FF UK • foto: Thinkstock • 4. října 2017

Knihovna Filozofické fakulty UK vyhlašuje sbírku na obnovu zničené Ústřední knihovny Mosulské univerzity v Iráku

Knihovna Filozofické fakulty UK ve spolupráci s Člověkem v tísni vyhlašuje v termínu od 2. října do 31. prosince 2017 veřejnou peněžní sbírku na obnovu Ústřední knihovny Mosulské univerzity v Iráku. Veřejnost může přispět libovolnou částkou do jedné z oficiálních pokladniček nebo převodem na bankovní účet.

Ústřední knihovna Mosulské knihovny byla v minulosti s více než milionem dokumentů (včetně vzácných rukopisů a starých tisků) jednou z nejvýznamnějších knihoven na Blízkém východě a zároveň poskytovala studentům a pedagogům univerzity veškeré informační zázemí potřebné ke studiu a výuce.  Bohužel v letech 2014 až 2016 byla soustavně devastována a univerzitní kampus, který byl Islámským státem též využíván jako základna pro vojenské operace, téměř zničen.

„Právě kvalitní vzdělání je jedním z důležitých předpokladů pro zajištění stability a rozvoje v blízkovýchodním regionu, který v posledních letech bohužel není příliš bezpečným místem pro život. Bude-li země bezpečná k životu, budou v ní lidé chtít zůstávat a nebudou nuceni ze svých domovů nikam odcházet,“ říká o důvodech vyhlášení sbírky ředitelka Knihovny FF UK Klára Rösslerová a dodává: „Cílem sbírky je pomoci Ústřední knihovně Mosulské univerzity znovu fungovat tak, jak fungovala od svého založení v roce 1974 až do roku 2014.“

S nápadem na vyhlášení sbírky přišli na jaře 2017 pracovníci Knihovny Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. Iniciativa je vyjádřením jejich profesní i lidské solidarity s těžkou situací kolegů v Mosulu. Protože knihovníci neměli s pořádáním dobročinných sbírek dosud žádné zkušenosti, požádali o spolupráci organizaci Člověk v tísni, mající s podobnými projekty mnohaleté zkušenosti. „Od začátku jsem byl přesvědčený, že to, co společně děláme, má smysl. Ale když jsem to viděl na vlastní oči, tak musím říct, že jde o geniální nápad, který nakonec dokáže pomoct tisícům studentů, učitelů a knihovníků,” hodnotí akci Petr Štefan z organizace Člověk v tísni.

Veřejnost může přispět libovolnou částkou v hotovosti do jedné z oficiálních pokladniček sbírky, nebo převodem na bankovní účet číslo 51945194/0300. Po ukončení sbírky budou vybrané prostředky oficiálně předány zástupcům Ústřední knihovny Mosulské univerzity.

Další informace: http://www.pomozmeknihovne.cz , www.facebook.com/pomozmeknihovne

Seznam pokladniček a jejich umístění:

· Univerzita Karlova, Filozofická fakulta, Knihovna Jana Palacha, nám. Jana Palacha 2

· Univerzita Karlova, Filozofická fakulta, Knihovna Celetná, Celetná 20

· Univerzita Karlova, Knihovna společenských věd T. G. Masaryka, U Kříže 661/8


Kontaktní osoby pro sbírku i média:

PhDr. Klára Rösslerová, PhD.  - ředitelka Knihovny FF UK

klara.rosslerova@ff.cuni.cz, 733 676 961

Naďa Aliová - koordinátorka programů ČvT v Iráku, Člověk v tísni, o.p.s.

nada.aliova@clovekvtisni.cz, 778 486 244








Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.