Helena Zdráhalová • foto: Vladimír Šigut • 13. června 2017

Další studenti procházejí Crash Testem. Uspořádali výstavu absolventů AVU 93/94

V polovině devadesátých let čerství absolventi, dnes uznávání umělci. Topičův salon bude následující měsíc hostit výstavu, kterou připravila skupina studentek dějin křesťanského umění na Katolické teologické fakultě UK. Projekt Rekonstrukce AVU 93/94 představí absolventské práce studentů této umělecké školy, kteří promovali v daném akademickém roce, ve stejné době, v níž se kurátorky z řad současných studentek KTF UK narodily.

Výstava je výsledkem semináře, jejž na KTF UK vede PhDr. Milan Pech, Ph.D. Jeho cílem je, aby si studenti dějin křesťanského umění vyzkoušeli práci kurátorů a připravili se co možná nejlépe na budoucí profesní život. Letos se koná již sedmý ročník projektu pojmenovaného Crash Test, kdy „mladí lidé procházejí jakýmsi testem odolnosti proti nárazu – mínění veřejnosti a výtvarné kritice,“ vysvětlil doktor Pech.

Letošní výstavu připravovala šestice studentek – Lenka Chýlová, Lujza Kotočová, Dita Schulmeistrová, Klára Vetterová, Alena Vocelková a Magdalena Nerudová. Posledně jmenovaná má ve skupině vedle dalšího na starosti také PR a kontakt s médii, i tuto činnost si totiž studenti musejí vyzkoušet. „Nejlepší na tomto projektu je, že konečně děláte něco praktického. Setkáváte se s umělci, musíte řešit dopravu a pojištění uměleckých děl, naučíte se, jak se dělá výstava, katalog, pozvánka, tiskové konference, a řadu dalších věcí,“ podotkla Magdalena.

Pro studentky bylo nejobtížnější shodnout se na tématu výstavy. „Snažily jsme se najít něco, co by nás spojovalo. Nebylo to jednoduché, protože na seminář nechodí jenom studentky, které se zabývají moderním uměním, kolegyně se věnují i středověku, renesanci, baroku. Chtěly jsme dělat něco klasičtějšího. Shodly jsme se na tom, že by nás zajímalo něco z minulosti, ale ne zase tolik dávné. Nakonec jsme se rozhodly vystavit diplomové práce studentů AVU absolventského ročníku 93/94, abychom ukázaly obraz doby a to, co tehdejší mladé umělce zajímalo. Sice jsme pracovaly s minulostí, ale i tak budeme vystavovat studentské práce, jak bývá u semináře Crash Test zvykem,“ vysvětlila Magdalena.

Lidé, kteří se na výstavu do Topičova salonu přijdou podívat, se mohou těšit na práce Jakuba Strettiho, Reného Hábla, Pavla Doskočila, Michala Fialy, Vladimíra Hanuše, Petra Horáčka, Ireny Jůzové, Anny Neborové, Nikolaje Staneva, Petra Trávníčka, Martina Šimka a Petra Štojdla. „Podařilo se nám oslovit známá umělecká jména. Ti, kdo se zajímají o umění, jejich současnou práci znají, je zajímavé podívat se ale i na to, co tito umělci dělali ve studentských letech. Bohužel se nepodařilo dostat na výstavu všechny absolventské práce tohoto ročníku. Některé jsou vystaveny v jiných galeriích nebo jsou rozprodány a některé už třeba ani neexistují. Pro mě jsou z celé výstavy nejzajímavější tři velké malby Jakuba Strettiho, působí velmi pozitivně,“ upozornila Magdalena.

Na výstavu Rekonstrukce AVU 93/94 se mohou zájemci přijít podívat do pražského Topičova salonu od 13. června až do 7. července.




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.