Helena Zdráhalová • foto: Cirkus Paciento • 30. května 2018

Cirkus Paciento: Snámi si lidé mohou svobodně zabláznit

Naučila se chodit na chůdách, kouzlit i jezdit na monocyklu. Na příkladu studentky Evangelické teologické fakulty UK Petře Bernhardtové je vidět, že sociální pracovníci musejí umět ledacos. Zvlášť když chtějí pomáhat lidem trochu jinak – třeba tak, že v psychiatrických nemocnicích pořádají cirkusová představení.

Petra Bernhardtová se kvůli cirkusu naučila ledacos

Petra Bernhardtová se kvůli cirkusu naučila ledacos

Nasadit si klaunský nos, předvést něco zajímavého, vynaložit úsilí, odvážit se ukázat to před lidmi nebo si jen tak popovídat a poznat někoho a něco nového má blahodárné účinky na lidskou psychiku. Proto všude po světě vznikají tzv. sociální cirkusy. Principálkou jednoho takového je i Petra Bernhardtová, která se o něj stará spolu se svými kolegy z neziskové organizace Ledovec. S Cirkusem Paciento každý rok objedou podle dostupných financí a času čtyři až pět nemocnic pro lidi s duševním onemocněním.

Cirkus posiluje v člověku to zdravé

Cirkus posiluje v člověku to zdravé

Příjezd cirkusu vyvolává v obyvatelích ústavů velká očekávání. Zvlášť dlouhodobě hospitalizovaným přináší tolik potřebné rozveselení a uvolnění. Mění a zlepšuje vztahy v léčebnách na všech úrovních – jak mezi pacienty, tak i mezi nimi a personálem. „Cirkus pomůže člověku zažít se na chvíli v jiné roli a zapomenout na nemoc. Posiluje to, co je v člověku zdravé. Lidé nám říkají, že s námi mohou konečně svobodně zabláznit,“ podotkla Petra.

Cirkus navštěvuje každou nemocnici většinou po čtyři dny. Nejdřív uspořádá workshopy, kde si pacienti i zaměstnanci vyzkoušejí různé cirkusové a divadelní dovednosti. Ti nejnadšenější (nadání a schopnosti nerozhodují) vystoupí poslední den v závěrečném představení. Zúčastnit se ho v roli účinkujících i diváků mohou všichni od pacientů přes lékaře a další zaměstnance po obyvatele daného města nebo obce.

Vtipná scénka se dá udělat ze všeho. Stačí mít nápad

„Snažíme se podporovat lidi, aby přemýšleli o tom, co sami svedou. Někdo si vzpomene, že dokáže mluvit pozpátku nebo že ke všem dnům v roce umí přiřadit, kdo slaví svátek. Další vystoupí třeba jen s kotrmelcem dozadu. Stačí kolem toho vytvořit nějakou vtipnůstku a je to,“ vysvětlila principálka a dodala, že s trochou představivosti se dá zábavné číslo vytvořit ze všeho.

Cirkus Paciento je soubor se vším všudy, proto s sebou do léčeben bere i zvířata. „Nejsou ani úplně živá, aby se lidé nebáli, ale ani úplně mrtvá. Jezdí s námi koně, gorily i lev. Když se pan ředitel nemocnice nechá přemluvit k tomu, aby se převlékl za gorilu, sklidí vždy velký úspěch,“ smála se.

Energii z projektu do další práce čerpá i Petra Bernhardtová a její kolegové: „Cirkus nás na jednu stranu stojí mnoho sil, je třeba, abychom se na lidi naladili, byli tam jen pro ně, abychom je podpořili, dodali jim kuráž a vytvořili tvůrčí a bezpečnou atmosféru. Na druhou stranu z něj také hodně čerpáme – je to velmi osvěžující změna v rytmu naší běžné práce. Nasáváme zde naději, že má smysl lidi s duševním onemocněním podporovat v tom, aby rozvíjeli své silné stránky a nenechali se tou nemocí převálcovat.“

Cirkus Paciento jako vícedenní socializační a aktivizační program pro pacienty psychiatrických léčeben spolupořádají neziskové organizace Ledovec a Zdravotní klaun. V současnosti se Cirkus Paciento připojuje k reformě psychiatrie a usiluje o destigmatizaci duševního onemocnění.

Více o projektu se dozvíte ZDE.




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.