahuje záznamy o dokumentech, které jsou uloženy v České republice, ale i ve Slovenské republice a v Polsku.

Pokračování

1. června 2004




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.