27. května 2013

Stanovisko rektora Univerzity Karlovy (po schůzce s prezidentem Zemanem)

Dnes v podvečer jsem se sešel s prezidentem Zemanem, kterého jsem v pátek písemně požádal o sdělení důvodů, jež jej vedly ke zveřejněnému úmyslu nejmenovat doc. Putnu profesorem. V témže dopise jsem vyjádřil naději, že se ještě celou věc podaří uspokojivě vyřešit.

Rektor UK Václav Hampl

Rektor UK Václav Hampl

Rád bych ocenil, že se pan prezident, po opětovném zvážení všech aspektů a v součinnosti pana ministra školství, nakonec rozhodl nebránit – v souladu se zákonem podanému a odborně doloženému – návrhu Vědecké rady Univerzity Karlovy a pana docenta Putnu po 11. červnu profesorem jmenovat. Je na místě panu prezidentovi za toto nové uvážení poděkovat.

Jsem si jist, že Univerzita Karlova může ve staroslavném Karolinu nabídnout velmi důstojné a noblesní prostředí k tomu, aby v červnu mohlo předání profesorského dekretu z rukou pana profesora Fialy proběhnout.

Velmi děkuji kolegům z akademické obce, kteří se v uplynulých dnech jasně vyjádřili na obranu základních akademických hodnot. Opět se ukázalo, že okamžiky, kdy je takovýchto razantních vystoupení třeba, jsou v této zemi až příliš časté.

Zvláště si cením všech hlasů vně vysokých škol, ať už z Akademie věd, okruhu církevních představitelů či dokonce politické scény, které se neváhaly jednoznačně vymezit proti snaze nahradit přísně odborná kritéria ryze subjektivními hledisky.

Pokud jde o dnešní dohodu prezidenta Zemana a ministra školství o konkrétní změně způsobu jmenování profesorů, předpokládám odbornou, kritickou a otevřenou debatu o tomto rychlonávrhu, nikoliv jeho okamžité prosazování.


Prof. Václav Hampl

Rektor Univerzity Karlovy


22. 5. 2013






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.