Vít Šisler, FF UK • foto: FF UK • 8. ledna 2018

Česká hra nominována na „herního Oscara“

Hra českých vědců Attentat 1942 bojuje o vítězství v jedné z nejprestižnějších soutěží herního průmyslu, 2018 Independent Games Festival Awards. Attentat 1942 je nominován za nejlepší příběh spolu s dalšími pěti hrami z celého světa. Vyhlášení výsledků proběhne 21. března v San Franciscu.

„Je to fantastický úspěch, ve který jsme ani nedoufali,“ říká Vít Šisler z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, vedoucí projektu a hlavní designér hry: „Nominace ukazuje, že počítačové hry mohou být skvělým médiem pro vyprávění závažných příběhů.“

„Nominace na IGF je sen, je to jako být nominován na Oscara nebo Zlatou palmu v Cannes. Mám radost, že se na IGF objevila hra z českého univerzitního prostředí, kde se herní obory teprve formují,“ doplňuje Jakub Gemrot z Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy, vedoucí programátor hry.

Attentat 1942 vypráví příběhy z období protektorátu z pohledu lidí, kteří okupaci zažili. Hra je založena na filmových rozhovorech, interaktivních komiksech a autentických záběrech. Postavy ve hře a jejich příběhy jsou fiktivní, ale byly vytvořeny na základě historického výzkumu a dobových svědectví.

„Za každou postavou, epizodou, osobním dokumentem nebo předmětem v příběhu stojí podrobné studium zdrojů a dobových materiálů,“ doplňuje Marie Černá z Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR.

Attentat 1942 vychází z původní hry Československo 38–89: Atentát, obsahuje však nové herní prvky, vylepšenou grafiku a překlad do angličtiny. Hru Attentat 1942 vyvinuli odborníci z Filozofické a Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy a Ústavu pro soudobé dějiny Akademie věd České republiky. Vývoj hry finančně podpořilo Ministerstvo kultury České republiky a Technologická agentura České republiky. Zisk z prodeje hry je investován do vědy a výzkumu.

O prvních úspěších hry iForum informovalo koncem listopadu 2017.




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.