Marcela Uhlíková • foto: René Volfík • 10. listopadu 2017

Jan Opletal má ode dneška sochu na 1. lékařské fakultě UK

Desátý listopadový den patřil vzpomínce na studenta lékařské fakulty UK Jana Opletala, který je označován za první oběť 2. světové války. Letos byla pieta na univerzitě spojena s odhalením sochy v posluchárně I. chirurgické kliniky 1. LF UK.

Slavnostního aktu se společně zúčastnili rektor UK prof. Tomáš Zima, děkan 1. lékařské fakulty prof. Aleksi Šedo, ředitelka Všeobecné fakultní nemocnice Mgr. Dana Jurásková a přednosta 1. chirurgické kliniky 1. LF UK a VFN v Praze prof. Zdeněk Krška. Odhalením sochy muže, který se stal symbolem hrdiny vzdoru, započal týden vzpomínek na studentský boj proti zlovůli a nesvobodě.

Socha Jana Opletala je dílem akademického sochaře Michala Moravce, jehož tvorba podle znalců zraje ve vrcholném soustředění na významná díla. V nich neimprovizuje, nepropadá náhlým náklonnostem a nepodléhá módním trendům.

28. října letos uplynulo 78 let od demonstrace desetitisíců účastníků, kteří v Praze přišli provolávat slávu českému státu a jeho představitelům. Nacisty byla tvrdě potlačena. Jednou z obětí se stal Jan Opletal, student Lékařské fakulty UK, kterého zranila střela do břicha a způsobila mu zánět pobřišnice. I když byl okamžitě operován, o 14 dnů později, ve věku 24 let, na 1. chirurgické klinice na následky smrtelného zranění umírá. Pohřeb Jana Opletala 15. listopadu 1939 následně odstartoval vlnu dalších protinacistických demonstrací, které vedly k zavření českých univerzit a kolejí a popravě devíti demonstrujících.






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.