Helena Zdráhalová • foto: red. • 28. února 2014

Dělají to studenti jinak? Odpověď najdete na výstavě keramiky a porcelánu

Galerie Czechdesign v centru Prahy bude následující měsíc patřit mladému umění. Začal v ní totiž třetí ročník projektu Crash Test, který připravují pod dohledem doktora Milana Pecha z Ústavu dějin křesťanského umění Katolické teologické fakulty UK jeho svěřenci, letos ve spolupráci se studenty pražské Vysoké školy uměleckoprůmyslové, bratislavské Vysoké školy výtvarných umení a také s vybranými tuzemskými porcelánkami. O tom, zda „to studenti dělají jinak“, jak zní podtitul výstavy, se budou moci návštěvníci přesvědčit až do 28. března.

Projekt Crash Test vymyslel doktor Milan Pech, poprvé se jeho studenti proměnili v kurátory před třemi roky. „Smyslem tohoto projektu je dát studentům teoretického oboru praktickou zkušenost, se kterou by mohli poté jít do profesního života. A nejenom to. Crash Test má velký záměr vytvořit také prostor pro spolupráci mezi budoucími teoretiky a historiky umění na jedné straně a mezi výtvarnými umělci na straně druhé,“ vysvětlil Milan Pech.

Kurátorkami letošního Crash Testu se staly čtyři studentky UK, Ludmila Boháčová, Kamila Matějková, Markéta Sedlmayerová a Dagmar Ždychová, jež se zaměřily na keramiku a porcelán. Oslovily proto studenty UMPRUM, kteří tvoří v ateliéru Maxima Velčovského, a výtvarníky působící v ateliéru Daniela Piršče bratislavské VŠVU.

„Když jsme připravovaly tuto výstavu, rozhodly jsme se do projektu zapojit také české porcelánky. Připadá nám totiž velmi zajímavé srovnání prací studentů, kteří mají ještě možnost v rámci studentských ateliérů experimentovat s formou, technikou a s tématem, s produkcí porcelánek, které musejí sledovat trh a poptávku a které mají tak trochu omezené možnosti. Srovnání obou poloh nás bavilo, chtěly jsme to dopřát i návštěvníkům výstavy,“ usmívala se Kamila Matějková a doplnila, že díky tomu, že jednotlivé exponáty nejsou opatřeny popisky, mohou si návštěvníci tipnout, které z děl vzniklo ve studentských ateliérech a které pochází ze sériové výroby některé z tuzemských porcelánek. Vlastní odhad potom mohou porovnat s letáky, jež jednotlivá díla popisují a jsou v galerii k dispozici.

Pro výstavu kurátorky vybraly díla, která mají v prvé řadě sloužit jako dekorace obydlí. Vyvolávají tak otázku, zda a jak se proměňuje vkus dnešní mladé generace, jak se promítá do její umělecké práce a zda má dnes porcelán a keramika v dekoraci domácností vůbec místo.

Spolu s kurátorkami se nad nastolenými tématy budou moci zamýšlet i návštěvníci výstavy, která je v pražské galerii Czechdesign veřejnosti otevřena až do 28. března.





Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.