Eva Budská • foto: Eva Budská • 15. srpna 2019

Jak se studuje v Regensburgu

Odpověď na otázku Proč jsem se rozhodla studovat v Regensburgu by byla krátká a poněkud nezajímavá: protože tamní studium pro mě bylo v rámci double-degree oboru povinné. Proto si vytyčím otázku jinou, pro čtenáře daleko zajímavější, a to Proč bych v Regensburgu studovala znovu. Není tomu tak dávno, co jsem se připravovala na dva semestry studia do Německa. Regensburg pro mě představoval výzvu, z níž jsem měla trochu strach, jelikož většina předmětů, které tam na mě čekaly, byla povinná, a navíc v němčině. Zároveň to mělo být mé první zahraniční dobrodružství – vytáhnout paty z domu na delší dobu než na dva týdny! Přála jsem si zlepšit své znalosti němčiny, proniknout do německé kultury, ale také poznat lidi z celého světa. A jak to celé dopadlo?

Případné spolubydlení shánějte dopředu

První oťukávání s bavorským městem probíhalo v trochu stresujícím duchu, protože jsem nemohla jako klasický student na Erasmu zažádat o kolej. Pro náš obor byl bohužel k dispozici pouze omezený počet míst na koleji a na mě se nedostalo. Ačkoli to stálo poměrně dost úsilí, našla jsem skvělé spolubydlení za super peníze (na Německo), a to v bohatší klidné západní čtvrti obklopené rozsáhlými zelenými parky. Pokud byste měli zájem o ubytování mimo koleje, mohu doporučit portál wg-gesucht.de, který je mezi mladými Němci velice oblíbený. Radím nicméně hledat „wégé“ alespoň tři měsíce dopředu – zájem o spolubydlení je opravdu velký.

Nezapomeňte na kolo

Měla jsem možnost studovat v Regensburgu oba semestry, pokud se sem však vydáte pouze na jeden, pak bych bez váhání volila ten letní. Jaro a léto nabízejí v tomto studentském městě pestré možnosti vyžití. Studenti se scházejí v takzvaných Biergarten či na ostrůvku uprostřed Dunaje s proslulým místem Grillplatz, které již názvem prozrazuje své kouzlo. Dalším vyhledávanou lokalitou je Bismarckplatz se zmrzlinárnou Stenz na rohu, kterou jen tak nepřehlédnete – na obří kopečky se zde stojí obvykle dlouhé fronty.

A co dalšího je v letním semestru skvělou záležitostí? Doprava na kole! Ostřílení Regensburčané sednou na bicykl sice za každého počasí, prší neprší, sněží nesněží, ale za mě (ne tak otužilého jedince) vyhrály jednoznačně teplé měsíce . Pokud máte možnost si kolo přivézt, neváhejte, případně si můžete na místě nějaké bazarové koupit. Díky tomu, že Regensburg není tak velký (počet obyvatel je srovnatelný s Plzní), stane se jednostopý dopravní prostředek vaším oblíbeným společníkem každého dne – samozřejmě pouze v případě, že jste zastánci aktivního pohybu. Z centra na univerzitu sice stoupá mírný kopeček, ale dá se zvládnout, jinak je město v podstatě „placka“. Všude vás povedou spletité cyklostezky, a jelikož jsou řidiči aut na cyklisty zvyklí, dávají si na ně na křižovatkách pozor. Po udržovaných cyklostezkách se dostanete do hezkého okolí – inspirovat se případně můžete mými tipy na vyjížďky po okolí Regensburgu.

Nuda? Tu nečekejte!



Jak už jsem naznačila, při studiu se tu rozhodně nudit nebudete. Před začátkem zimního semestru či během letního se můžete oddat velkolepému bavorskému pivnímu festivalu Dult, který je sice v Regensburgu nejznámější, ale festivalů se zde koná řada. Obzvláště těch pivních, protože ve městě sídlí několik pivovarů. O zábavu v interkulturním prostředí se postará univerzitní spolek ISNR, jenž pořádá jednou měsíčně Stammtisch, týdně Kaffeestunde, výlety na nedaleký památník Walhalla, na proslulý Neuschwanstein či pro milovníky přírody výlet do Alp. Vedle toho organizuje různé akce pro mezinárodní studenty také univerzitní International Office jako například mikulášskou besídku či mezinárodní den a večer s vystoupeními z různých kultur světa. Neméně oblíbené akce představují mezinárodní večery od ISNR, které jsou zcela v režii dobrovolných organizátorů. Česko-slovenský večer, jejž jsme pořádali se spolužačkami a dalšími Čechy a Slováky, které jsme v Regensburgu poznali, měl úspěch. Nastolili jsme „česko-slovenskou“ atmosféru ve staročeských krojích, podávali na přivítání chléb se solí a dále česnečku, halušky a ovocné tvarohové knedlíky .

Pokud se do Regensburgu vydáte na zimní semestr, budete moci načerpat pohádkovou zimní atmosféru na vánočních trzích, kde si mimo jiné můžete dát půlmetrovou klobásu.

Sprichst du genug Deutsch?

Když už budete v Německu, nezapomeňte mluvit německy. Zní to trochu banálně, ale pokud budete studovat obor v angličtině a trávit hodně času s „erasmáky“, může se stát, že němčinu budete opomíjet, což by byla podle mého názoru škoda. Vedle angličtiny tu také uslyšíte velice často mateřštinu. I když někteří Němci působí trochu zamlkle, nebojte se je při semináři, univerzitním festivalu, na koleji a podobně oslovit. Pořadatelé akcí ISNR jsou zpravidla rovněž Němci.

Studium na Universität Regensburg

Konečně se dostáváme ke studiu samému. Univerzita v Regensburgu pro mě byla skvělá především v tom, že všechno najdete na jednom místě – byť dá univerzitní kampus zpočátku celkem zabrat. Pokud nemáte výborně vyvinutý orientační smysl, budete si pravděpodobně první dva dny připadat jako v bludišti, ale nebojte, za chvilku vám to už nepřijde. Připravte se i na byrokracii, kdy se budete muset naučit pracovat s dvěma školními systémy, pro který má UK jeden SIS, a také na různé papírování, například kvůli jazykovým kurzům. Zaběhlí studenti vás určitě rádi nasměrují.

Co se týče seminářů, které jsem navštěvovala, je zde očekávána poměrně velká aktivita (referáty, diskuze), ale to se může samozřejmě lišit obor od oboru. Jednání vyučujících se studenty pro mě bylo velice příjemné, považují vás za své kolegy a rádi hovoří o dané problematice. Univerzita má širokou nabídku jazyků v rámci Zentrum für Sprache und Kommunikation (ZSK), díky čemuž můžete začít se zcela novým jazykem podle svého gusta. Velice pěknou nabídku kurzů představuje i sama němčina na institutu Deutsch als Fremdsprache (DaF). V případě, že chcete „šprechtit“ jako Němec, můžete se v rámci jednoho semestru přihlásit zdarma až na pět individuálních konzultačních hodin, takzvaných Ausspracheberatung, během nichž se mimo jiné dostanete pomocí nejrůznějších technik do tajů tří druhů německého „ér“. Univerzitní knihovna čítá spoustu regálů knih, které by měly uspokojit každou seminární či bakalářskou práci. Jestliže jste milovníci sportů, pak jste tu také správně – ve sportovním centru univerzity na vás čeká široká škála sportovních aktivit. Většinu kurzů nemusíte mít zarezervovanou, a tak můžete spontánně sportovat podle toho, na co zrovna máte chuť (poplatek za semestr je pouhých 15 eur).

Slovo na závěr

Rok v Regensburgu lze obtížně shrnout do několika odstavců, nicméně doufám, že jsem odpověděla na svou počáteční otázku a ukázala důvody, proč bych se do něj na Erasmus vydala znovu. Pokud se pro toto město rozhodnete, ať už za studiem, či na stáž, přeji vám, abyste si to zde i přes povinnosti pořádně užili !






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.