Jitka Jiřičková • foto: Deník • 5. dubna 2019

Univerzita Karlova ocenila čtyřicet mladých sportovců

Slavnostním večerem skončil ve čtvrtek v plzeňské Měšťanské besedě projekt Nejúspěšnější sportovec roku 2018, jehož byla Univerzita Karlova hlavním partnerem. Rektor Tomáš Zima předal spolu s prorektorkou Milenou Králíčkovou cenu v kategorii Nejúspěšnější sportovec do dvaceti let.

Cílem projektu bylo ocenit sportovce a jejich výsledky dosažené v jednotlivých krajích a okresech České republiky. Série setkání s talentovanými sportovci odstartovala vloni 18. prosince slavnostním večerem v Českých Budějovicích a pokračovala dalších třicet devět večerů v různých městech až do 4. dubna. Zástupce Univerzity Karlovy při nich vždy předával speciální cenu, určenou pro nejlepšího mladého sportovce v rámci daného regionu. Triatlonistka Pavlína Vargová

Triatlonistka Pavlína Vargová

„Mezi absolventy, ale i současnými studenty Univerzity Karlovy najdeme řadu mimořádně úspěšných a mezinárodně uznávaných sportovců i trenérů. Jsem proto velmi rád, že jsme se stali partnery projektu a můžeme tím podpořit talentované naděje českého sportu, zdravý životní styl i hodnoty fair-play. Považuji za skvělé, že za necelých pět měsíců zástupci UK ocenili 40 sportovních nadějí v nejrůznějších regionech ČR. Pro univerzitu je partnerství v tomto projektu rovněž významnou příležitostí, jak ji v regionech představit a jak posilovat vzdělanost,“ uvedl k tomu rektor Tomáš Zima s tím, že každá taková prezentace univerzity je dobrou příležitostí k získávání nových uchazečů. Z toho důvodu měla univerzita na každé z akcí svůj stánek s materiály a studijními nabídkami.

Jak skloubit studium s dráhou závodního sportovce dobře ví triatlonistka Pavlína Vargová, která získala cenu Univerzity Karlovy v kategorii Nejúspěšnější teenager – sportovec do dvaceti let. Studuje Sportovní gymnázium v Plzni. „Mám individuální studijní plán. Docházím do školy prakticky jen na předměty, z nichž budu maturovat. Doufám, že pokud se dostanu na vysokou školu, bude to fungovat podobně,“ říká studentka.


„Soutěžil bych v disciplíně sportovní radost,“ říká rektor Tomáš Zima

Jaká je hlavní motivace Univerzity Karlovy zúčastnit se tohoto projektu?

Pro univerzitu je partnerství v tomto projektu příležitostí, jak podpořit mladé talentované sportovce, posílit rozvoj sportování v naší zemi a také představit činnost a práci Univerzity Karlovy. Považuji za skvělé, že jsme za necelých pět měsíců ocenili čtyřicet sportovních nadějí v nejrůznějších regionech ČR.

Máte pocit, že to pomůže v získání nových uchazečů?

Každá prezentace univerzity je příležitostí pro získávání nových uchazečů. Propagace univerzity byla součástí všech akcí. Sportovcům jsme předávali speciální cenu Univerzity Karlovy pro nejúspěšnějšího sportovce do dvaceti let, součástí akcí byl univerzitní stánek, kde naši studenti rozdávali informační materiály o studijní nabídce UK. Zařadil jsem i soutěž UK pro účastníky slavnostních večerů, naše logo se pravidelně objevovalo v krajských Denících i dalších regionálních novinách. Univerzita Karlova byla v tomto projektu skutečně hodně vidět.

Pokud byste se zúčastnil této akce jakožto sportovec, v jaké disciplíně byste soutěžil?

Pokud by soutěž měla disciplínu „sportovní radost“, pak bych se možná přihlásil. Když si jdu občas zahrát golf nebo si zaplavat, pak to není záležitost soutěžení a výkonů, ale jen radosti z pohybu a volného času.






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.