Helena Zdráhalová • foto: red. • 4. května 2015

Pohár rektora zůstane doma! Univerzitní maraton vyhráli studenti Fakulty tělesné výchovy a sportu UK

2:36:08, to je čas, s nímž čtveřice studentů Fakulty tělesné výchovy a sportu UK triumfovala v Univerzitním maratonu – Běhu o pohár rektora UK. V nedělním závodě, který se konal v rámci Volkswagen maratonského víkendu, nejen že zvítězili mezi vysokoškoláky, jejich tým zároveň předvedl nejlepší výsledek ze všech maratonských štafetových běhů vůbec.

Fakulta tělesné výchovy a sportu UK se každý rok snaží vyslat do závodu ty nejlepší běžce, kteří brázdí ovál fakultního veleslavínského stadionu. S velkou péčí o to vždy dbá PhDr. Radim Jebavý, Ph.D., z katedry atletiky. Letos se skutečně vyplatilo. Čtveřice studentů – Jakub Čvanda, Jakub Janoušek, Jan Škoda a Vlastimil Šroubek – zvítězila s tříminutovým náskokem před běžci reprezentujícími Vysokou školu ekonomickou.

Studenti FTVS UK však budou triumf společně oslavovat až na slavnostním vyhlášení vítězů, které se bude konat na konci května v pražském hotelu Hilton, kde si z rukou rektora UK prof. Tomáše Zimy převezmou skleněný pohár. V neděli na oslavy nebyl čas, Jan Škoda si totiž na maraton jen na chvilku „odběhl“ mezi stěhováním, ani to však nebránilo tomu, aby pomohl svému týmu ke skvělému výsledku. „Protože se právě stěhuju, do Prahy jsem přijel jen na otočku. Sotva jsem se rozcvičil, vyběhl jsem, na předávce jsem se dvakrát vydechl, převlékl se a ujížděl jsem zase zpátky do Karlových Varů. Maraton ještě ani neskončil a já už byl zase zpátky ve Varech. S klukama jsem si ale volal, taky moc neslavili, protože všichni byli hodně unavení. Plánujeme to oslavit až při galavečeru,“ těší se Jan Škoda, který také připomněl, jak výjimečnou atmosféru tento závod má.

„Každoročně je tam pěkná atmosféra, běžet v takové skupině se mi opravdu podaří jen jednou ročně během pražského maratonu. Velmi si to vždy užívám. Kluci byli hodně natěšení, abychom se dobře umístili. Abych řekl pravdu, mně o to samotné vítězství zase tolik nešlo. Jsem ale rád kvůli nim, že se to podařilo. Kluci jsou nadějní sportovci, pro ně bylo vítězství skutečně důležité,“ podotkl Jan Škoda, který už v barvách UK a své fakulty na Univerzitním maratonu běžel poněkolikáté, ovšem až letos se poprvé radoval z vítězství.

Výjimečnou náladu popisoval také jeho „stájový“ kolega, Jakub Čvanda. „Hudba i fanouškové mě hnali dopředu, zážitek to byl jedním slovem úžasný. Na prvním místě ale stál samozřejmě výkon, v mém případě pomoct Vlastovi a předběhnout štafety, které byly před námi. Výbornou práci odvedl ale i Honza a Kuba, oba běželi skvěle. Mně osobně se až tak dobře neběželo, to se někdy stává, tady byl ale prvořadý výkon celé skupiny, takže jsem musel zabojovat. Jsem rád, že jsem mohl pomoct a být součástí naší výherní štafety,“ usmíval se Jakub.

Nejen pro studenty FTVS UK, ale i pro celou Univerzitu Karlovu byl letošní závod výjimečný. UK totiž reprezentovala skutečně velká skupina běžců. Z dvanácti soutěžních vysokoškolských týmů jich sedm pocházelo z UK. Vedle FTVS se ze skvělého výsledku radovali také studenti Lékařské fakulty UK v Plzni, které celkový čas 2:59:48 vynesl na bronzovou příčku.

Celkové výsledky Univerzitního maratonu – Běhu o pohár rektora si můžete pročíst ZDE.





Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.