Helena Zdráhalová • foto: red. • 2. září 2014

Bože, cože?! Čtvrtý Crash Test hledá vztah ke spiritualitě v tvorbě mladých umělců

Na Moravu a do Slezska se vypravila čtveřice studentek dějin křesťanského umění z Katolické teologické fakulty UK hledat mladé talentované umělce. Jako kurátorky se chopily čtvrtého pokračování fakultního výstavního projektu Crash Test, tentokrát s podtitulem Bože, cože?!, který se koná v pražském Topičově salonu od 2. do 19. září.

Crash Test vychází ze semináře určeného studentům dějin křesťanského umění na KTF UK, prostřednictvím kterého se mají naučit práci kurátorů. Za jeho realizací stojí PhDr. Milan Pech, Ph.D. „První Crash Test proběhl v roce 2011. Jeho smyslem je to, aby budoucí historici umění, kteří studují u nás na Katolické teologické fakultě UK na Ústavu dějin křesťanského umění, dostali příležitost setkat se s tím, co bude důležité pro jejich další profesní život – a tím je mimo jiného tvoření výstav. Také nám šlo o to, aby se studenti seznámili s umělci, kteří vstoupí do svého profesního života za několik let. A navíc jsme si přáli přivést do středu Prahy výtvarníky, kteří nejsou z Prahy a kteří nemají příležitost zde vystavovat – na rozdíl od těch, co zde studují,“ vysvětlil Milan Pech.

Zatím poslední výstavní projekt Crash Test připravily Kateřina Turková, Markéta Nováčková, Jana Mlčochová a Anna Stárková. Ta vysvětlila, že se soustředily na práci studentů moravských a slezských vysokých škol. „I v souvislosti s tím, na jaké fakultě studujeme, jsme se zaměřily na stereotyp, který se často opakuje, a to ten, že Morava a Slezsko jsou o něco více duchovně a možná křesťansky založené než zbytek republiky. Vyrazily jsme proto na východ země hledat, jestli tomu tak opravdu je, nebo jestli se jedná jen o stereotyp. Na základě portfolií studentů umístěných na internetu jsme zjistily, že blízkost ke spirituálním hodnotám a vztah k duchovnu se v jejich pracích opravdu objevují. A tak jsme se vypravily do jednotlivých ateliérů hledat konkrétní práce,“ podotkla Anna Stárková. Při vymýšlení podtitulu výstavy Bože, cože?! se kurátorky inspirovaly jedním z děl umělce a performera Václava Stratila.

V pražském Topičově salonu mohou návštěvníci zhlédnout obrazy, fotografie, plastiky, skulptury a další umělecká díla několika studentů Fakulty výtvarných umění Vysokého učení technického v Brně, Pedagogické fakulty Univerzity Palackého v Brně, Filozoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity v Opavě a Fakulty umění Ostravské univerzity v Ostravě. Pro veřejnost je čtvrtý Crash Test s podtitulem Bože, cože?! otevřen až do pátku 19. září.




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.