Virus hudbu neumlčí. Orchestr UK cvičí na lepší časy

„Prioritou je, aby hudebníci zůstali v kontaktu se svými nástroji, se svou vlastní muzikálností, se skladbami, které připravujeme, a také se svými kolegy a se mnou,“ říká Haig Utidjian, šéfdirigent Orchestru a Sboru Univerzity Karlovy.

Pokračování

Martin Rychlík, 29. dubna 2020


Máme se začít bát o akademická nakladatelství?

Čeští nakladatelé a knihkupci zaslali 24. března dopis premiérovi, ve kterém žádají kvůli uzavřeným knihkupectvím o okamžitou pomoc, jinak dojde ke zhroucení knižního průmyslu. Ohrožuje současná situace na trhu také akademická nakladatelství?

Pokračování

Lucie Kettnerová, 2. dubna 2020


Remeňová: Psaní knih mi rozšířilo perspektivy

Spisovatelů, kteří vydají svou první knihu už na střední škole, opravdu mnoho nepotkáte. Marcela Remeňová, nyní už vysokoškolská studentka Univerzity Karlovy, však přesně to dokázala. A co víc - už má za sebou dokonce tři knihy z fantasy a sci-fi série nazvané Osm světů.

Pokračování

Jan Velinger, 7. března 2020


Mára Čmára a jeho love-hate relationship

Čmáráním po lavicích to začalo, v art wrestling to vyústilo. Marek Kulhavý alias komiksový kreslíř a ilustrátor Mára Čmára si studium Katolické teologické fakulty UK prokládá trochu jinými souboji...

Pokračování

Helena Zdráhalová, 27. dubna 2018


Malíř Vanderlaun: Krajinu vnímám jako abstraktní portrét člověka

Hned po maturitě odjel na rok na zkušenou do světa. Tento mimořádný životní zážitek ho obrátil k malířství jako prostředku vlastního vyjádření. Vrátil se jako začínající výtvarník a svůj zájem začal rozvíjet také na Katolické teologické fakultě UK.

Pokračování

Helena Zdráhalová, 2. ledna 2018


Další studenti procházejí Crash Testem. Uspořádali výstavu absolventů AVU 93/94

V polovině devadesátých let čerství absolventi, dnes uznávání umělci. Topičův salon bude následující měsíc hostit výstavu, kterou připravila skupina studentek dějin křesťanského umění na Katolické teologické fakultě UK. Projekt Rekonstrukce AVU 93/94 představí absolventské práce studentů této umělecké školy.

Pokračování

Helena Zdráhalová, 13. června 2017


Marek Šindelka: Myslel jsem, že doba, kdy se určovalo, kdo má co psát, už skončila

Kdo si jednou přečte pasáž z románu Marka Šindelky Únava materiálu o tom, jak se dospělý člověk musí vměstnat do miniaturního prostoru v motoru auta, aby ho pašeráci lidí dostali z jeho válkou zmítané země do „bezpečí“, už na ni asi nikdy nezapomene.

Pokračování

Helena Zdráhalová, 6. června 2017


Starý zákon je pro mě plný výzev, říká malířka a studentka UK

Mezi posluchači UK nejsou jen začínající vědci, ale i nadaní kreativci. K těm patří i Anežka Bartošíková. Malířka a studentka druhého ročníku dějin křesťanského umění na Katolické teologické fakultě UK v rozhovoru pro iForum říká, jak je ráda, že si zvolila právě tento obor. Našla v něm totiž velkou inspiraci pro svou výtvarnou práci.

Pokračování

Helena Zdráhalová, 23. ledna 2017




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.