Helena Zdráhalová • foto: Kateřina Chourová • 7. února 2017

Kateřina Chourová se vrátila z univerziády s bronzem. Teď zpátky do školy, směje se

Na univerziádu do Kazachstánu si jen „odskočila“ od skript, přesto pro Kateřinu Chourovou 2. únor zazářil bronzem. Studentka fyzioterapie na 1. lékařské fakultě UK skončila ve snowboardcrossu, své nejlepší disciplíně, třetí za Francouzkou Sarah Devouassouxovu (zlato) a Švýcarkou Miriam Wuffliovou (stříbro). V paralelním obřím slalomu si Chourová dojela pro třiadvacáté místo.

Studium na Univerzitě Karlově dostalo před snowboardem přednost, přesto si Kateřina Chourová (na snímku úplně vpravo) z univerziády přivezla bronzovou medaili

Studium na Univerzitě Karlově dostalo před snowboardem přednost, přesto si Kateřina Chourová (na snímku úplně vpravo) z univerziády přivezla bronzovou medaili

Jela jste na hry už s cílem přivézt si medaili?

Člověk nikdy neví, kdo se univerziády bude účastnit, takže ani není jasné, jaká bude konkurence. Na hry jsem jela s cílem dostat se do první pětky, což se mi povedlo!

Byla to už vaše třetí univerziáda v řadě, na hrách v Trentu v roce 2013 jste dokonce získala stříbrnou medaili (zlato tam tehdy brala Eva Samková). Jaký dojem na vás vysokoškolské hry v Kazachstánu udělaly ve srovnání s těmi předchozími?

Musím uznat, že tato univerziáda se mi líbila asi nejvíc. Atmosféra zde byla neuvěřitelná. Bylo to i tím, že všichni sportovci byli ubytováni v „athlete village“, takže jsme všichni byli v kontaktu a pohromadě, mohli jsme společně prožívat své úspěchy.

Jaký největší zážitek jste si z Kazachstánu přivezla, samozřejmě kromě samotného úspěchu v závodě?

Největším zážitkem pro mě bylo zahájení her, které se s minulými univerziádami nedalo srovnat. Stadion byl obrovský a plný lidí, atmosféra tam byla neskutečná. Všichni diváci tleskali a křičeli. Na to nikdy nezapomenu. Příjemné také bylo to, jací žijí v Kazachstánu neuvěřitelně milí a vstřícní lidé.

Jak se vám líbilo zázemí her a samotné zimní středisko, kde jste závodila?

Zázemí her bylo výborné. Athlete village byla perfektně připravená a nic nám nechybělo. Samotné zimní středisko, kde jsme závodili, nebylo úplně nejlepší. Sjezdovky zde byly malé a úzké, ale trať byla bezvadná a skvěle upravená. Na podmínky, které měli, zvládli nemožné.

Patřila univerziáda mezi vrcholy vaší letošní sezony, nebo vás čekají ještě nějaké větší výzvy?

Univerziáda určitě patřila mezi letošní vrcholy. Čeká mě ještě Akademické mistrovství ČR v Dolní Moravě, to ale bude trochu menší vrchol, než byla univerziáda (smích).

Jak se vám daří kombinovat kolotoč tréninků s náročným studiem na 1. lékařské fakultě UK?

Studium na lékařské fakultě je velice časově náročné, to si asi každý dokáže představit. Proto jsem se musela kvůli škole vzdát vrcholového sportu. Nyní se snažím účastnit závodů, které zvládám se školou a konají se v České republice.

Jste ve třetím ročníku, chystáte se na státnice?

Chci jít ke státnicím letos. Takže teď, když jsem se vrátila, se pokouším zase nahodit do učícího rytmu. Doufám, že se vše podaří a budu moct pokračovat i v magisterském studiu.

Chtěla byste se věnovat fyzioterapii, kterou studujete, i profesně, nebo se vidíte spíš někde na svahu?

Mám vymyšlené dvě varianty. Buď se budu dál věnovat fyzioterapii a pokusím se zůstat s ní u našeho sportovního klubu, nebo si otevřu kavárnu a budu péct dorty (smích).

Zimní univerzitní hry se konají od 29. ledna do 8. února v Almaty, největším městě Kazachstánu, které leží na okraji pohoří Ťan-šan. Za maskota her pořadatelé vybrali pro Kazachstán typického sokola. Má symbolizovat rychlost, energii a touhu po vítězství. I heslo univerziády se nese ve stejném duchu, zní totiž „Spread your wings“ (Roztáhni křídla).

Univerzitu Karlovu na hrách reprezentuje 20 sportovců.

Alpské lyžování: Tereza Kmochová, Veronika Rudolfová, Martin Štěpán

Snowboarding: Kateřina Chourová, Jan Lohynský

Freestyle lyžování: Jakub Křenek

Curling: Marek Černovský, Lukáš Klíma, Samuel Mokriš, Jakub Splavec

Skoky na lyžích: Čestmír Kožíšek, Filip Sakala

Hokej: Daniel Arnošt, Mikuláš Bícha, Petr Hučko, František Matula, Jan Müller, Dominik Novák, Dominik Šteiner, Filip Švaříček




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.