V bistru Bazaar na FF UK se propojuje sociální podnikání s kvalitní kuchyní ****************************************************************************************** * V bistru Bazaar na FF UK se propojuje sociální podnikání s kvalitní kuchyní ****************************************************************************************** Již přes půl roku má bistro [ URL "https://www.facebook.com/cafebazaarbufet?fref=ts"] v pr budovy Filozofické fakulty UK na náměstí Jana Palacha nového provozovatele. Je jím sociáln o. p. s. [ URL "http://www.rozlet-ops.cz/"] , která vzešla z náročného výběrového řízení. tréninková pracovní místa mladým lidem, kteří vyrůstali v sociálně nepříznivých podmínkách domovech. Bistro dostalo i nový název, Bazaar, a nabízí studentům, zaměstnancům a návštěvníkům FF UK spočinutí, dobré jídlo nebo šálek kávy. Ale nejen to. Mladým lidem pocházejícím ze znevýho sociálního prostředí poskytuje tréninkový pracovní program, který jim pomáhá v rozvoji zák pracovních návyků a dovedností a umožňuje získat uznatelnou praxi, a tím následně sehnat a zaměstnání na běžném pracovním trhu. O spojení všech těchto aspektů jsme hovořili s ředite Rozlet, o. p. s., Kateřinou Hrozovou a provozní bistra Bazaar Magdalenou Valdmanovou. Bistro Bazaar spravujete již několik měsíců. Jak byste tohle období zhodnotily? Není to naše úplně první zkušenost, provozovali jsme pět let kavárnu a poskytovali caterin zařízení tohoto typu, to pro nás bylo hodně nové. Nové je pro nás i studentské prostředí. fakultě je škála hostů velmi široká, nicméně definovaná: pedagogové, mladí studenti, starš z Univerzity třetího věku, přičemž každá z těchto skupin má rozdílné požadavky na ceny i r sortimentu. Máme jasné zásady, které v rámci gastronomie dodržujeme: nevařit kaši z prášku, nepoužívat umělá dochucovadla. Otevřeli jsme po bufetu U Platóna, který tady byl mnoho let a jehož ko retro gastro. Někteří lidé toto očekávají i od nás. Není pro nás reálně zvládnutelné mít n desítky jídel, pokud nechceme vařit z nekvalitních nebo zmrazených surovin a polotovarů. Bistro Bazaar je sociální firma působící pod obecně prospěšnou společností Rozlet. Jak by charakterizovat vztah těchto dvou společností? Jsme vlastně jedna firma. Rozlet je obecně prospěšná společnost, a ta provozuje bistro. Či rozdělenou na hlavní a vedlejší. Hlavní je podpora mladých lidí, tréninkový projekt, vedle provoz dvou bister (v březnu jsme otevřeli také bistro na Pedagogické fakultě UK), abychom na tom, zda dostaneme dotace. Primární je, abychom se uživili. Váš projekt byl od počátku zajímavý tím, že poskytujete práci sociálně vyloučeným mladým l bistra, zaměstnávajícího sociálně znevýhodněné mladé lidi, a Filozofické fakulty UK se dne samozřejmé. Můžete nám popsat, jaké byly začátky? Daří se vám rozvíjet vaši vizi? Naši klienti, jak říkáme sociálně vyloučeným lidem, které zaměstnáváme, mají buď dohodu o nebo pracovní smlouvu. První měsíc pracují na zkoušku. Pokud se po této době dohodneme na trénink pro konkrétního mladého člověka smysl, nechybí tam motivace a chuť na sobě pracova na délce tréninku a na dovednostech, které je třeba rozvíjet a zlepšovat. Teď máme pouze dva klienty, více bychom jich v tuto chvíli bohužel neuživili. Zdá se sice, plno, ale když si zrekapitulujeme uplynulé měsíce a počáteční investice, jsme stále na nul pozitivní na celé věci však je, že aktuální provoz bister další dotace nad rámec tržeb nep máme konečně prostor během tohoto roku fundraisovat na další aktivity. Pro klienty, kteří k nám přicházejí, je to většinou první pracovní zkušenost. Musejí se uč pravidelně do práce, dělat práci zodpovědně. Málokdo z nich dokáže pracovat osm hodin v ku pracovat je nízká, práce se jim zdá náročná, mají většinou úplně nereálné představy. Pochá často ani jeden z rodičů práci neměl, z rodin, které dlouhodobě pobírají sociální dávky, k nemotivují. Z domova si nenesou žádný pocit zodpovědnosti, chybí jim zdravé a pro nás běžn Je jim osmnáct nebo devatenáct a v jejich životě musí přijít nějaký okamžik, kdy si uvědom jen na nich, že je to jejich zodpovědnost, jejich iniciativa a nemůžou se na nic vymlouvat Studenti si pochvalují vaši vstřícnost, když chtějí pořádat kulturní či společenskou akci bistra. Jaké jsou možnosti? Na koho se mohou obrátit zájemci, kteří by se chtěli sejít ve prostorách? Studenti zde mohou pořádat nejrůznější společné akce. Prostor nabízíme k jakémukoliv využi cateringem, můžeme zajistit obědy během konferencí a další věci s tím spojené. Máme otevře večer, ale je možné domluvit i prodloužení otvírací doby. Velice zajímavé jsou osobní příběhy vašich zaměstnanců. Můžete uvést příběh, který vás nej Téměř každý z našich klientů s sebou přináší zajímavý a většinou velmi drsný životní příbě často nechybí kriminální a drogová zkušenost, zkušenost s násilím v rodině či s prostitucí v žádném případě nemá charakter terapie nebo odborné sociální práce. Informace, které se v od klientů dozvídáme, jsou součástí pracovně-kolegiálního vztahu. Pro nás je vždy velmi si naši klienti mluví o svých rodičích, vidí reálně všechna jejich pochybení, ale dokážou s n smířlivý vztah. V tu chvíli jsou vlastně trochu dospělejší než jejich rodiče. Zajímavým případem byla jedna tréninková pracovnice, která před nástupem k nám nepracovala Při přijímacím pohovoru nám říkala, že nezvládne nic jiného, než třeba mýt záchody, a u ná půl roku pracovat jako servírka.