‹  Březen 2019  ›

SoNe
123
PoÚtStČtSoNe
45678910
PoÚtStČtSoNe
11121314151617
PoÚtStČtSoNe
18192021222324
PoÚtStČtSoNe
25262728293031

25. února 2019 – 31. března 2019

Výstava Česká germanistika na pražské univerzitě v zrcadle dějin

Ústav germánských studií FF UK zve na výstavu, která představuje pražskou germanistiku na pozadí dějin tohoto vědního oboru s jeho proměnlivým osudem vzestupů a pádů od počátků výuky německého jazyka a literatury na pražské univerzitě až do současnosti, s důrazem na formování české germanistiky, jež patřila vždy ke stěžejním oblastem moderního humanistického bádání v českých zemích.


7. března 2019 – 8. září 2019

Fenomén Felkl - Proslulá továrna na výrobu glóbů

Středočeské muzeum v Roztokách u Prahy a Geografická sekce PřF UK pořádají výstavu u příležitosti 202. výročí narození a 132. výročí úmrtí Jana Felkla, zakladatele a majitele továrny na glóby v Roztokách u Prahy. Výstava proběhne mezi 7.3. - 8.9. 2019. Vernisáž 7.3. v 17.00.


21. března 2019 – 7. července 2019

Soutěž IDEA při CERGE-EI pro studenty a nedávné absolventy VŠ

Think-tank IDEA vypisuje soutěž o podporu zpracování empirické studie dopadů veřejných politik v České republice (policy study). IDEA zpracování studie podpoří finančně, odborným dohledem a veřejným šířením. Východiskem může být již existující studentská práce nebo jiný vědecký výzkum....


22. března 2019 – 23. března 2019

Perverzita: dějiny, vnímání a přístupy

Studentská interdisciplinární konference k dějinám perverzity a perverzitě v dějinách. Pojem perverzita je pro nás znám jako označení chování, které společnost vnímá za odlišné a mimo přijatelné normy. Vnímání normality je však vždy vázané na dané historické období, sociální kontext a regionální odlišnosti. ...


22. března 2019 – 10. dubna 2019

Ten druhý život

Univerzita Karlova, Ministerstvo obrany ČR a Ústřední vojenská nemocnice - Vojenská fakultní nemocnice Praha pořádají při příležitosti 20. výročí vstupu ČR do NATO výstavu fotografií z cyklu Ten druhý život a dalších exponátů z vojenských misí.


24. března 2019

Přednáška Conrada Fishera a Clinta Bird Hata: Šajeni v 21. století

Fakulta humanitních studií UK srdečně zve na přednášku Conrada Fishera a Clinta Bird Hata „Šajeni v 21. století - stýkání i potýkání z první ruky“, která se uskuteční 24. března 2019 od 14:00 na FHS UK (U Kříže 8, Praha 5) v místnosti 1036. Oba přednášející jsou příslušníci severoamerického národa Severních Šajenů. Jsou to rodilí mluvčí, znalci tradic i osobnosti svých komunit. Přednášku organizuje Indian Corral z. s. společně s Fakultou humanitních studií UK.


26. března 2019

Přednáška Veronky Szoke: In the beginning was the foot

Fakulta humanitních studií UK srdečně zve na přednášku, kterou pronese Veronka Szoke (University of Cagliari), „In the beginning was the foot“ s podtitulem „Following the footsteps of a Indoeuropean literary motif: recognition-episodes taken from the ancient Indian, Greek and Norse tradition“. Přednáška se uskuteční v úterý 26. 3. od 11:00 na FHS UK (U Kříže 8, Praha 5) v místnosti 2080 a zaměří se na motiv nohy v indické, řecké a staroseverské literární tradici


26. března 2019

Přednáška Tomáše Sniegoně: Vzpomínky šéfa KGB jako zdroj historie komunismu a studené války

Tomáš Sniegoň je historik a bývalý novinář, který pracuje na katedře evropských studií na univerzitě ve švédském Lundu. V 90. letech pořídil v rámci svých projektů zaměřených na historii 60. let 20. století rozhovory s desítkami někdejších prominentů komunistického režimu především z bývalého Československa a Sovětského svazu. ....


26. března 2019

Workshop: Čas a prostor jako rámce pro výzkum paměti a makrosociologickou analýzu

Workshop je věnován problematice, která má významné teoretické i metodologické aspekty. Čas a prostor vystupují jako významné dimenze v historicko-sociologickém výzkumu orientovaném na téma paměti a na makrosociologickou problematiku. Zvláštní důraz bude zaměřen na nejrůznější typologie a typy času a prostoru, které jsou – jako analytické nástroje – v historicko-sociologickém výzkumu aplikovány. Specifická pozornost bude věnována zkušenostem, které v této oblasti získali pracovníci Vídeňského institutu pro sociologii, a na možnost jejich implementace v českém prostředí.


26. března 2019

Čas a prostor jako rámce pro výzkum paměti a makrosociologickou analýzu

Fakulta humanitních studií UK, Pracoviště historické sociologie srdečně zvou na workshop „Čas a prostor jako rámce pro výzkum paměti a makrosociologickou analýzu“.


26. března 2019

Pravidelný seminář Společnosti pro filosofickou antropologii (Ondřej Váša)

Hostem smináře Společnosti pro filosofickou antropologii bude v úterý 26. března Ondřej Váša. Přijďte se podívat na přednášku s názvem „Druhá šance pro Lajku. Vzkříšení a přírodní teologie v kontextu současné astronautiky“


27. března 2019

Alice Jedličková: „Ma-ma-maminko-podívejte se, co mám!“ Zobrazení řeči a mysli postav v české próze kolem poloviny 19. století

Přes bohatství literatury o české próze 19. století v ní najdeme jen nemnoho příspěvků, které by se podrobně zabývaly narativními způsoby, ještě méně pak těch, které by je sledovaly soustavně. Přednáška vychází z projektu, který je věnován právě diachronii českého vyprávění. Soustředí se na období, v němž lze zvláště v zobrazení řeči postav pozorovat zřetelné proměny.


27. března 2019

MEDialogy

Třináctý z pravidelných dialogů o medicíně (nejen) s médii tentokrát na téma české porodnictví. Hovořit budou prof. MUDr. Antonín Pařízek, CSc., Gynekologicko-porodnická klinika 1. LF UK a VFN v Praze, MUDr. Milena Dokoupilová, Nemocnice Hořovice, MUDr. Jana Šeblová, Ph.D., Zdravotnická záchranná služba Středočeského kraje a porodní asistentka Nika Daňková, Gynekologicko-porodnická klinika 1. LF UK a VFN v Praze.


27. března 2019

Nejvyznamnější objevy mise Cassini

Na Katedru geofyziky MFF UK se v březnu vrací prof. Christophe Sotin. Uznávaný planetolog a řídicí pracovník kalifornské Jet Propulsion Laboratory představí českému publiku nejdůležitější objevy mise Cassini k Saturnu.


27. března 2019

Germany, the Still “Civilian” Power, and its Troubles

Hanns W. Maull is most well-known German expert on German foreign policy and international relations, who established the concept of Germany as a civilian power. He is currently a Senior Distinguished Fellow at the German Institute for International and Security Affairs (SWP) in Berlin.


27. března 2019

Místoprostorové středy: Zátiší a busta

Studenti Fakulty humanitních studií UK pravidelně organizují Místoprostorové středy. Jedná se o každotýdenní akce zaměřené na uměleckou tvorbu, které se konají v ateliéru Hyb4. Další z Místoprostorových střed proběhne ve středu 27. března 2019 od 17:30. Bude zaměřena primárně na malbu zátiší a busty. Stojany je třeba rezervovat předem, přijít ale lze třeba jen se skicákem. Materiál bude k dispozici na místě (tužky, papír, barvy...).


28. března 2019

Cyber dialogue 2019

Konference a navazující workshopy představí české i zahraniční projekty, které účinně bojují s šířením dezinformací a pomáhají v kultivaci debaty na internetu.

Potkají se studenti a další aktivní lidé se zájmem o téma s mediálními experty, datovými žurnalisty, zástupci platforem, reklamy a businessu.


28. března 2019

Křeslo pro Fausta

Jaké objevy na egyptology ještě čekají? V čem jsou egyptské starověké kultury inspirací současnému lidstvu?Jaký je život na nepřetržité cestě mezi Prahou a Káhirou?

Zajímají vás odpovědi na tyto otázky? Přijďte 28. března 2019 v 17.00 hodin do Fausťáku. Do pravidelného pořadu Křeslo pro Fausta tentokrát přijde přední český archeolog a egyptolog prof. PhDr. Miroslav Verner, DrSc.


29. března 2019 – 30. března 2019

Rehabilitace ruky - Základní kurz

Školitel: MUDr. Aleš Fibír, Ph.D., Mgr. Věra Jančíková, Ph.D., Ivana Krejčí, Mgr. Milada Kukačková, Mgr. Markéta Tošovská. Ruka je jedním z nejdůležitějších nástrojů, jímž člověk vstupuje do interakce s okolím. Proto i triáda funkce ruky - lokomoce – komunikace patří ke klíčovým oblastem zájmu a cílům léčebné rehabilitace.


3. dubna 2019

Tereza Klabíková Rábová: „Když blbě zadáš PUK, tak seš jantar“ aneb Ke specifikům vyjadřování v marketingové komunikaci

Projevům marketingové komunikace a public relations, které dnes zahrnují možná až překvapivě vysoký počet komunikátů, se ani při dobré vůli nelze nikterak vyhnout, i proto je třeba tyto mluvené i psané texty podrobovat odborným analýzám, a to z mnoha hledisek: od způsobů užití jednotlivých jazykových prostředků, studia morfologie, lexika (které je obzvláště nápadné) a typických syntaktických struktur po stylistická specifika těchto textů (jsme mj. svědky vzniku nových formátů, žánrových útvarů typu advertoriál, redakční článek apod.).


3. dubna 2019

Elektromobilem do vesmíru, do Česka až po slevě

Elektromobily mohou pomoci snížit emise skleníkových plynů, negativní dopady znečištění ovzduší a hluku, nebo závislost na dodávkách ropy, přispět k rozvoji tzv. "smart grid". Řada zemí proto motivuje spotřebitele k nákupu elektromobilů. Podíl elektromobilů na nově registrovaných osobních vozech je v Norsku 31 %, v Nizozemí 5,4 %, v dalších zemích EU kolem 2 %. V ČR tento tržní podíl zůstává pod 0,3 % a elektromobily představují pouze 0,03 % vozového parku.


4. dubna 2019

Slavnostní zasedání

Univerzita Karlova si Vás dovoluje pozvat na slavnostní zasedání pořádané u příležitosti 671. výročí svého založení.


5. dubna 2019

Škola jako místo setkávání

Dovolujeme si pozvat Vás na dvanáctý ročník odborné konference, pořádané Katedrou psychologie FF UK a časopisy Řízení školy a Školní poradenství v praxi:

Škola jako místo setkávání.


8. dubna 2019

Přípravné kurzy k výběrovým řízením do institucí EU

Ministerstvo zahraničních věcí ČR ve spolupráci s francouzskou École Nationale d’Administration (ENA) uspořádá sérii přípravných kurzů v angličtině zaměřených na 1. kolo konkurzů EPSO do institucí EU.


9. dubna 2019

Přednáška Karla Černého: Iráčtí jezídé

Přednáška s názvem "Iráčtí jezídé" vychází z terénního výzkumu v severním Iráku (2016) a týká se komplexu motivací, které vedou irácké jezídy ke snahám odejít do Evropy. Na základě třiceti hloubkových rozhovorů s jezídskými uprchlíky (IDPs) žijícími v uprchlických táborech i mimo ně bylo identifikováno několik základních faktorů motivujících uprchlíky k odchodu do Evropy....


9. dubna 2019

Pravidelný seminář Společnosti pro filosofickou antropologii (Josef Kružík)

Společnost pro filosofickou antropologii i v dubnu pokračuje v pořádání pravidelných úterních seminářů konaných v Pražském kreativním centru jednou za čtrnáct dní od 18:30.

Prvním dubnovým hostem bude Mgr. Josef Kružík, Ph.D., který působí na Fakultě humanitních studií UK. Přednáška s názvem „Bohyně hledící upřeně k moři: Eleusínský motiv v Cantos E. Pounda“ se koná od 18:30 v Pražském kreativním centru v sále Minuta.


10. dubna 2019

Neil Bermel: Jazykový management a jazyková ideologie na českých hradech a zámcích

Památkové objekty ve správě Národního památkového ústavu se musí vypořádat nejen se zájmem domácího trhu, ale i se specifickými potřebami zahraničních návštěvníků, z nichž málokterý je vybaven znalostí češtiny. Na třech českých hradech a zámcích – Hrubém Rohozci, Grabštejně a Sychrově – jsme zmapovali, jak zde se zahraničními turisty komunikují: jaké informace jsou poskytovány v kterých jazycích, v jaké formě a jak na to turisté reagují.


10. dubna 2019

Místoprostorové středy: Busta

Studenti Fakulty humanitních studií UK pravidelně organizují Místoprostorové středy. Jedná se o každotýdenní akce zaměřené na uměleckou tvorbu, které se konají v ateliéru Hyb4 (Hybernská 4, Praha 1). Další z Místoprostorových střed proběhne 10. dubna 2019 od 17:30. Bude zaměřena primárně na malbu busty. Stojany je třeba rezervovat předem, přijít ale lze třeba jen se skicákem. Materiál bude k dispozici na místě (tužky, papír, barvy...).


11. dubna 2019

Festival humanity a solidarity #Bezzázemí

Letošním tématem festivalu, který se koná pravidelně od roku 2016, jsou mladí dospělí, kteří opouštějí dětské domovy, a nástrahy, se kterými se mimo zdi institucionální výchovy setkávají. Lidé, kteří vyrostli v dětských domovech, jsou bez sociálních vazeb, které běžně mladým lidem pomáhají s orientací ve světě. Ať už jde o bydlení, smlouvy, půjčky nebo třeba zaměstnání či milostné a jiné vztahy, tito lidé nemají žádnou záchranou síť, která by je v případě nezdaru podepřela. Jsou zkrátka zcela bez zázemí a na jeho budování jsou sami.


13. dubna 2019

Den celoživotního vzdělávání & Festival absolventů

PRO VEŘEJNOST / Představíme vám širokou nabídkou vzdělávacích programů pro veřejnost pořádaných Karlovou univerzitou. Jde o programy zájmové i profesní, programy pro lékaře, právníky, učitele i další profese, pro dospělé i děti, určené pro občany ČR i pro cizince. Seznámíme vás také se vzdělávacími, kulturními a společenskými událostmi, které průběžně připravujeme pro naše absolventy. Pro všechny návštěvníky je v průběhu celého dne připraven bohatý doprovodný program.


15. dubna 2019

Workshop: Prekariát v práci – současný stav a příklady dobré praxe

Katedra studií občanské společnosti FHS UK ve spolupráci s Centrem pro mírová studia z Chorvatska a v rámci projektu Commonfare vás srdečně zve na workshop „Prekariát v práci – současný stav a příklady dobré praxe“, který se uskuteční 15. dubna 2019 na Fakultě humanitních studií UK.


16. dubna 2019

Den firem pro matematiku a informatiku

Setkání studentů se zástupci firem. Stánky a videoprezentace firem, nabídky pracovních míst i spolupráce během studia.


16. dubna 2019

Jak na granty programu Marie Sklodowska-Curie a Humboldtovy nadace?

Akce „Marie Sklodowska - Curie“ (MSCA), součást iniciativy H2020, podporuje mezinárodní mobilitu a profesní růst výzkumníků všech oborů. Zájemce musí získat min. akademický titul, opravňující ke studiu doktorského programu. Tedy je otevřen jak mladším, tak starším výzkumným pracovníkům.


16. dubna 2019

Křest knihy České důchody

Dovoluji si Vás co nejsrdečněji pozvat na křest své nové knihy České důchody, který proběhne v úterý 16. dubna od 16 hodin ve Studentském klubu v Celetné ulici 20, Praha 1.

Pro bližší informace klikněte zde: http://www.martinpotucek.cz/images/David_Mares_PDF/esk%20dchody%20pozvnka%203.pdf


17. dubna 2019

Kariérní den na UK

Zveme studenty a čerstvé absolventy UK na Kariérní den. Vyzkoušejte si přijímací pohovor nanečisto s profesionálními konzultanty z personální agentury. Prověřte svou úroveň angličtiny, zkuste sebeprezentaci na kameru a zjistěte, co je to vlastně koučování. Na místě také bude k dispozici profesionální fotograf, takže si můžete odnést novou fotku do životopisu. To vše a ještě víc pro vás bude připraveno 17. dubna mezi 10.00 a 16.00 v Karolinu.


17. dubna 2019

Místoprostorové středy: Figura

Studenti Fakulty humanitních studií UK pravidelně organizují Místoprostorové středy. Jedná se o každotýdenní akce zaměřené na uměleckou tvorbu, které se konají v ateliéru Hyb4 (Hybernská 4, Praha 1). Další z Místoprostorových střed proběhne 17. dubna 2019 od 17:30. Bude zaměřena primárně na malbu figury. Stojany je třeba rezervovat předem, přijít ale lze třeba jen se skicákem. Materiál bude k dispozici na místě (tužky, papír, barvy...).


23. dubna 2019

Den mladé vědy FF UK

O čem a jak bádají studenti Filozofické fakulty UK? Mladou vědu představí studenti různých ročníků různých oborů v úterý 23. dubna.


23. dubna 2019

Pravidelný seminář Společnosti pro filosofickou antropologii (Jakub Šenovský)

Společnost pro filosofickou antropologii i v dubnu pokračuje v pořádání pravidelných úterních seminářů konaných v Pražském kreativním centru. Druhým dubnovým hostem bude Mgr. et Mgr. Jakub Šenovský, Ph.D., který působí na KTF UK. Přednáška s názvem „Pronikání viklefovských tezí na pražskou universitu a jejich vliv na české reformní hnutí“ se koná od 18:30 v Pražském kreativním centru v sále Minuta.


24. dubna 2019

Markéta Holanová: „Proč se u nás nepíší detektivky?“

V přednášce se zaměříme na hledání české detektivní prózy a jejích podstatných vlastností v druhé polovině dvacátých let. Výchozím bodem pro naše uvažování bude článek Františka Langra „Proč se u nás nepíší detektivky?“ (Přítomnost 3, 1926, č. 1, s. 2), jenž nabídl pohled na situaci žánru v české literatuře v daném období.


24. dubna 2019

Místoprostorové středy: Busta

Studenti Fakulty humanitních studií UK pravidelně organizují Místoprostorové středy. Jedná se o každotýdenní akce zaměřené na uměleckou tvorbu, které se konají v ateliéru Hyb4 (Hybernská 4, Praha 1). Další z Místoprostorových střed bude zaměřena primárně na malbu busty. Stojany je třeba rezervovat předem, přijít ale lze třeba jen se skicákem. Materiál bude k dispozici na místě (tužky, papír, barvy...).


25. dubna 2019

Naše společná přítomnost 2019

Prostředí, ve kterém žijeme, je ohroženo a příčiny tohoto stavu lze hledat nejen systémově, ale i v nás samotných, na úrovni jednotlivců a jejich chování. Životní styl se vymkl regulačním mechanismům přírody a naše (ekologické) stopy už jsou na Zemi zřetelně viditelné....


25. dubna 2019

Den firem pro fyziku

Den firem pro fyziku je určen všem studentům a absolventům, kteří si chtějí rozšířit obzory o možnostech uplatnění v oblastech fyziky. Je to výborná příležitost k získání kontaktů, konkrétních nabídek stáží, trainee programů, brigád i pracovních míst. Návštěvníci mají možnost setkat se zástupci firem po celý den osobně na stáncích.


25. dubna 2019

Křeslo pro Fausta

Co je nového ve výzkumu lymfomů? Jak se mladým lékařům daří skloubit vědeckou a klinickou práci? Měli by se všichni lékaři ve fakultních nemocnicích vědě věnovat? Zajímají vás odpovědi na tyto, případně i další otázky? Přijďte 25. dubna 2019 v 17.00 hodin do Fausťáku – Akademického klubu 1. LF UK (Praha 2, Karlovo nám. 40). Do pravidelného pořadu Křeslo pro Fausta tentokrát přijde hematoonkolog a proděkan pro vědeckou činnost 1. LF UK doc. MUDr. Pavel Klener, Ph.D. Hovořit s ním bude Marie Retková.


26. dubna 2019 – 28. dubna 2019

Prague Microfestival / Pražský mikrofestival

Pražský Mikrofestival (PMF) je každoroční festival umělecké tvorby spojující současnou experimentální literární produkci s výtvarným uměním, filmem a živým vystoupením. PMF je plně dvojjazyčný (ČJ a AJ) a klade si za úkol představovat autorská čtení nejlepších současných tvůrců experimentální poezie a prózy.


27. dubna 2019

Běh pro ZOO Praha

V sobotu 27. dubna se uskuteční již 5. ročník charitativního běhu pro Zoo Praha, pořádaný studentským spolkem Drosophila.


29. dubna 2019

Přednášky s Drosophilou: Cesta na Filipíny

Co se dá stihnout za jarní prázdniny na Filipínách?

Jaké je to plavat k vodopádům vedle výletních lodí?

Jak legálně obejít zákaz dronů?

Jak funguje filipínské školství a co se od něj můžeme naučit?


30. dubna 2019 – 8. června 2019

Výstava Láčkovky Bornea

Vzácné masožravé rostliny a rozmanitá fauna Bornea objektivem Daniela Pražáka a Michala Buriana, studentů Katedry biologie a environemantálních studií PedF UK. Nenechte si ujít!


1. května 2019

Studentský Majáles 2019

Již tradičně 1. 5. se uskuteční 7. ročník Studentského Majálesu, události, která především vytváří prostor pro prezentaci studentské kultury a spolkové činnosti. I v letošním roce navazujeme na dlouhou českou tradici studentských veselic a návštěvníkům nabídneme možnost vybrat si z různých druhů zábavy i poučení. To vše v rámci zásady studenti pro studenty a s volným vstupem.


2. května 2019

rozDEJse!

Tekutina, která zachraňuje životy, a přesto je jí nedostatek. Každý za svůj život dostane v průměru 6x krevní transfuzi a 14x lék z krve připravený. Studentský spolek Agora zahájil spolupráci s Červeným křížem Praha 1, čímž vznikl projekt RozDEJ se!, který by měl provést osvětu darování krve.


6. května 2019

Bohuslav Martinů

29. koncert z cyklu "Fakulta v srdci Karlova"




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.