Výpis článků z archivu za měsíc: Červenec 2014


Za zkouškou z češtiny už nemuseli cestovat do ČR. Nyní převzali certifikáty

Vůbec poprvé mohli zájemci o získání osvědčení, jež potvrdí jejich schopnosti v používání českého jazyka, letos v březnu skládat jazykovou zkoušku (CCE – Certifikovaná zkouška z češtiny pro cizince) i v Rakousku a nemuseli kvůli tomu cestovat do České republiky. První úspěšní si tak certifikát mohli převzít ve středu 9. července ve Vídni.

Pokračování

Pavel Pečený, 22. července 2014


Nad přírodovědnou školkou Rybička převzal vládu Sedící býk

V americkou prérii plnou bizonů, které odvážně loví dvanáct malých indiánů, nad jejichž bezpečností bdí Sedící býk, legendární indiánský náčelník, a především dvě paní učitelky, se proměnila školka Rybička při Přírodovědecké fakultě UK.

Pokračování

Helena Zdráhalová, 18. července 2014


Video: Expozici o dějinách UK čeká velká přestavba. Těšte se na podzim

Když člověk sestoupá po schodech do suterénu bývalého Rotlevova paláce, nad kterým se nyní vypíná budova Karolina, jako by se v čase vrátil do dob zakladatele Univerzity Karlovy, císaře Karla IV. Tyto krásné gotické prostory se na konci letošního roku nastálo otevřou veřejnosti, která se prostřednictvím interaktivní muzejní expozice bude moci toulat historií Univerzity Karlovy.

Pokračování

Helena Zdráhalová, 17. července 2014


Nadaná středoškolačka se zapojila do výzkumu o chování pacientů

I středoškolští studenti, pokud mají talent a skutečně velký zájem o věc, se mohou zapojit do vědeckých projektů řešených na Univerzitě Karlově. Této možnosti využila i studentka Gymnázia Aloise Jiráska v Litomyšli Kateřina Valentová, která si mohla alespoň na chvilku vyzkoušet, jaké je být univerzitním vědeckým pracovníkem.

Pokračování

PharmDr. Magda Vytřísalová, Ph.D.; Mgr. Tereza Toušková; Helena Zdráhalová, 15. července 2014


Konference Ústavu jazykové a odborné přípravy: Práce s chybou je aktuální téma

Práce s chybou ve výuce cizích jazyků je stále živé a aktuální téma. O tom se přesvědčili hosté dvoudenní mezinárodní konference, kterou pořádalo Výzkumné a testovací centrum Ústavu jazykové a odborné přípravy.

Pokračování

PhDr. Pavel Pečený; Mgr. Martina Švrčinová, 14. července 2014


Univerzitní tábor vyvrcholil olympiádou. Její zahájení oddálil hněv bohů

Děti akademiků a zaměstnanců Univerzity Karlovy i jejich přátel a známých se proměnily v olympijské sportovce. V univerzitním rekreačním středisku UK na Albeři se totiž konal už 55. ročník tradičního dětského sportovního tábora, jehož vyvrcholením byly olympijské hry.

Pokračování

Helena Zdráhalová, Mgr. Lukáš Frantál, 11. července 2014


Odvolal Darwin evoluční teorii? I o tom se debatovalo na konferenci o mýtech

Populárnímu fenoménu městských legend, tedy fiktivních příběhů a informací kolujících v soudobé společnosti, byla věnována 32. konference Perspectives on Contemporary Legend, pořádaná Filozofickou fakultou UK.

Pokračování

PhDr. Petr Janeček, Ph.D., 10. července 2014


Na Farmaceutické fakultě UK se uskutečnil workshop Trends in Sample Pre-treatment

Na Farmaceutické fakultě UK v Hradci Králové se ve dnech 17. až 19. června konal mezinárodní workshop zaměřený na moderní trendy v úpravě vzorků před jejich chemickou analýzou (Trends in Sample Pre-treatment).

Pokračování

doc. RNDr. Miroslav Polášek, CSc., 8. července 2014


V Kostnici byla otevřena nová expozice věnovaná mistru Janu Husovi

Motto Odvaha myslet, odvaha věřit, odvaha zemřít znělo v den výročí upálení mistra Jana Husa 6. července 2014 německou Kostnicí. Právě v tento den se tam otevřela nová expozice v Husově domě. Slavnosti se zúčastnili rektor UK profesor Tomáš Zima, děkan Husitské teologické fakulty UK profesor Jan Blahoslav Lášek a náměstkyně ministra kultury ČR JUDr. Kateřina Kalistová.

Pokračování

Konzilstadt Konstanz, red., 7. července 2014


Hus v Kostnici 2014 a Univerzita Karlova

Husův den v Kostnici (6. července) byl v tomto roce velmi programově bohatý. Účastníci si připomněli 599. výročí upálení M. Jana Husa, což bylo i ústředním tématem setkání. Vedle toho však bylo připomenuto také 30 let partnerství mezi městy Táborem a Kostnicí a v Husově muzeu se konala vernisáž nové expozice Jan Hus – odvaha myslet, odvaha věřit, odvaha zemřít.

Pokračování

prof. ThDr. Jan Blahoslav Lášek, 7. července 2014


Juračkovo video Tajemná efipia ukázalo, že i z fotografa se může stát dobrý filmař

Hydrobiolog Petr Jan Juračka z Přírodovědecké fakulty UK, kterého veřejnost dnes zná především prostřednictvím jeho fotografií, ukázal, že je i talentovaným filmařem. Jeho tři a půl minuty dlouhé video s názvem Tajemná efipia uspělo v soutěži krátkých vědeckých filmů o Cenu Prima ZOOM – Neuron 2014.

Pokračování

Helena Zdráhalová, 4. července 2014


Výstava Poklady Mapové sbírky představuje nově objevené unikáty

Vzácnou kolekci rukopisných map, starých atlasů a digitalizovaných glóbů představuje veřejnosti v těchto dnech Mapová sbírka Přírodovědecké fakulty UK. Na výstavě pojmenované Poklady Mapové sbírky se návštěvníci mohou těšit na nově objevené světové unikáty – Gijsbertsonovu mapu Evropy, De Witovu mapu Německa nebo Camociův plán obléhání Malty Turky.

Pokračování

PhDr. et Mgr. Eva Novotná; red., 2. července 2014


Kvalitní a bezplatná škola pro všechny děti v Africe, znělo Pedagogickou fakultou

U příležitosti Dne afrického dítěte se na Pedagogické fakultě UK 16. června uskutečnilo sympozium Vzdělání a hlas dítěte: lokální a globální pohledy. Toto setkání se pod záštitou OSN Global Education First Initiative – Youth Advocacy Group konalo v České republice vůbec poprvé.

Pokračování

PhDr. Eva Vachudová, Ph.D., 1. července 2014




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.