Marcela Uhlíková • foto: Nakladatelství MatfyzPress • 3. listopadu 2017

Cesty nesmrtelných – putování po osudech a hrobech slavných…

Nazujte si pohodlnou vycházkovou obuv, oprašte své vědomosti z oblasti přírodních věd a vydejte se na zajímavý výlet. Pokud s sebou budete mít navíc knihu Cesty nesmrtelných, půjdete vždy najisto a bloudit rozhodně nebudete.

Publikace vydaná nakladatelstvím MatfyzPress v nové Edici popularizace čtenáře vyzývá k putování po osudech a hrobech slavných českých matematiků, fyziků a astronomů, na níž se podílel kolektiv autorů ve složení: Martin Vlach, Vojtěch Kemenny, Ilona Šimánková a Luboš Veverka. Cesty nesmrtelných mapují osudy padesáti českých vědců, kteří podstatně ovlivnili vývoj českého vědeckého poznání. Téměř na 220 stranách je zachycen výsledek dvouletého, mnohdy téměř detektivního pátrání po archivech, starém tisku, v evidenci hřbitovů, matrikách, dobové literatuře a rodinných pozůstalostech. Jak stojí v úvodu knihy: „Každým nalezeným posledním místem odpočinku se odkrýval jedinečný životní příběh.“ Některá místa, a tedy i osudy, se bohužel nalézt nepodařilo.

Největší část publikace je věnována Olšanským hřbitovům, nejrozsáhlejšímu pražskému pohřebišti, které – jak kolektiv autorů uvádí – by spolu s tím Vinohradským vydaly na samostatnou několikadílnou knihu. Detailněji ale zkoumá i Malostranský hřbitov, kde se podařilo sestavit téměř úplný seznam pohřbených vědců. Publikace obsahuje též přehledně vložené informace o dalších osobnostech, které měly s učenci v době jejich života co dočinění. Lehce se dotkne také událostí doprovázejících jejich životní osudy. A co je všem „našim“ matematikům, fyzikům a astronomům společné? Praha. Některým přinesla slávu a respekt, k jiným se otočila zády. Ať už se k nim tehdy zachovala jakkoli, všichni v její zemi dnes sní svůj věčný sen.

Pro čtenáře jsou v knize, která obsahuje bohatou fotografickou dokumentaci, připraveny čtyři vycházkové trasy – po hrobech matematiků, fyziků a astronomů a trasa pro všechny. Autoři nezapomněli ani na trasu se zpevněnými povrchy bez překážek pro handicapované či maminky s kočárky. Putování začíná tam, kde pouť zesnulých skončila. Začíst se do zajímavých a objevných příběhů o jedinečných osudech, úspěších, nepochopeních, slávě i pádech vědců s nesmrtelným odkazem do budoucnosti může být skvělou záminkou pro podzimní výšlap.

Cesty nesmrtelných, MatfyzPress MFF UK 2016, pevná, 224 str., ISBN 9788073783129, cena v nakladatelství MatfyzPress:199 Kč





Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.