PaedDr. Jan Hruša, CSc., red. • foto: PaedDr. Jan Hruša, CSc. • 9. ledna 2014

Díky kvalitním protézám se dá lyžovat i po amputaci obou dolních končetin

Pravděpodobně vůbec poprvé na světě se povedlo uskutečnit lyžování oboustranně amputovaného na dvou lyžích. Testování nově vyvinuté hydraulické protézy realizovalo Centrum sportovních aktivit zdravotně postižených studentů UK v druhé polovině prosince v italském středisku Passo Tonale.

Seminář se uskutečnil díky dlouhodobé spolupráci centra s protetickou firmou OTTO BOCK ČR, která dováží nejmodernější protézy od svého německého partnera, a zúčastnili se jej tři lyžaři s jednostrannou nadkolenní amputací a jeden lyžař amputovaný na obou dolních končetinách. Výcvik zajišťoval tým protetiků a lyžařští instruktoři specializovaní na lyžování hendikepovaných.

Jako místo konání bylo zvoleno italské středisko Passo Tonale, které má pro takto hendikepované začátečníky velmi vhodné sjezdové terény s mírným sklonem do roviny, kde si může lyžař kdykoliv odpočinout. Důležitým faktorem pro výběr místa se stala také dobrá dostupnost vleků a lanovek od ubytovacího zařízení.

„Cílem semináře bylo otestování nově vyvinuté hydraulické protézy pro lyžaře s nadkolenní amputací a zjištění, zda může oboustranně amputovaný lyžovat na dvou lyžích,“ říká PaedDr. Jan Hruša, CSc., vedoucí Centra sportovních aktivit zdravotně postižených studentů UK. Pro tento úkol bylo nezbytné vybavit hendikepovaného speciálními protetickými pomůckami – jednou podkolenní protézou a jednou protézou pro nadkolenní amputaci. Dále bylo nutné upravit techniku a metodiku lyžování a aplikovat výuku na oboustranně amputovaného lyžaře.

„Lyžování s jednostrannou nadkolenní amputací na dvou lyžích je ve světě lyžování jedinečné. Hendikepovaným prodlužuje pohyb na lyžích, šetří zdravou dolní končetinu a zmírňuje zatížení páteře. Lyžování oboustranně amputovaného na dvou lyžích se ve světě prakticky neuskutečnilo a byli jsme pravděpodobně první, kteří se o to pokusili,“ popisuje úspěch výpravy doktor Hruša.

Přímo v terénu se účastníkům semináře povedlo ověřit, že nová hydraulická stehenní protéza firmy OTTO BOCK nahrazuje kolenní i hlezenní kloub a umožňuje upravování tuhosti v obou kloubech pomocí tlakové pumpy, což je pro lyžování velmi důležité. Kolenní kloub má navíc konstrukční úpravu pro jízdu na sedačkové lanovce. Jednotlivých segmenty protézy nastavoval na místě podle potřeby lyžaře zkušený protetik.


 


 








Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.