Helena Zdráhalová • foto: Thinkstock, archiv Jana Zavadila • 12. května 2015

V novém bojovém sportu s názvem grappling jsou úspěšní i studenti FTVS UK

Fanoušci bojových sportů, jako jsou judo nebo řeckořímský zápas, si nově mohou užít všechny úpolové disciplíny spojené v jednu. Na konci 90. let se ve Spojených arabských emirátech vyvinul nový druh zápolení, který dostal název grappling. Na pořádání jednoho z jeho prvních turnajů v České republice se letos podílela i Fakulta tělesné výchovy a sportu UK. Výbornými výsledky se na něm navíc prezentovali také její studenti.

Studentům Fakulty tělesné výchovy a sportu se v nové sportovní disciplíně dařilo (foto: Thinkstock)

Studentům Fakulty tělesné výchovy a sportu se v nové sportovní disciplíně dařilo (foto: Thinkstock)

První mezinárodní turnaje v grapplingu se konaly v Abú Dhabí, kde se tato disciplína, která v sobě pojí prvky různých úpolových sportů, také zrodila. A protože z velké části vychází i z juda, grappling si vyzkoušel i student FTVS UK a úspěšný reprezentant České republiky v judu Jan Zavadil. Ten na 1. ADCC Prague cupu, který se konal v dubnu v pražské Stromovce, zvítězil v kategorii profesionálů do 65,9 kg.

„K tomuto sportu jsem se dostal díky Radimu Pavelkovi, který působí na katedře technických a úpolových sportů FTVS UK. Protože jedny z prvních závodů, které se konaly v České republice, pomáhala organizovat naše fakulta, chtěl, abychom se závodů také zúčastnili. Já vycházel hlavně z toho, co znám z juda. V něm ale nesmíme používat páky na nohy, což jsou v grapplingu bodované pozice. Bál jsem se, že na tom bych mohl prohrát,“ připustil student.

Pro judo i grappling musí být sportovec všestranně nadaný, podotýká Jan Zavadil (na snímku nahoře) (foto: archiv Jana Zavadila)

Pro judo i grappling musí být sportovec všestranně nadaný, podotýká Jan Zavadil (na snímku nahoře) (foto: archiv Jana Zavadila)

Zápas v grapplingu začíná podobně jako v judu vstoje na žíněnkách. Cílem zápasníka je dostat soupeře na zem a donutit ho tzv. submission technikami (páky, škrcení) se vzdát. Za jednotlivé pozice – držení – sportovci získávají bonusové body. Kopy a údery jsou v tomto sportu nepřípustné. Pokud se ani jeden ze zápasníků během vymezeného pětiminutového limitu nevzdá, vyhrává ten, kdo získal více bodů.

Podobně jako v jiných úpolových sportech musí být zápasník všestranně nadaný, jinak na vítězství nedosáhne. „Musí mít sílu, vytrvalost i výbušnost, zároveň musí být psychicky odolný a umět dobře techniku. Je to hodně komplexní sport, jenom s jednou z těchto schopností to nepůjde. Pokud člověk bude třeba silově výrazně převyšovat ostatní, ale nebude pohyblivý a nebude umět techniku, soupeři ho porazí. To, že člověk musí být všestranný a zvládat všechno, se mi právě na judu i na grapplingu líbí,“ usmíval se Jan Zavadil.

I když hned první turnaj grapplingu, kterého se student zúčastnil, vyhrál, číslem jedna pro něj stále zůstává judo. Hlavním vrcholem letošní sezony proto pro Zavadila bude turnaj v judu na letní světové univerziádě, která se uskuteční v první polovině července v jihokorejském městě Gwangju. Jan Zavadil nyní dokončuje všechny povinnosti na fakultě, aby se mohl intenzivně zaměřit na přípravu na tento prestižní světový sportovní vysokoškolský mítink. Hlavní starost mu nyní dělají nová kimona, která jsou o něco lehčí než ta stará. „Musím si na ně ještě před univerziádou pořádně zvyknout,“ podotkl Jan Zavadil.

V 1. ADCC Prague cupu v grapplingu uspěli v konkurenci devíti desítek zápasníků vedle Jana Zavadila i další studenti Fakulty tělesné výchovy a sportu UK. V kategorii vysokých škol si stříbrnou pozici vybojoval Jakub Holý, v kategorii amatérů do 76 kg získal bronz Adam Zdobinský.




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.