Tour de menza: Jednota ****************************************************************************************** * Tour de menza: Jednota ****************************************************************************************** Tentokrát se naši redaktoři vypravili do menzy Jednota, která se nachází v Opletalově ulic zastávky Hlavní nádraží. Kromě studentů a rezidentů z místních kolejí sem často zavítá i v první chvíli nás napadá, že problém s místem tu, na rozdíl od předešlých menz, opravdu neh bez problémů usadí kdekoli i s partou kamarádů. Prostory menzy Jednota jsou skutečně obrov Jsme tu brzy, takže fronta k výdeji se zatím neklikatí, na tu si prý máme počkat do 11.45. ale víme, že se tu na jídlo nečeká dlouho. Nevýhodou velké místnosti, která působí spíše j nádražní hala, je neútulnost. Menza ale nabízí i menší prostory po straně, jež trochu přip pro učitele v jídelně na základních školách. Než se dostaneme k výdeji hlavního jídla a po naše smysly poličky plné nádherně zdobených dortů, můžeme si vybrat i z dalších dezertů a Personál je ochotný a polévku na žádost vegetariána nabídne i bez masové složky. K hlavním sladkou žemlovku a maso s hříbkovou omáčkou a rýží. Z nápojů nabízí menza tradiční nápoje příchutěmi a čaj, nás ale zaujme majestátní pípa. „S pivem jsme začali asi před rokem a pů zajímavost pro studenty,“ vysvětluje vedoucí provozu Luděk Bradáč. „Po půl roce jsme ale s čtyř půllitrů denně, takže v současnosti netočíme. Poptávka po pivu je spíše v letních měs Co se samotného jídla týče, máme z této menzy asi zatím nejlepší pocit. Hlavní chody jsou rýže přímo vynikající. Stejný názor mají i přítomní studenti. „Já bych nic neměnila,“ říká Matematicko-fyzikální fakulty UK. „Líbí se mi různorodost jídel, podle mě si tu každý vybe chutná.“ Největší zájem je prý o drůbeží maso, zejména kuřecí prsa. Studenti mají rádi lib vepřového například panenku nebo krkovičku. „Víceméně jsem tu s nabídkou spokojená, většin jedno jídlo, které mi bude chutnat. Čekala bych ale nižší cenu a mohli by nabízet víc příl dvakrát týdně,“ říká studentka Anna z matfyzu. Zdá se, že v poslední době strávníků v menze ubylo, což potvrzuje i Bradáč. „Průměrně se r porcí denně, v pátek chodí studentů méně. Předpokládám, že možnosti studentů, zejména ty f trochu jinde. Menza už se nezaplní jako dříve.“ Při vracení nádobí trošku znervózníme, protože tradiční kolejnička odvážející tác do „záku nahrazena železnými vozíky, na něž stačí podnos položit. „Letos proběhla rekonstrukce myčk pokračovat i přes jídelnu, varnu a celý výdej jídel,“ vysvětluje Bradáč. Doufáme tedy, že pomůže zútulnit rozlehlé prostory, jinak na nás totiž celá menza Jednota působila velmi po Naším dalším cílem je menza Hostivař.