Prof. PhDr. Jiří Kuthan, DrSc., dr. h. c. • foto: Helena Kodalíková; red. • 12. listopadu 2013

Ústav dějin křesťanského umění KTF UK slaví desáté narozeniny

Letos na podzim uplynulo deset let od založení Ústavu dějin křesťanského umění na Katolické teologické fakultě UK. Při této významné příležitosti iForum požádalo spoluzakladatele a dlouholetého vedoucího ústavu profesora Jiřího Kuthana, aby představil nejvýznamnější počiny ústavu a jeho budoucí směřování.

Profesor Jiří Kuthan stál u zrodu Ústavu dějin křesťanského umění

Profesor Jiří Kuthan stál u zrodu Ústavu dějin křesťanského umění

Před deseti lety jsme začínali na zelené louce. Postupně jsme ve spolupráci s Ústavem pro dějiny umění Filozofické fakulty UK rozvinuli bakalářské, magisterské a doktorandské studium dějin umění, které klade důraz na mezioborové zakotvení – chtěli jsme, aby náš obor byl výrazněji propojen s obecnou historií, s pomocnými vědami historickými, s archeologií a také s dějinami literatury a samozřejmě i s disciplínami teologickými. Myslím, že taková orientace zajistí našim absolventům výrazně lepší rozhled než jen oborově úzce vymezené studium.

Mám pocit, že jsme zažili dobu, kdy nebylo v oblibě používat slovo národ, kdy to, co lze označit jako národní identita, se jaksi nenosilo. V tomto postoji se Češi dost odlišovali od občanů Spojených států amerických, od Francouzů a mnoha jiných národů Evropy. Významnou složkou identity je historie a tady je zjevné, že zájem o ni nezmizel. Naopak svědectví o něm vydává jak množství historické literatury na českém knižním trhu, tak i příliv zájemců o studium historických oborů.

Dlouho jsme proto usilovali, aby byl na našem ústavu otevřen ještě druhý studijní program – Dějiny evropské kultury. Jeho cílem je porozumět minulosti nejen na základě tradičních historických pramenů, ale integrovat do obrazu minulosti jako zdroj výpovědi také architekturu, díla výtvarného umění, tvorbu literární a také duchovní dimenzi, k níž otevírají cestu obory teologické. V naší době je evropský rozměr tohoto studia velmi aktuální. Myslím, že se nám postupně daří budovat dobrý tým vyučujících – působí u nás dnes několik vynikajících osobností a je zjevné, že dobré naděje naplní i řada mladších kolegů. A můžeme mít radost i z výsledků práce našich studentů. V uplynulých měsících jsme mohli nominovat tři práce na udělení významných ocenění.

Posláním univerzity a jejích fakult, ústavů a kateder je pěstování vědy. Za uplynulých deset let může řada našich kolegů i studentů vykázat velké dílo. V těchto dnech byl dokončen či se dokončuje tisk čtyř svazků naší ediční řady, k závěru dospěla i příprava druhého svazku mé knihy věnované době Jiřího z Poděbrad a králů z rodu Jagellonců.

Profesor Peter Kurmann obdrží čestný doktorát

Profesor Peter Kurmann obdrží čestný doktorát

Asi nejvíce času a energie ode mě vyžaduje v těchto měsících a týdnech příprava shromáždění u příležitosti deseti let existence ústavu. Na slavnosti pořádané 19. listopadu v budově Katolické teologické fakulty chceme přivítat všechny, kdo s námi rozličným způsobem spolupracovali. K nim patří i řada osobností ze zahraničních univerzit, s nimiž nás pojí společné zájmy nebo projekty. Jsem proto rád, že na shromáždění bude předána zlatá pamětní medaile Univerzity Karlovy prof. Dr. Bruno Kleinovi, do nedávna děkanovi Filozofické fakulty Technické univerzity v Drážďanech, a že následující den bude ve Velké aule Karolina udělen čestný doktorát prof. Dr. Peteru Kurmannovi, který patří k nejvýznamnějším osobnostem našeho oboru.

Prof. PhDr. Jiří Kuthan, DrSc., dr. h. c.

Prof. PhDr. Jiří Kuthan, DrSc., dr. h. c., je od roku 2003 vedoucím Ústavu dějin křesťanského umění Katolické teologické fakulty UK. Zabývá se českým a evropským uměním středověku, především pak architekturou a uměním doby posledních Přemyslovců, Lucemburků a Jagellonců.

Profesor Kuthan je autorem celé řady studií, článků a monografií. Velkou pozornost v poslední době vyvolala obsáhlá publikace Katedrála sv. Víta, Václava a Vojtěcha. Svatyně českých patronů a králů, kterou vydal společně s profesorem Janem Roytem.

V květnu roku 2002 jmenoval prezident republiky Jiřího Kuthana profesorem. Před dvěma lety získal čestný titul doktor honoris causa Technické univerzity v Drážďanech.




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.