Helena Zdráhalová • foto: red., Věda je krásná • 17. prosince 2013

Houslista Svěcený zahrál mistrovskými smyčci vítězům soutěže Věda je krásná

Díky této soutěži objevíte mimo jiné to, co je lidskému oku obvykle skryto, a zjistíte, že i věda může být krásná a umělecky zajímavá. Letošní ročník soutěže Věda je krásná, kterou pořádá Přírodovědecká fakulta UK pro všechny zaměstnance a studenty Univerzity Karlovy i pro příznivce portálu Přírodovědci.cz, se rozšířil vedle fotografií, ilustrací a počítačových vizualizací výzkumů o novou kategorii videí. I letos se bylo na co dívat.

Vyhlášení těch nejlepších soutěžních děl stojících na pomezí vědy a umění se uskutečnilo při příležitosti vánočního koncertu Přírodovědecké fakulty UK ve Velké aule Karolina v pondělí 16. prosince. Večerem provázela hudba houslisty Jaroslava Svěceného, harfenistky Zbyňky Šolcové a kytaristy Miloslava Klause.

Jaroslav Svěcený si spolu se svými kolegy pro hosty koncertu připravil program Smyčcový advent aneb francouzské mistrovské smyčce 18. a 19. století. Během večera si diváci užili nejenom krásné hudby, ale mohli si prohlédnout i vzácné mistrovské smyčce ze sbírky Jaroslava Svěceného. Houslista posluchače navíc přesvědčil, že co smyčec, to jiný zvuk.

Před samotným koncertem byli vyhlášeni vítězové soutěže Věda je krásná, kterou na Přírodovědecké fakultě koordinuje hydrobiolog a sám nadšený a talentovaný fotograf RNDr. Martin Černý, Ph.D. „Přihlášené práce jsou rok od roku kvalitnější a my jsme proto rok od roku přísnější. Díky této soutěži navíc vznikla řada dalších aktivit, jako je Přírodovědný fotoklub, kde přednášejí špičkoví fotografové z České republiky i ze zahraničí,“ podotkl Martin Černý.

Absolutním vítězem soutěže se stal Josef Arnošt se sérií fotografií skákavek. Ty nejlepší práce v jednotlivých kategoriích určila desetičlenná odborná porota složená z předních českých fotografů, zasedl v ní také světově proslulý průkopník časosběrných technik Němec Günther Wegner. Vítěze Objevitelské kategorie, kde mohou svou práci předvést i lidé zapojení v projektu Přírodovědci.cz, kteří nejsou z Univerzity Karlovy, vybrala porota složená z pracovníků Přírodovědecké fakulty. O všech přihlášených dílech mohla navíc široká veřejnost hlasovat na internetu a určit tak vítěze Divácké kategorie.

Vítězové soutěže se radovali z finanční odměny i věcných cen. Jejich práci si mohli hosté slavnostního večera prohlédnout na výstavě v Karolinu.

Vítězové soutěže Věda je krásná 2013

  • Absolutním vítězem soutěže Věda je krásná 2013 se stal Josef Arnošt se sérií fotografií skákavek pojmenovaných Těší mě, Lecterová a Už mám těch mušek plné zuby!

  • Vědecká fotografie (od makrofotografií až po satelitní či astronomické snímky)

    1. místo: Neuděleno

    2. místo: Michaela Koschová, Bičovka

    3. místo: Denisa Bovšková, Lovec hvězdář

  • Vědecká mikrofotografie (fotografie z optických a elektronových mikroskopů)

    1. místo: Alena Kubátová, Houba Ophiostoma floccosum

    2.–3. místo: Jana Bulantová, Všenka kočičí

    2.–3. místo: Jan Martínek, Blizna

  • Vědecká ilustrace (věda zprostředkovaná tužkou, štětcem či photoshopem)

    1. místo: Lucie Buchbauerová, Let brouka

    2. místo: Iva Vyhnánková, Dodo

    3. místo: Martina Nacházelová, Bahňáci

  • Virtuální příroda (příroda z počítače = vizualizace molekulárních či jiných struktur, fyzikálních či chemických jevů, grafické výstupy modelů atp.)

    1. místo: Jan Martínek, Smrtící komplex

    2. místo: Jana Pilátová, Fraktál

    3. místo: Neuděleno

  • Video–animace–časosběr (příroda dynamicky)

    1. místo: Jana Pilátová, Beethoven's Bubbles

    2.–3. místo: Ondřej Šebesta, Schizosaccharomyces pombe live

    2.–3. místo: Tomáš Figura, Šiška Pinus sylvestris

  • Divácké hlasování

    Tomáš Závada, Blankytné čekání




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.