V botanické zahradě se vařilo z planých rostlin a konzumovali se cvrčci v karame ****************************************************************************************** * V botanické zahradě se vařilo z planých rostlin a konzumovali se cvrčci v karamelu ****************************************************************************************** Už jste někdy ochutnali smažené červy, cvrčky v karamelu nebo jahodové špagety? V Botanick Přírodovědecké fakulty UK šly v sobotu 22. června tyto pochutiny doslova na dračku. Pořáda netradiční festival nazvaný Věda prochází žaludkem určený všem příznivcům dobrého jídla a Vědecko-gastronomický festival otevřený široké veřejnosti se letos konal poprvé a zaměřil Asie. „Během jednoho dne propojili odborníci z naší fakulty kulinářské umění se špičkovou Návštěvníci show mohli poznávat rostliny, bylinky, ovoce či živočichy typické pro asijskou seznamovat se s přípravou jak tradičních, tak zcela neobvyklých jídel,“ popisuje organizát Alexandra Hroncová. Po celém areálu botanické zahrady byly rozmístěny interaktivní stánky vědců a restaurací, probíhaly různé pokusy a řízené ochutnávky. Návštěvníci si buď u pokladny zakoupili degust rámci níž už měli některé ochutnávky zdarma, nebo si platili objednané jídlo a nápoje podl zvlášť. Velkému zájmu se těšil stánek s hmyzími dezerty, u nějž bylo možné ochutnat čerstvě upraže karamelu, moučné červy s česnekem nebo saranče v sezamovém trojobalu. Hned vedle odborníci fakulty vysvětlovali, co dělají sycené nápoje s naším žaludkem nebo jak se zjistí přítomno v potravinách. Chemici zase umožnili zájemcům namíchat si vlastní parfém z exotických vůní připravili komentované prohlídky skleníku a zahrady, během nichž se zaměřili na rostliny p gastronomii.   Horní část zahrady byla vyhrazena výrobě sushi, molekulární kuchyni, pokrmům z planých ros zdravým lahůdkám, které bylo možné zkonzumovat u klasických party stolků nebo v pohodlných lehátkách.