Lucie Kettnerová • foto: red. • 20. května 2013

Botanická zahrada Na Slupi uspořádala pro veřejnost expedici na Ostrov rostlin

Kdo zavítal v pátek 17. nebo v sobotu 18. května na zelený ostrov uprostřed Prahy, tedy do Botanické zahrady Přírodovědecké fakulty UK, určitě nelitoval. Dostal se do běžně nepřístupných prostor areálu a od odborníků se dozvěděl spoustu zajímavostí z říše rostlin. Akce se konala v rámci mezinárodního Dne fascinace rostlinami.

Do celosvětového projektu Den fascinace rostlinami se zapojují univerzity, výzkumné ústavy, botanické zahrady, muzea i amatérští botanikové, kteří v rámci tohoto projektu chtějí veřejnosti přiblížit svou práci a svět rostlin. V botanické zahraně Na Slupi byly pro veřejnost připraveny dny hned dva, během nichž se návštěvníkům věnovali biologové, chemici, geografové a paleontologové jak z řad pedagogů Přírodovědecké fakulty UK, tak jejích studentů.

Akce byla určena veřejnosti bez rozdílu věku, což stavělo odborníky při komentovaných prohlídkách často před nelehký úkol. Zjednodušit výklad na úroveň dětí, nebo jít více do hloubky, aby byl přínosný i pro dospělé? Naštěstí většina dětí se o problematiku rostlin skutečně zajímala, takže zvládla přibližně dvacetiminutové prohlídky bez toho, že by dospělé návštěvníky jakkoli rušila.

Expedice na Ostrov rostlin, jak se akce jmenovala, začínala u dolních skleníků, které byly v tyto dny pro veřejnost otevřeny zdarma. Komentované prohlídky se rovněž konaly u užitkových rostlin a ve skleníku katedry experimentální biologie rostlin, který jinak není pro veřejnost přístupný a v němž se nacházejí například masožravé rostliny nebo orchideje.

„Do botanické zahrady chodím často na procházky, protože bydlím nedaleko. Komentovanou prohlídku jsem ale nikdy nezažil, takže jsem rád využil dnešní příležitost,“ říká sedmdesátiletý pan Josef, který si zároveň pochvaloval, že akce byla naplánovaná do doby, kdy celá zahrada krásně kvete.

Různé experimenty a pozorování se prováděly u stánků, jež byly rozptýleny po celé zahradě a v nedaleké budově Přírodovědecké fakulty v Benátské ulici. „Nejvíc se mi líbilo, jak zmrazili růži v dusíku, a ta pak byla jako kámen a pozorování chlupů rostlin pod mikroskopem,“ svěřil se se svými dojmy devítiletý Michal, který do botanické zahrady přišel s maminkou a mladším bratrem.   





Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.