Nejsou to mýty. Čaj tělu mimořádně prospívá, jen se to nesmí přehánět ****************************************************************************************** * Nejsou to mýty. Čaj lidskému tělu mimořádně prospívá, jen se to nesmí přehánět ****************************************************************************************** „Tři věci na tomto světě jsou nanejvýš politováníhodné: zkáza nejlepšího mládí špatnou výc nejlepších obrazů sprostým zevlováním a mrhání nejlepším čajem nevhodnou přípravou.“ To mo čínský básník Li Čchi-laj. A dobře věděl, co říká. O pozitivních účincích čaje na lidský o ódy už léta, avšak jak potvrdil doc. Miroslav Šulc z katedry biochemie Přírodovědecké faku snadno zničit tím, že čaj špatně připravíme. O pozitivních účincích zeleného čaje se často píše. Jaké z nich však čaj skutečně má a pot studie? Odpověď na vaši otázku je trochu složitější. V prvé řadě, pokud řekneme zelený čaj, je to označení například termínu červené víno. Nejen kvalita a chuť čaje, ale i obsah látek zále rostliny, prostředí, ve kterém je pěstována, tedy na klimatických a geologických podmínkác dále na období sklizně, na tom, které části použitých listových pupenů či listů použijeme, sklizně i následného zpracování. Nemalou roli samozřejmě hraje i skladování čajových lístk příprava čaje, např. kvalita vody, její teplota a doba louhování. Na organismus tedy působ látek, který je ovlivněn všemi výše uvedenými podmínkami. Konkrétní odborné studie popisuj látek, např. xanthinové alkaloidy, polyfenolické látky, vitaminy, aminokyseliny či minerál prokazatelně celou řadu účinků na lidský organismus, například antioxidační, antibakteriál antifungální nebo protizánětlivé. Současně jsou modulační účinky prokazovány u různých ext různých in vitro či in vivo modelových systémech. Díky tomu lze odvozovat další pozitivní čaje na lidský organismus. Jak na lidský organismus, respektive jeho jednotlivé části zelený čaj tedy působí? Pokud bychom vzali třeba jen přítomný kofein, theobromin a theofylin, které patří do skupi alkaloidů, tak v různé míře stimulují centrální nervový systém, stimulují srdeční práci, p svalstvo, mají broncho- a vazodilatační účinky (roztahuje průdušky a cévy, pozn. red.) a p (vylučování moči, pozn. red.). A to jsou účinky pouze jedné skupiny látek obsažených v čaj Často se opakuje, že pití zeleného čaje je prospěšné lidskému organismu. Má tento „kouzeln negativní vlastnosti? Pokud vezmeme příklad již zmíněných xanthinových alkaloidů, může příliš časté pití čaje zp nespavost, roztěkanost až svalový třes či křeče. Při dlouhodobém nadužívání může způsobova spánku. Také u čaje platí, že všeho moc škodí. Jak často a v jakém množství by měl člověk pít zelený čaj, aby se projevily jeho pozitivní Samozřejmě podobně jako negativní účinky, tak i ty pozitivní jsou závislé na dávce a četno Účinek látek na organismus konzumenta se odvíjí od toho, jak je schopen rychle a účinně me přítomné sloučeniny a vylučovat je z těla. Kdy si věda začala všímat vlivu zeleného čaje na lidský organismus? Nedokážu asi přesně odpovědět, kdy se začala věda zajímat o vliv zeleného čaje na lidský o možná se pokusím odpovědět s pomocí krátkého historického přehledu. Čaj byl nejspíše původ lék. Historicky byl čaj střeženým tajemstvím, které se postupně z Číny dostává do Japonska má také duchovní rozměry, kdy postupem času roste estetický důraz jeho užívání a přes vzni a škol vrcholí v mystickém zbožštění. Z východu se dostává do evropského prostoru spolu s objeviteli Orientu již jako osvěžující nápoj příjemné chuti s poměrně značnou mírou exkluz jeho cenou. V dnešní době nalézá naše evropská kultura původní kořeny tohoto osvěžujícího čajovnách, ale i výzkumem jeho vlivu na lidský organismus. Proč má tolik dobrých vlastností právě zelený čaj? Mají některé z jeho pozitivních účinků organismus i černé, bílé nebo jiné druhy čajů? Zde přesně narážíme na vliv technologického zpracování sklizených čajových lístků na obsah v nich přítomných látek. Čaje zelené a bílé patří do skupiny tzv. nefermentovaných čajů. N oolong (polozelené) a černé (někdy nazývané červené) patří do skupiny fermentovaných čajů poškození buněčných stěn rostlinných buněk, a tedy vyšší extraktivností. Fermentace z pohl zpracování čaje jsou enzymově katalyzované biochemické reakce oxidační, oxidativně polymer a lytické. Proto každý druh čaje bude obsahovat různé spektrum látek, které ovlivňují lids Jinou kapitolou jsou čaje pchu-er (označované za pravé černé čaje), kde roli hraje ještě t využití mikrobiální kultury vláknitých hub. Ale obecně lze očekávat, že bílé čaje budou mí extraktivnost jako zelené a účinky budou záležet na vlastním druhu a oblasti, odkud čaj po o kvalitu čajů, samozřejmě existují v různých oblastech různé stupnice hodnocení kvality č ochutnávat a pít různé druhy čaje s různou technologií zpracování a vybrat si z chutí a vů nám vyhovuje. Ostatně osobně piju každý den několik druhů různých čajů, bylinné čaje nevyj podle chuti i nálady, aby mi přinášely nejen užitek na těle, ale i na duši.