Lucie Kettnerová • foto: red. • 6. prosince 2012

Na Albertově chodil Mikuláš

Nezvykle vysoký počet dětské drobotiny pohybující se po Albertově dával tušit, že Přírodovědci uspořádali pro své příznivce další akci. Tentokrát pro malé nadšence připravili přírodovědné workshopy, na nichž si mohli vyrobit netradiční vánoční dekorace a potkat se s čertem, Mikulášem a andělem.

Ve středu 5. prosince se to v centru Prahy andělskými a pekelnými bytostmi jen hemžilo a nejinak tomu nebylo ani na Albertově v budově Přírodovědecké fakulty UK. Bytosti samozřejmě nepřišly za řádnými studenty Univerzity Karlovy, i když toho někteří možná litovali, ale za dětmi zaměstnanců Přírodovědecké fakulty a malými badateli zapojenými do projektu Přírodovědci. Kromě malé nadílky tu na návštěvníky čekala spousta příležitostí, jak se něco zajímavého dozvědět nebo si vyrobit netradiční vánoční ozdobu.

Měli jste už na svém stromečku trilobita nebo amonita? To se vezme speciální gumová formička odlitá podle skutečného trilobita, nalije se do ní sádra, zapíchne kovový háček, nechá se uschnout a zkamenělina je na světě. Hned u vedlejšího stolu si mohly děti nabarvit vlastní zeměkouli na přichystaný korpus z polystyrenu. Aby správně trefily rozmístění světadílů, mohly se nechat inspirovat o něco větším vystaveným modelem Země nebo se poradit s přítomnými odborníky. Lidé, kteří se dětem věnovali u jednotlivých dílen, byli totiž skutečně specialisté v daném oboru. „Zkameněliny odlévají geologové, při výrobě zeměkoulí asistují geografové a chemici ukazují, jak se vyrábějí parfémy nebo elektrická energie z brambor,“ popisuje Alena Ječmíková z oddělení vnějších vztahů Přírodovědecké fakulty UK. Organizátoři totiž vědí, že malí badatelé dokážou mít často překvapivé dotazy, a tak jim chtěli dopřát fundované odpovědi.

A protože každý správný Přírodovědec už vlastní svůj deník, mohl si do něj nechat potvrdit účast na akci nebo si u stánku pořídit trička, mikiny, chemické pláště a další předměty s logem Přírodovědců. Od 18 hodin pak na unavené návštěvníky čekalo v aule promítání klasické vánoční pohádky Tři oříšky pro Popelku.






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.