Lucie Kettnerová • foto: archiv J. Ronkové • 19. června 2014

Malé děti čtou rády, s věkem zájem o knížky klesá, ukázal průzkum

České děti se chtějí u knížek hlavně bavit, nejoblíbenější knížkou je stále Harry Potter. Průměrně přečtou dívky za rok 11 knih, zatímco chlapci jen 7 knížek – v tuto chvíli jasně vítězí papírové knížky. Nejvíce čtou děti ve věku 8–9 let. Ukázal to průzkum, který realizovala Pedagogická fakulta UK ve spolupráci s agenturou SC&C. Magazín iForum vám jako první přináší výsledky této unikátní analýzy.

Zdroj: průzkum Čtení dětí

Zdroj: průzkum Čtení dětí

Unikátní analýzu čtení realizovala mezi českými školáky ve věku od 8 do 15 let doktorandka katedry primární pedagogiky PedF UK Mgr. Jolana Ronková. Cílem projektu, do něhož se zapojilo 4 705 žáků z celé republiky, je podpořit čtenářskou gramotnost českých dětí, jejichž výsledky se v mezinárodních výzkumech opakovaně zhoršují.

Nejvíce čtou dívky ve věku 8–9 let

Výsledky průzkumu ukázaly, že obliba čtení závisí na pohlaví i na věku. Čtení baví více dívky (80 %) než chlapce (59 %), s rostoucím věkem obliba čtení klesá jak u chlapců, tak u dívek. Nejvíce mají rády čtení dívky ve věku 8–9 let (93 %), ve věku 14–15 let čte rádo už jen 67 % dívek. Ještě větší pokles lze zaznamenat u chlapců – zatímco ve věku 8–9 let po knížce rádo sáhne 74 % chlapců, o šest let později to už je jen 35 %.

Mgr. Jolana Ronková je doktorandkou katedry primární pedagogiky PedF UK

Mgr. Jolana Ronková je doktorandkou katedry primární pedagogiky PedF UK
Ovšem celých 14 % z těch dětí, které čtení baví, čte jen jednou za čtvrt roku anebo ještě méně často. Jolanu Ronkovou tedy zajímalo, v jakých případech by se tyto děti věnovaly knize více. „Téměř třetina by nečetla více v žádném případě, další by ke čtení motivovalo, kdyby se nedívali tolik na televizi a nestrávili tolik času na počítači,“ vyjmenovává.

Nejvyšší průměr přečtených knih za rok mají jak chlapci, tak dívky mezi 10 a 11 lety – dívky zdolají 12 knih, zatímco chlapci jich pokoří 9. Kdybychom zprůměrovali všechny věkové kategorie, vyšlo by nám, že dívky za rok přečtou 11 a chlapci 7 knih.

Vedou papírové knihy a Harry Potter

Zatím u všech věkových kategorií vítězí papírové knihy, i když u 14 a 15letých dětí je to vyloženě „o prsa“ (54 % papírové versus 46 % elektronické texty). „Rozdíly mezi Prahou, zbytkem Čech a Moravou se v průzkumu neprojevily,“ doplňuje Jolana Ronková. V průzkumu třetina dětí označila, že má doma 10–29 dětských knih, žádnou dětskou knihu doma přiznalo 6 % dětí a naopak více než 400 knih vlastní 4 % dětí. Absenci dětských knih nejvíce přiznávají chlapci mezi 12. až 15. rokem, takže je možné, že knihy, které mají v současnosti doma, řadí již mezi knihy pro dospělé nebo pro mládež.

Vkus dětí je velmi rozmanitý, žádný knižní „trhák“ nemají. Například Harry Potter je sice nejoblíbenější knihou, ovšem v součtu ho uvedlo jen 8 % dětí. Obdobně je na tom Deník malého poseroutky se 7 % preferencí. Více než dvě třetiny (68 %) dětí uvádí jako svou nejoblíbenější knihu titul, který se do první desítky nejzastoupenějších nevejde.

Nejdůležitější pro výběr knihy je její téma, a zda je obsah podaný vtipnou, zábavnou formou. A o jakém tématu děti baví číst? „V otevřené otázce vykrystalizovala typicky dívčí témata jako koně, kouzla či upíři, typicky chlapeckým tématem je fotbal, genderově nevyhrazená témata jsou pak psi, respektive zvířata,“ vyjmenovává magistra Ronková.

Příklady táhnou

Průzkum ukázal, že malé děti čtení baví, ale s věkem obliba klesá. „Velmi důležité je vést děti ke čtení od malička, kdy jsou více „tvárné“ a ovlivnitelné příkladem rodičů. Nejúčinnější bývá přímá dětská zkušenost, tedy pokud dítě samo vidí, že lidé v jeho okolí ve svém volnu čtou rádi, povídají si o knihách a mají z knih radost. Dokážete-li tuto radost s dětmi sdílet, např. při společném předčítání, nákupu nových knih, návštěvě knižních festivalů či společným chozením do knihovny, máte téměř vyhráno,“ doporučuje Jolana Ronková.





Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.