Tour de menza: Albertov ****************************************************************************************** * Tour de menza: Albertov ****************************************************************************************** Po návštěvě údajně jedné z nejlepších vysokoškolských jídelen, menzy Arnošta z Pardubic, z iFora na Albertov. Stravovací zařízení pod budovami na Karlově se nachází nedaleko stejnoj zastávky. Rozhodně si nemůže stěžovat na nedostatek návštěvníků, pro většinu posluchačů z je to jediná možnost studentského oběda v okolí. Pravdou je, že tato menza nemá nejlepší p zkušenějších strávníků. Vydali jsme se tedy prozkoumat, jak je to doopravdy. Je 10.30 a dveře menzy jsou stále zavřené, před budovou se ale už nyní klikatí dlouhá fron studentů, někteří tu údajně čekají už od deseti hodin. Mráz zalézající za nehty čekání roz nezpříjemňuje, naopak. Po čtvrthodině se ale dveře otevírají a lidský had se překvapivě ry Otevírací doba je standardní, od 10.45 do 14.30, v pátek do dvou hodin. Nabídka jídel je pestrá. Masožrout si pochutná na špízu s hranolky, vegetarián nemusí vzít sladkým, nabízí se zdejší oblíbená klasika typu smažený sýr nebo zeleninový talíř. „Snažím žádné chemické náhražky. Samozřejmě, že si někdy ulevíme nějakým rychlým polotovarem, ale vlastní jídla,“ přiznává vedoucí provozu Václav Horák. Stejně jako ostatní menzy je i tato centrálně generovaném jídelníčku, který tu mohou zpestřit nabídkou minutkových jídel nebo studených talířů. Podle slov Václava Horáka reaguje menza na přání studentů: „Už poznám, k je pro studenty atraktivní a které ne. Měli jsme v nabídce minutkové jídlo v podobě vepřov žampiony, ale zjistili jsme, že o něj není zájem. V tom případě takové jídlo vyčleníme a n zajímavějším.“ Kdyby hlavní jídlo nestačilo, lze se „dojíst“ třeba u salátového baru přetékajícího zeleni je také studentský evergreen v podobě baget. Samozřejmě nemůžeme přehlédnout místní proslu fotogalerie). Ačkoli je tu už desítky let, pan provozní nás ujišťuje, že je pravidelně čiš nezávadný. Většina návštěvníků ale raději volí míchané nápoje s oblíbenými příchutěmi, jak nebo malina. Albertovská menza je na nápor studentů dobře připravena, má za sebou ostatně již mnoho let skupinky se tu mohou pohodlně usadit. „Chodíme sem už několik let každý den. Je tu hodně j oproti tomu, co člověk zažil na střední, je to tady o dost lepší. Má to jedinou vadu, chyb shodují se Honza, Sára a Katka z 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy. Menza má samozřejmě i své nedostatky, například její prostředí působí trochu ošuntěle. Nad chystaná přestavba kampusu, po které by se studenti mohli dočkat modernější budovy menzy. stížnosti, že kolem jedné hodiny je nabídka jídel dost omezená. I tento nedostatek se dnes odstranit a většinou se podaří mít v nabídce více než tři jídla. Nespokojené vzkazy se v k objevují spíše výjimečně, převládají hlavně pochvalné ohlasy. „Laťku teď máme nastavenou poměrně vysoko a snažíme se ji udržet. Myslím, že se to daří, s pedagogové jsou spokojení, někteří tu dokonce pořádají osobní akce. Nedávno jsme tu měli i se Horák. Menza dále zajišťuje cateringové akce a vyváží jídlo do dalších satelitních prov Husitskou teologickou fakultu UK nebo do Kavárny u Rotlevů. A výsledek naší návštěvy? Byli jsme opravdu příjemně překvapeni, že se zkušenosti starších nepotvrdily. Kvalita jídla skutečně není špatná a pevně doufáme, že se zlepšení brzy proje prostorách. Tahle menza si to rozhodně zaslouží. Příště navštívíme menzu Jednota.