Petra Köpplová • foto: red. • 6. května 2013

Budova Hollaru je znovu otevřena. Škody se odhadují na milion korun

Vstupní dveře výbuchem poničeného Hollaru se pro akademickou veřejnost znovu otevřely necelých dvacet minut před uplynutím týdne od nešťastné události. Rektor UK prof. Václav Hampl společně s děkanem FSV dr. Jakubem Končelíkem symbolicky zpřístupnili fakultní budovu přestřihnutím pásky.

„Rád bych poděkoval vedení fakulty a také všem dobrovolníkům, že se budova tak rychle zprovoznila,“ uvedl v přípitku k znovuotevření budovy rektor UK prof. Václav Hampl.  „Zvládli jsme zprovoznit knihovnu, což považuji za pozoruhodné,“ vyzdvihl děkan Končelík a dodal: „Nejprve jsem to považoval za nereálné, ale díky velké pomoci studentů a skupině Oživme Hollar se to podařilo.“ Knihovna má stejně jako část učeben okna do Divadelní ulice a byla jednou z nejvíce poničených prostor po výbuchu plynu v sousedním domě.

Týden po neštěstí se fakultě podařilo zpřístupnit přibližně 70 procent poničené budovy Hollaru a dosud chybějící prostory pro výuku poskytla 1. lékařská fakulta UK a soukromá New York University Prague. Podle děkana se odhad škod, které by měla uhradit pojišťovna, zatím pohybuje kolem 1 milionu korun, přičemž čtvrtinu částky tvoří náklady na zasklívání oken. Sklenáři by je měli dokončit do konce tohoto týdne a pak budou následovat  už jen drobné opravy.

„Všichni máte své židličky, všichni máte své počítače, studenti mají kde studovat. Myslím, že se nám podařilo dosáhnout normálu, a za to jsem vám velmi vděčný,“ děkoval děkan Končelík přítomným členům akademické obce FSV. „Pomoc studentů je naprosto nesamozřejmá a o to pro mne cennější,“ vyzdvihl ještě jednou zásluhy hnutí Oživme Hollar.

Květiny z rukou rektora obdrželi zástupci dvou nejhůře postižených fakultních pracovišť – knihovny a zahraničního oddělení. „Držíme palce, ať se zranění hojí a ať se zhojí i dušení otřesy s tím spojené,“ uvedl při předávání rektor.








Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.