Výpis článků z archivu za měsíc: Červen 2005


Držitel Nobelovy ceny Claude COHEN-TANNOUDJI: Věda potřebuje nadšení

V rámci projektu Česká hlava, který se zabývá popularizací české vědy, poctil Českou republiku svou návštěvou jeden z nejvýznamnějších představitelů současné francouzské vědy, profesor Claude Cohen-Tannoudji z pařížské Ecole Normale Supérieure.

Pokračování

Tomáš Drahoňovský, 29. června 2005


Egyptologický ústav FF UK pořádá mezinárodní konferenci

Od 27. do 30. června bude Český egyptologický ústav FF UK hostit v Praze mezinárodní konferenci nazvanou "Abúsír a Sakkára v roce 2005". Hlavním tématem budou vykopávky v oblasti Abúsíru, Sakkáry a Dahšúru, kde se nachází nejvíce pohřebních komplexů panovníků i nekrálovských hrobek. V této oblasti, ležící poblíž hlavního města Káhiry, se soustřeďuje práce mnoha egyptských i zahraničních výzkumných týmů, mezi nimiž zaujímá český tým prestižní postavení.

Pokračování

(kol), 29. června 2005


Při představení "Japonské literatury" se hrálo na shakuhatchi

Na začátku minulého týdne byla v prostorách Karolina slavnostně představena kniha Japonská literatura 712 - 1868 Assoc. Prof. Zdenky Švarcové z Ústavu Dálného východu FFUK. Zpestřením programu se stalo vystoupení muzikologa a skladatele Vlastislava Matouška, Ph. D. s ukázkou hry na tradiční japonský nástroj bambusovou flétnu shakuhachi.

Pokračování

27. června 2005


Spolupráce UK a Slovenské AV

Slovesnká AV nabízí Univerzitě Karlově přijetí pěti doktorandů na rok 2005, řekl předseda SAV Prof. Štefan Luba. Po setkání s rekotrem UK Prof. Ivanem Wilhelmem se na tom shodlo předsednictvo SAV. "Sme pripravení koordinovatˇ naše spoločné kroky vo vzťahu k Európskej únii," napsal předseda SAV rektorovi UK.

Pokračování

25. června 2005


Egyptologové z FF UK získali prestižní ocenění Gratias Agit

Egyptologové z Univerzity Karlovy se dočkali významného ocenění. Z rukou ministra zahraničních věcí Cyrila Svobody převzali cenu Gratias Agit, která je udělována za šíření dobrého jména České republiky v zahraničí. „To, co tito lidé dokázali v Egyptě, je důkazem skutečnosti, že česká věda je nejen konkurenceschopná, ale že se staví do pozice vyzyvatele,“ řekl iForu ministr Svoboda. Ocenění Gratias Agit bylo letos uděleno již podeváté. Od roku 1997 jej ministr zahraničních věcí uděluje osobnostem a organizacím za příkladné aktivity v nevládní sféře, přispívající k šíření dobrého jména republiky za hranicemi. Letos byla cena přiznána čtrnácti osobnostem a čtyřem organizacím.

Pokračování

Tomáš Sachr, 24. června 2005


Projekt Centra pro přenos poznatků a technologií UK zahájen

16. června proběhlo v reprezentačních prostorách Karolina slavnostní zahájení projektu spolufinancovaného z fondů Evropské Unie „Centrum pro přenos poznatků a technologií Univerzity Karlovy“, o kterém i-forum již dříve informovalo.

Pokračování

Jan Malát, 22. června 2005


Usnesení 80. zasedání Pléna České konference rektorů

Na pořadu 80. zasedání Pléna ČKR byla především volba předstednictva. Hovořilo se ale i o dalších otázkách..

Pokračování

19. června 2005


Akademické palmy obdrželi historici FF UK

Ve středu 15. června proběhlo na francouzském velvyslanectví v Praze slavnostní předání titulu rytíře řádu Akademických palem. Letos toto významné ocenění francouzské vlády získali dva pedagogové z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy - historici Luďa Klusáková a Eduard Maur.

Pokračování

(kol), 17. června 2005


Fejeton profesora Milana Petruska: Genocida v Rakousku ?

Od chvíle, kdy proslulý Andy Warhol vzal opilého a lehce zdrogovaného Bastiata do svého ateliéru a zarámoval jeho původně nástěnná grafická vyjádření, bylo grafitti povýšeno na umění. Nepovedeme k ničemu nevedoucí spor o to, zda učinil dobře či nikoliv. Nepůjde tedy o to, co, ale o to, kde a jak. Generační spor, zda grafitti má či nemá právo na existenci „jako umění“, je definitivně vyřešen ve prospěch nastupujícího mládí, ostatně jako obvykle.

Pokračování

17. června 2005


Osobnosti zkoumaly Friedricha Nietzscheho

Fakulta humanitních studíí uspořádala konferenci o kořenech filosofické antropologie Friedricha Nietzscheho. Mimo jiných přednesli příspěvky prof. Halík, prof. Hilla a prof Sobotka. Konference se zúčastnilo bezmála sto akademiků ze čtyř fakult UK a jiných univerzit.

Pokračování

7. června 2005


Podíl bufetu v Karolinu na společenských vědách

Vážení čtenáři, dnes vám poprvé přinášíme novinku, která by si měla v iForu brzy získat stále místo. Páteční fejetony pro vás budou připravovat osobnosti Univerzity Karlovy. Doufáme, že tento tradiční žánr přispěje k dalšímu zkvalitňování iFora, a tedy i vaší spokojenosti.

Sotva se na jaře trochu ohřál vzduch, objevily se pod velkým kaštanem - jírovcem na nádvoří Karolina židle a stolky. Patřily k místnímu bufetu, který koncem šedesátých a počátkem sedmdesátých let minulého století býval skutečným srdcem Karlovy Univerzity..

Pokračování

Barbora Osvaldová, 3. června 2005


Vychází Theologická revue

Právě v těchto dnech vychází nové dvojčíslí čtvrtletníku Theologická revue Univerzity Karlovy - Husitské teologické fakulty. V rámci tohoto vydání se čtenáři z řad odborné i laické veřejnosti mají možnost seznámit nejen s tématy teologickými, ale rovněž s tématy s oblasti religionistiky, filosofie či historie.

Pokračování

2. června 2005


Mladí Češi a Němci rok společně v Evropské unii - 60 let od konce války

Členové Česko-německého fóra mládeže představili v pondělí 30. května na svém závěrečném zasedání veřejnosti své projekty, které byly realizovány v uplynulých dvou letech 2. funkčního období tohoto grémia. „Už se těším na další setkání v budoucnu, kdy bude mládež v práci pokračovat“, řekl Josef Zieleniec, poslanec Evropského parlamentu a patron Fóra mládeže.

Pokračování

2. června 2005




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.