FF UK • foto: Martin Frouz • 23. října 2013

Další objev českých egyptologů! V Abúsíru našli hrobku královského lékaře

Před několika dny učinili archeologové z Českého egyptologického ústavu Filozofické fakulty UK objev jedinečné hrobky patřící knězi a vrchnímu lékaři Horního a Dolního Egypta Šepseskafanchovi.

Podzimní archeologická expedice Českého egyptologického ústavu FF UK byla zahájena na pyramidovém poli v Abúsíru poblíž Káhiry v polovině září 2013. V té době šlo o jedinou archeologickou expedici pracující v oblasti Abúsíru a Sakkáry.

Práce probíhají poblíž místa světových objevů z roku 2012 – skalních hrobek patřících vysokému hodnostáři a knězi Neferovi a princezně Šeretnebtej, které se datují do poloviny 5. dynastie (cca 2400 př. Kr.). Informace o nálezech unikátních soch a dalších památek nesmírné vědecké hodnoty a uměleckého významu obletěly na konci loňského roku celý svět.

V jejich bezprostředním okolí byla nyní objevena nová hrobka kněze Šepseskafancha. Jeho kamenná hrobka měří 21×14 m a i dnes, po 4500 letech, které uplynuly od jejího vzniku, její zdivo sahá do výše přes 4 m. Ve východní části hrobky je zakomponována chodbová kaple, na jejímž konci stojí monumentální kamenná stéla tzv. nepravých dveří se jménem a tituly Šepseskafancha. Ty dokumentují jeho kariéru kněze slunečního boha Rea ve slunečních chrámech několika panovníků 5. dynastie přes kněze beraního boha Chnuma až po kněze Obou domů života.

„Historická důležitost posledních objevů našeho týmu spočívá zejména v tom, že Šepseskafanch patřil k nejvýše postaveným lékařům známým ze starého Egypta doby stavitelů pyramid, tj. Staré říše. De facto je unikátní historickou osobností, které nemá paralelu. Byl osobním lékařem panovníka a vědcem s přístupem k nejtajnějším znalostem své doby. Vzhledem k tomu, že v tomto komplexu byly v předcházejících sezonách objeveny již dvě hrobky lékařů, je stejně tak důležité, že se jedná o zcela unikátní pohřebiště lékařů, kteří ve své době patřili k velmi významným rodinám u dvora faraona,“ vysvětluje ředitel Českého egyptologického ústavu FF UK a vedoucí projektu v Abúsíru prof. Miroslav Bárta.

Děkan Filozofické fakulty UK doc. Michal Stehlík k tomu dodává „Nesmírně oceňuji nasazení našich kolegů, kteří i přes nepříznivé podmínky nadále realizují archeologické výzkumy v Egyptě, a snaží se tak zachovat kontinuitu našeho bádání. Zároveň jde o další mimořádný objev v řadě, který jen dokazuje skutečnost, že naše egyptologie patří ke světové špičce.“

Expedice, která je největší českou vědeckou expedicí pracující v zahraničí, stále pokračuje ve své práci a nelze vyloučit další objevy.




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.