Výpis článků z archivu za měsíc: Červen 2012


Lepší než učebnice. Vary přichystaly sekci věnovanou legendám kinematografie

Organizační tým mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech letos vsadil na mladé diváky. Slavnostní zahájení se totiž ponese ve znamení punku. Přehlídku uvede světová premiéra snímku Good Vibrations o zakladateli belfastské punkové scény Terrim Hooleym. Studenti filmové vědy i fanoušci Filmového semináře na UK by si neměli nechat ujít snímky sekce Návraty k pramenům, v jejímž rámci se budou promítat nejen legendární filmy zapsané v historii kinematografie, ale i dokumenty o nich.

Pokračování

29. června 2012


V programech ERC CZ vede Matematicko-fyzikální fakulta 3:2

Matematicko-fyzikální fakulta UK opět potvrdila pověst nejlepší vědecké instituce v České republice. Tři zástupci jejích týmů převzali z rukou ministra školství, mládeže a tělovýchovy Petra Fialy smlouvy na prestižní granty ERC CZ. Ministerstvo podpořilo pět projektů celkovou částkou 167 milionů korun.

Pokračování

28. června 2012


NKÚ na postupu Univerzity Karlovy při nákupu objektů v pražské Opletalově ulici neshledal žádná pochybení

V uplynulých šesti měsících Nejvyšší kontrolní úřad na Univerzitě Karlově zkontroloval v rámci kontrolní akce „Peněžní prostředky určené na rozvoj a obnovu materiálně technické základny veřejných vysokých škol“ celou Dokumentaci programu UK (tj. investiční financování) a pět vybraných investičních akcí, mezi kterými byl i nákup dvou objektů v Opletalově ulici na Praze 1.

Pokračování

28. června 2012


Stáže financované z evropského fondu pomůžou absolventům získat praxi

Čerství absolventi, kteří nenašli uplatnění kvůli chybějící praxi, nemusí věšet hlavu. Od září se jim otevírá možnost nastoupit až na šestiměsíční stáž do tuzemských firem a získat tak potřebné zkušenosti i záznam do životopisu. Projekt financovaný z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost ve středu 27. června představil ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek. Až do roku 2014 by se do něj mělo zapojit na pět tisíc lidí, kteří chtějí získat praxi nebo si rozšířit vzdělání a své pracovní zaměření.

Pokračování

28. června 2012


Jak si užít karlovarský filmový festival se studentským rozpočtem

A je to tady. Poslední zkouška v kapse, slunce svítí a 47. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary za dva dny začíná. Jedna z největších lahůdek českých filmových gurmánů letos startuje v pátek 29. června a potrvá přesně devět dní. Do Karlových Varů za filmy míří tisíce diváků a mezi nimi i stovky studentů Univerzity Karlovy. Pro všechny, kteří si ve Varech chtějí užít hodně legrace a mají jen omezené finance, přináší i-Forum několik tipů, jak ušetřit.

Pokračování

27. června 2012


Světoví fyzici z Cambridge a Mnichova se stali čestnými doktory UK

Univerzita Karlova projevila uznání a úctu světově proslulým fyzikům – profesoru Donaldu Lynden-Bellovi z Cambridgeské univerzity a profesoru Wolfgangu Domckemu z Technické univerzity v Mnichově. Ve Velké aule Karolina převzali včera z rukou promotorů čestné vědecké hodnosti doktora honoris causa.

Pokračování

27. června 2012


Vědci si připomínají sto let od působení Alberta Einsteina na UK

Sto let od působení Alberta Einsteina na Univerzitě Karlově si v Karolinu připomíná více než 200 světových odborníků na relativitu, kosmologii a relativistickou astrofyziku. Konferenci Relativity and Gravitation - 100 Years After Einstein in Prague pořádá ve dnech 25. -29. června Ústav teoretické fyziky Matematicko-fyzikální fakulty UK.

Pokračování

25. června 2012


Elektronické informační zdroje na rok 2013 nejsou dosud zajištěny, varuje RVŠ

Za vážné ohrožení podmínek pro rozvoj vědy a výuky na vysokých školách bylo dnes na tiskové konferenci Rady vysokých škol označeno nezajištěné financování elektronických informačních zdrojů. Rada vysokých škol žádá Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR o zabezpečení financování databáze Scopus ze státního rozpočtu.

Pokračování

22. června 2012


Filozofická fakulta UK v Praze a budovy v Opletalově ulici

Vedení Filozofické fakulty UK považuje za potřebné vyjádřit se k článkům, které byly uveřejněny v Hospodářských novinách a na serveru iHned dne 18. a 19. 6. 2012 a které se týkají objektů Opletalova 47 a 49. Tyto objekty získala do svého majetku Univerzita Karlova v Praze a mají sloužit potřebám Filozofické fakulty UK.

Pokračování

21. června 2012


Ať soutěží ti druzí! ANEB Jak se obsazují funkce ve vedení Grantové agentury ČR

Grantová agentura ČR je nevětším poskytovatelem grantů na vědecký výzkum udělovaných z veřejných prostředků. Ročně agentura rozdělí přibližně 3 miliardy korun na základě otevřené soutěže vědkyň, vědců a vědeckých týmů. Podávané projekty jsou přísně posuzovány, a to i na základě posudků zahraničních hodnotitelů.

Pokračování

21. června 2012


1. ročník MFF UK FilmFestu 2012 skončil. Vrcholem festivalu byla debata s odborníky a ocenění vítězů

1. ročník festivalu s tématikou matematiky, fyziky, informatiky a počítačové grafiky MFF UK FILMFEST 2012, který se konal ve dnech 15. a 16. června, už zná své vítěze. Hodnotnou cenu si odneslo celkem 10 studentských filmů. Největší zájem byl pak o debatu s odborníky a významnými osobnostmi.

Pokračování

20. června 2012


Keňanka Hellen Yego hovořila se studenty o postavení žen a o ženské obřízce

Již podruhé v tomto akademickém roce navštívila Husitskou teologickou fakultu UK keňská farmářka Hellen Yego. Pozvání přijala od Mgr. Moniky Měrotské z katedry psychosociálních věd a etiky a Akademického centra humanitární pomoci, které si zve hosty z České republiky i ze zahraničí. Na své přednášce 14. června Hellen Yego hovořila o víře a postavení žen ve společnosti a také o zdravotně-sociálních tématech.

Pokračování

20. června 2012


Stipendijní program Německé spolkové nadace pro životní prostředí

Stipendijní program Německé spolkové nadace pro životní prostředí pro Střední a Východní Evropu Německá spolková nadace pro životní prostředí - DBU vypisuje každý rok stipendia pro kvalifikované absolventy vysokých škol ve Střední a Východní Evropě, zaměřených na studium různých oblastí ochrany a tvorby životního prostředí.

Pokračování

19. června 2012


Středoškoláci s Přírodovědeckou fakultou objeví kouzlo biologie

Už patnáct let si mohou středoškoláci zpestřit léto biologií s lektory z Přírodovědecké fakulty UK. Studenti a absolventi fakulty v rámci občanského sdružení Arachne pro ně pořádají čtrnáctidenní tábor plný zajímavých biologických přednášek, pokusů a her.

Pokračování

19. června 2012


Využijte systém REHOS na podávání žádosti o ubytování na kolejích

Studenti a uchazeči o studium na Univerzitě Karlově v Praze mohou žádat o ubytování v kolejích UK na akademický rok 2012/2013 prostřednictvím elektronického systému REHOS. Tento systém mohou použít výhradně studenti a uchazeči o studium na univerzitě.

Pokračování

19. června 2012


FilmFest MFF – zdařilý pokus, jak zlidštit vědu

Fyzika, to nejsou jen vzorečky. S fyzikou se dá hrát a může s ní být i legrace. Pro mnohé středoškoláky to zní jako protimluv, zvláště čtrnáct dní před vysvědčením. Exaktní důkaz, že fyzika, matematika a informatika nejsou nuda, přinesl FilmFest 2012. K oslavám 60. výročí svého založení jej ve dnech 16. a 17. června uspořádala Matematicko-fyzikální fakulta UK.

Pokračování

19. června 2012


Návštěvníci muzeí Přírodovědecké fakulty UK se naučili vyrábět zlato

Rýžovat zlato, proměnit vodu ve víno nebo si zahrát geologické hry. To všechno si mohli vyzkoušet malí i velcí návštěvníci muzeí Přírodovědecké fakulty UK v sobotu 9. června v rámci Pražské muzejní noci. Do všech muzejních expozic i do Botanické zahrady Přírodovědecké fakulty Na Slupi, kterou se proletovali dokonce živí netopýři, proudily během večera stovky lidí.

Pokračování

18. června 2012


Konference o kardiovaskulárním výzkumu v Hradci Králové

Ve dnech 12. - 15. června 2012 se bude v Hradci Králové konat jubilejní mezinárodní konference „10th New Frontiers in Basic Cardiovascular Research: France - New EU Members Meeting“. V sedmi sekcích odezní několik desítek přednášek předních odborníků zabývajících se různými aspekty kardiovaskulárního výzkumu (od molekulárních mechanismů onemocnění srdce a cév po diagnostiku a klinické návaznosti).

Pokračování

12. června 2012


Na Večerní akademii religionistiky odhalíte tajemství světových náboženství

Co víte o konfucianismu, islámu či staroegyptském náboženství? Pokud nad odpověďmi dlouho váháte, je nejvyšší čas přihlásit se na Večerní akademii religionistiky, kterou od října pořádá Husitská teologická fakulta UK. V tříměsíčním večerním kurzu pro širokou veřejnost se seznámíte s tradicemi, historií i texty světových náboženství z úst těch největších tuzemských odborníků. Na zimní kurz bude navazovat i letní série přednášek zaměřených na judaismus či křesťanskou mystiku.

Pokračování

11. června 2012


Studentská vědecká konference 1. LF UK zná své vítěze

Slavnostním vyhlášení 13. ročníku studentské vědecké konference 1. LF UK proběhlo v úterý 5. června v Akademickém klubu. Ocenění za vědecké práce předal studentům děkan Tomáš Zima a speciální ceny si připravilo rovněž nakladatelství Galén, Grada Publishing a Zdravotnické noviny. I-Forum blahopřeje všem oceněným.

Pokračování

7. června 2012


Podle profesora Simse zabrání kolapsu eura jen fiskální unie

Nositel Nobelovy ceny za ekonomii pro rok 2011 profesor Christopher Sims vystoupil v úterý 5. června vpodvečer před posluchači v Centru pro ekonomický výzkum a doktorské studium (CERGE-EI). Se studenty i zájemci o ekonomické otázky profesor Sims hovořil na téma velmi aktuální – tedy makroekonomika a situace v zemích zmítaných finanční krizí.

Pokračování

6. června 2012


Filmový cyklus O vědě a vědcích představí odborníky ze 7 fakult UK

Své úspěchy z oblasti vědy a výzkumu představí Univerzita Karlova širší veřejnosti prostřednictvím série dokumentů o vybraných pracovištích a odbornících, kteří je reprezentují. Cyklus O vědě a vědcích v režii ing. Zdeňka Pojmana bude odvysílán na podzim 2012 v České televizi.

Pokračování

6. června 2012


Cena Karla Velikého pro mladé Evropany míří na FF UK

Na Filozofickou fakultu UK míří národní vítězství a celoevropské druhé místo v soutěži Cena Karla Velikého pro mladé Evropany, udělované Evropským parlamentem projektům podporujícím svou činností evropskou jednotu a porozumění. V Bruselu zabodoval koncept prezentace jednotlivých zemí, které organizuje od akademického roku 2008/9 Erasmus Club Filozofické fakulty pod názvem Evropa dělá školu (Europe Meets School / Europa macht Schule).

Pokračování

6. června 2012


Příští rok budeme první, slibuje kormidelnice Sára Víchová

Stylové anglické počasí doprovázelo páteční souboj klasického ostrovního sportovního klání univerzitních osmiveslic. V napínavém finišovém souboji 1. června vybojovala první místo osma České zemědělské univerzity, těsně sledovaná lodí Českého vysokého technického učení. Posádka UK si letos dojela pro bronzovou medaili.

Pokračování

4. června 2012


Děti si v botanické zahradě hrály s ohněm. Měly to povoleno

Z chemika Lúdi nemohly děti spustit oči. Respekt budil už svým propáleným pláštěm, navíc za přispění kolegy prováděl s ohněm a ledem pro děti nevysvětlitelná kouzla. Baňka s bílou tekutinou se proměnila ve fialovou, oheň nepálil a během vteřiny bylo ugrilováno marshmallow. Více než 800 malých návštěvníků, kteří zavítali 1. června do Botanické zahrady v ulici Na Slupi, si Den dětí opravdu užilo. Program pro ně připravili studenti a pracovníci Přírodovědecké fakulty UK v rámci projektu Přírodovědci.

Pokračování

4. června 2012


Botanická zahrada zve na výstavu kaktusů a sukulentů

V pátek 1. června byl v Botanické zahradě Přírodovědecké fakulty UK slavnostně zahájen už čtyřicátý pátý ročník výstavy kaktusů a sukulentů, tentokrát věnovaný památce J. V. Friče. Návštěvníkům je expozice přístupná až do 17. června denně od 9 do 18 hodin. Záštitu nad akcí převzalo Ministerstvo životního prostředí ČR.

Pokračování

4. června 2012


Studenti i pamětníci uctili památku nespravedlivě popravených

Karel Bacílek, Boris Kovaříček a Veleslav Wahl. To jsou jména studentů Právnické fakulty UK, jejichž životy předčasně ukončily popravy na konci čtyřicátých, respektive na začátku padesátých let 20. století. Tehdejší vládnoucí totalitní režim tak navždy umlčel ty, kdo příliš upozorňovali na jeho nedostatky. K pamětní desce popravených se ve čtvrtek 31. května přišli poklonit jejich současníci i dnešní studenti Právnické fakulty. Připomněli si i Miladu Horákovou, absolventku pražských práv.

Pokračování

1. června 2012


STUDENTSKÉ PRŮKAZY UK PLATÍ V PRAŽSKÉ DOPRAVĚ I NADÁLE

Univerzita Karlova po delším jednání dojednala nové znění smlouvy s Dopravním podnikem hl.m. Prahy o uznávání průkazu studenta UK jako dokladu nahrazujícího průkazky Dopravního podniku.

Pokračování

1. června 2012




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.