Marcela Uhlíková • foto: René Volfík • 8. dubna 2018

Zájem o prohlídku Karolina byl veliký

V sobotu 7. dubna, na den přesně o 670 let později po svém založení, se Univerzita Karlova otevřela široké veřejnosti a umožnila zájemcům prohlídku Karolina. Již před desátou hodinou ranní se před vstupem ze Železné ulice vytvořil téměř stometrový had zvědavců. Jednu z nejstarších evropských univerzit si nakonec přišlo prohlédnout celkem 2400 návštěvníků.

U vstupní brány univerzity všechny přítomné stylově uvítal pedel, který tradičně během slavností doprovází do Velké auly rektora či děkana. Od něj byla prohlídka nasměrována kolem vystavených insignií do stálé expozice Historie Univerzity Karlovy. Trasa dále vedla přes Císařský a Vlastenecký sál pavlačí do Malé auly, poté přes rektorskou a profesorskou šatnu až do Velké auly. Právě v tomto centrálním prostoru Karolina, v němž se konají imatrikulace a promoce studentů, probíhal každou hodinu komponovaný program. Např. přednáška dr. Michala Patrného o stavebním vývoji Karolina, ukázky talárů, koncert varhanní hudby nebo přednáška o významných památkách UK z úst prof. Jana Royta.

Na zvídavé dotazy návštěvníků během prohlídkové trasy odpovídali přítomní a pohotoví pracovníci Ústavu dějin a Archivu UK. Aby byla prohlídka přitažlivá také pro dětské návštěvníky, čekala na ně vědomostní hra či dílna. Své zájemce měl i fotokoutek, kde se zájemci nechávali zvěčnit v univerzitních talárech. Na čilý ruch během Dne otevřených dveří dohlížel „domácí pán“ – sám Karel IV. s chotí, jež ztvárnili herci v dobových kostýmech.

Návštěvníků jsme se zeptali: Jaký máte vztah k UK? Chtěli byste žít v době Karla IV.?

Zde pár nejzajímavějších odpovědí:

• Právě na ní studuji a nevím, jestli ji dokončím. Tak ať mám motivaci! V době Karla IV. bych rozhodně žít nechtěla.

• K univerzitě nemám žádný vztah, ale přítelkyně zde byla pedagožkou. A chtěla se sem zase po letech podívat. Dejte pokoj, jsem rád, že žiji právě teď a tady.

• Byla jsem zde již dvakrát na promoci svého syna. Nikdy jsem neuvažovala o tom, že bych žila v jiné době.

• Jsme tu poprvé. Myslím, že někdo z rodiny zde studoval, možná tetička? Na Karla IV. bych se rád mrkl, ale rychle a rád bych se vracel zpět.

• Učím na jiné univerzitě, takže jsem se přišla podívat „ke kolegům“. Proč ne, klidně bych v té době žila – totiž kdybych v ní žila, určitě bych nepřemýšlela, že bych chtěla žít jindy.

• Chtěl jsem Karolinum vidět, jsem zde poprvé a určitě ne naposled, jsem nadšen. Dobu Karla IV. bych si rád vyzkoušel, ale maximálně tak na jeden týden.

• Chodím sem vždy, když se pořádají podobné akce pro veřejnost. Žít v době Karla IV. bych si troufla, jen kdybych byla očkovaná proti smrti…





Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.