Jana Rydlová • foto: René Volfík • 12. října 2018

Festival Dvorky oslavil páté narozeniny

Koncert Vypsané fixy a debata s novinářem Jindřichem Šídlem. To byly dva největší taháky studentského festivalu Dvorky, který se už popáté konal na Pedagogické fakultě UK. Na místě toho ale bylo k vidění a hlavně k vyzkoušení mnohem víc.

Interaktivní workshopy, přednášky, diskuse, koncerty a příjemná atmosféra nalákala na pátý ročník Dvorků přes 1800 účastníků. Inspirací pro Dvorky je „freshers´ week“, který pomáhá na anglosaských univerzitách prvákům zorientovat se na fakultě. „Už tradičně navštíví Dvorky hlavně studenti peďáku, ale čím dál tím častěji zamíří na festival i lidé zvenku, což nás moc těší. Chceme ukázat spolužákům, že vejška není jen o studiu, a veřejnosti zase to, že s budoucími učiteli je zábava,“ prozradila hlavní organizátorka akce Veronika Valínová, posluchačka oboru český jazyk a literatura a základy společenských věd.

Budovu Pedagogické fakulty festival zaplnil od sklepa až po terasu. V prvním patře našli návštěvníci stánky neziskovek, ve vyšších patrech nechyběly kreativní dílny, které nabízely vše od výroby indiánských čelenek přes chemické pokusy až po tetování na banány. A nebyli bychom na peďáku, kdyby si na nás budoucí učitelé nepřichystali pár chytáků v testech. Tak schválně, víte, jak řešil Victor Hugo svůj tvůrčí blok?

Pokud byste měli ambici nevynechat ani jednu položku z bohatého programu, dost byste se naběhali. Možná proto organizátoři zařadili letos novinku v podobě slaňování schodiště fakulty. Mezi další adrenalinové aktivity patřila hra Projdi jídelním dvorkem se dvěma pivy, vaflí a hambáčem nebo Najdi si své místo na debatě s Jindřichem Šídlem. Posluchárna byla totiž naplněná k prasknutí, studenti seděli i na podlaze nebo stáli, kde se dalo.

V průběhu večera začalo být jasné, proč organizátoři drželi jméno hlavní kapely před začátkem akce v utajení. „Myslím, že kdybychom na Facebooku prozradili, že na Dvorkách hraje Vypsaná fixa a vstup je zadarmo, jednoduše bychom se sem nevešli,“ směje se Veronika Valínová. „Největší radost mi udělalo, že nám přišli právě skvělí hosté a že jsme dokázali přemluvit Vypsanou Fixu, aby byla na Dvorkách tajemným headlinerem programu. Pro mě osobně jedním z nejhezčích momentů akce bylo, když se náš pan děkan odvážil slaňovat schodiště. To je přesně ten zážitek, co dělá Dvorky pravou peďáckou akcí, a nejen obyčejným festivalem. Studenti, akademici, zaměstnanci se zde baví a zažívají festival všichni pospolu,“ dodává Veronika Valínová.

Věděli jste, že…

… se festivalu letos zúčastnilo 1200 studentů nebo absolventů PedF UK, 400 studentů jiných fakult a 200 účastníků z řad široké veřejnosti?

… letošní Dvorky připravoval 26členný tým už od prázdnin?

… každý organizátor v týdnu před festivalem naspí v průměru 5 hodin denně?

… v organizačním týmu vznikly čtyři páry?

Tak teď už to víte. A jestli jste si to už nevygooglili, tak Victor Hugo čekal na inspiraci nahý. A nezapomeňte, že příští rok se začátkem akademického roku uvidíme zase na peďáku!




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.