Josef Vošahlík; red. • foto: Aneta Procházková • 8. února 2018

Evropská univerzitní liga v poločase. Hokejisté UK bojují o dobrou pozici pro play-off

Téměř po dvouměsíční přestávce se hokejová reprezentace UK znovu oblékla do výstroje, aby se utkala s dalšími protivníky v rámci Evropské univerzitní hokejové ligy (EUHL), tentokrát už v její nadstavbové části, kam postoupili jen ti nejlepší. Na pražském zimním stadionu Hvězda se 2. února střetli hráči UK s jediným přemožitelem ze základního kola – týmem Diplomats Pressburg z Bratislavy. Zápas byl do posledních vteřin velmi dramatický, oplatit protivníkům porážku z minulého utkání se však borcům UK nepodařilo. Nepomohlo jim ani to, že úvodní buly zápasu vhazoval prorektor UK profesor Martin Kovář.

Těžké utkání nakonec hráči UK těsně prohráli

Těžké utkání nakonec hráči UK těsně prohráli

První sekundy utkání naznačily, že se nebude hrát úplně v rukavičkách. Zatímco bratislavský obránce předvedl čistý hit, domácí kapitán Tobiáš Slavíček si pomohl nedovoleným zákrokem a už v první minutě utkání oslabil svůj tým. Přesně po třiceti sekundách využil první přesilovou hru po nacvičené kombinaci Christián Kraus, 0:1. Šok pro domácí přišel po necelé minutě, kdy Nicolas Jánoš navýšil náskok bratislavských o další gól.

Domácí tým se po dvou rychle inkasovaných brankách probral a zatlačil Diplomats do obranného pásma. V osmé minutě to dokázal vytěžit Marek Pulkrab a snížil náskok soupeřů, 1:2. Neuplynuly ještě ani dvě minuty a Diplomati už zase drželi dvoubrankové vedení. Po pěkné individuální akci Martina Kalináče zvyšoval na 1:3 pro hosty do prázdné branky Adrián Lipovský. V čase 15:03 snížil po souhře celého útoku kanonýr Martin Slánský střelou do odkryté branky 2:3. A hned o minutu později navíc tentýž hráč vyrovnal skóre, 3:3.

Na konci první třetiny se tým UK musel vyrovnat s jednou nepříjemností. Tobiáš Slavíček nešťastnou náhodou vrazil do gólmana Matěje Olivy, který pak musel místo v brance přenechat náhradníkovi Janu Hamalčíkovi. Ten se však ukázal jako dobrá náhrada v této sezoně skvěle chytajícího Olivy, když v posledních vteřinách třetiny zachránil vyrovnané skóre a poradil si jak s prudkou střelou z mezikruží, tak s rychlou dorážkou.

Úvodní buly zápasu vhazoval prorektor UK profesor Martin Kovář

Úvodní buly zápasu vhazoval prorektor UK profesor Martin Kovář

Druhá třetina začala o poznání opatrněji. Oba týmy dostaly pravděpodobně pokyn soustředit se více na obranu. Nerozhodný stav narušil v přesilové hře nechytatelnou střelou z první Libor Bartoš a poprvé v utkání dostal domácí tým do vedení, 4:3. Tato branka jako by Diplomaty přibrzdila v jejich aktivní hře, tlak UK Praha naopak narůstal a vyústil v navýšení náskoku na 5:3. V polovině utkání Martin Slánský završil svůj hattrick a slovenského gólmana Miroslava Somošiho vyhnal na střídačku. Do branky Diplomats Pressburg se postavil Vladimír Neumann.

Ve třicáté třetí minutě potrestal nepozornost obrany UK hostující Urban Demo a prostřelil Jana Hamalčíka, na kterého šly až do této chvíle pouze tři propagační střely, 5:4. Potom se strhla vlna nedovolených zákroků. Vyústily až v to, že proti sobě nastoupila obě mužstva pouze po třech hráčích. Následnou přesilovku čtyři proti třem hosté dokázali využít. Přesnou střelou vyrovnal stav utkání na 5:5 Martin Kalináč. A o tři minuty později dostal zpět do vedení hostující tým Cyril Holeš po Kalináčově šikovné přihrávce, 5:6. Hráči UK Praha měli po druhé třetině o čem přemýšlet.

Ihned na začátku poslední části zápasu zabrzdilo snahu UK o vyrovnání vyloučení Petra Svobody za sekání. Hosté přesilovou hru sice ke zvýšení náskoku nevyužili, ale ihned po jejím skončení se do samostatného úniku dostal Diplomat Christián Kraus a kličkou do forhendu překonal Jana Hamalčíka, 5:7.

Reprezentace UK měla v poslední třetině obrovskou střeleckou převahu, a to i díky přesilovým hrám, využít to však nedokázala. Neumann v brance Diplomats kapituloval až dvě minuty před koncem utkání, kdy náskok slovenského týmu snížil Lukáš Lojka, 6:7. To však bylo už příliš pozdě a ani hra bez brankáře nepomohla k vyrovnání. Naopak v poslední minutě vstřelil pojišťovací gól Martin Kalináč a uzavřel skóre utkání na 6:8.

Hokejisté UK 2. února zahájili nadstavbovou část pátého ročníku EUHL. Ze základního kola ligy si nesou třicet jeden bod za devět výher, dvě výhry v prodloužení a jednu prohru. To je vyneslo do čela tabulky EUHL, kterou po základní části ligy opanovávají po celých pět let, kdy se turnaje účastní. Vítězství v základním kole navíc znamená výhodnou herní pozici pro další část sezony. Tým si také zajistil přímý postup do play-off (stejně jako jeho pět soupeřů – Engineers Prague, Paneuropa Kings, HC Masaryk University, Diplomats Pressburg, UMB Banská Bystrica).

V nadstavbové části čekají hokejisty další čtyři náročná utkání, která rozhodnou o pozici, z níž půjdou do play-off.




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.