Michal Anděl • foto: archiv UK • 29. prosince 2017

Zamyšlení před koncem roku

Prosinec, měsíc spojený s adventem, chanukou a slunovratem, má pro většinu z nás hodně emotivní obsah. Ať již věříme, že věříme, nebo věříme, že nevěříme, spojuje nás určitě alespoň několik společných věcí.  Naprostá většina lidí obdarovává své blízké. Proč tomu tak je? Protože je období slunovratu? Navíc mnozí obdarovávají i cizí: žebráka na ulici, dobročinný projekt nebo třeba organizaci pro lidi v tísni. Proč se nám v tomto čase otevírá nejen peněženka, ale i srdce?

Vánoce i předvánoční doba jsou již od nepaměti obdobím světel. Jejich symbolická hodnota je velmi významná pro nás, kteří patříme mezi denní savce. Tedy mezi ty, kteří v noci spí a přes den pracují. Význam toho, že se den začne prodlužovat a noc zkracovat, je tak hluboce biologicky založen a radost ze světel v oknech, svícnech, na stromečcích i ze světel, která svítí na obloze, nás propojuje nejen kulturně, ale podle mého názoru i biologicky. Z tohoto hlediska má mé přání, aby nás odlesk vánočních světel provázel ještě hodně dlouho, nejen symbolický význam.

Do nového roku si tradičně přejeme také hodně zdraví, štěstí, dobrý vítr v plachtách, lásku i radost. Já bych chtěl ještě přidat přání všem kolegům a kolegyním, abychom byli schopni hledat a nalézat ve velkých věcech ty malé a v těch malých věci velké.  Doba už je taková, že se mnoho skutečností okolo nás fragmentuje a že celek vnímáme jen složitě. Při každém semináři, praktickém cvičení či přednášce se podílíme na výchově budoucích učitelů, lékařů, soudců, přírodovědců či historiků, a tak je každá malá věc, která k těm velkým přispívá, důležitá. Bez ní by mozaika nebyla úplná a obraz by byl zkreslený. A protože výchova učitelů, lékařů, soudců, vědců a teologů je jako velký celek jedním ze základních pilířů činnosti univerzit, přeji všem, aby dovedli vnímat svoji učitelskou misi jako tu, která přispívá nejen k výuce v jejich oborech, ale také ke vzdělanosti vůbec.

Podobně je to s vědeckou prací. Díky metodám odvozeným od karteziánských modelů pronikáme stale hlouběji a zkoumáme stále menší celky. To je jistě velmi důležité, detailní výzkum přináší četné plody důležité jak pro pochopení řádu věcí, tak pro praktický život.  Čas od času je však třeba umět chápat problém nejen v kontextu vlastního oboru, ale také v širší perspektivě. Umět porozumět propojení oborů přírodovědných a humanitních právě na této základně, od které se odvíjí stavba dalších pilířů budovy vzdělanosti. A právě vědomí toho, že zkoumání jednoho parciálního problému je důležité nejen pro náš specifický obor, ale také pro vědy často na první pohled vzdálené, se skrývá za mým přáním vidět ty malé věci ve velkých a ty velké v malých.

Přeji dobrý vstup do nového roku 2018.

prof. MUDr. Michal Anděl, CSc., děkan 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.