Moje profese se nebije s tím, být v hospodě, říká epidemioložka ****************************************************************************************** * Moje profese se nebije s tím, být v hospodě, říká epidemioložka ****************************************************************************************** Bylo pondělí odpoledne a navíc začalo pršet, takže rozhodně nešlo o úplně ideální den k ná I tak se ve Vysmátém žabákovi, kde nepřehlédnete dvoumetrovou malbu skokana zeleného, sešl blízkého letenského okolí. Chodí sem pravidelně každé pondělí na červené víno, děj se co d Žabáka původnímu majiteli vymaloval na zeď výtvarník Jiří Šorm. Postavičky zelených obojži velikostí zdobí i prostor výčepu. Panu hospodskému se prý od té doby neříká jinak než Žabá logicky paní Žabáková. V civilu je ovšem MUDr. Miriam Schejbalová, Ph.D. [ URL "https://ww kontakty?nContactID=87024"] , vysokoškolskou pedagožkou na 1. lékařské fakultě UK, kde vyu hygieny a epidemiologie [ URL "http://hyg.lf1.cuni.cz/"] . Když se s manželem v roce 2011 rozhodli společně vrhnout do podnikání a pokračovat v provo původních majitelích, zatoužila po zrušení zeleného interiéru. Ale jen na chvíli. Nakonec byla chyba měnit zavedené… Místo radikální změny interiéru nechala vyniknout slovenské kuc doma. A zavedla u Žabáků každý čtvrtek haluškové dny. Jinak jsou na jídelníčku běžně řízky papriky, maďarský perkelt, guláš nebo tatarák. „Každý večer zde po práci na fakultě provozuji aktivní odpočinek,“ přiznává lékařka, která obstará výčep i provoz kuchyně. Na otázku, co si do kuchyně „tahá“ ze své práce epidemiolo odpoví: „I studentům při výuce říkám – když nechcete, aby se vám do jídla něco dostalo, va vychladnout pod pokličkou. Vzduch není sterilní.“ Důležité je také striktně oddělovat prov na maso a zeleninu. „Moje profese se nebije s tím, být v hospodě. Spíše si ověřuji teorii rozhodně nevyvedu hosta, který sem přijde v čase chřipkové epidemie a začne kýchat,“ konst Miriam Schejbalová, o níž možná jen málo hostů ví, že její profesí je medicína. „Dostala j jako slepý k houslím,“ uzavírá lékařka svůj vztah k práci u Vysmátého žabáka. Jak říká, na teprve během studií na kolejích, kde se v kuchyňce zpracovávalo vše, co bylo k mání. Výhodou provozování hospody je podle paní Žabákové i fakt, že se se svými přáteli může sch doma si tak střeží klid a pořádek. Svou pedagogickou profesi vykonává na Albertově, kde přednáší a učí zejména infekční epide konzultace a zkouší mediky. Kromě toho se v ambulanci cestovní medicíny, kam za ní přicház očkování nejen před cestou do exotických oblastí, podílí na tvorbě programů v oblasti prev infekčních a neinfekčních nemocí. „Rozhodně není mým cílem, aby mi sem moji studenti chodili a já je tady obsluhovala,“ kons naší návštěvy doktorka Schejbalová. Tak snad jich do Vysmátého žabáka po zveřejnění článku nezačne chodit příliš mnoho!