Za jehněčím jedině do Hradce Králové! ****************************************************************************************** * Za jehněčím jedině do Hradce Králové! ****************************************************************************************** Pátý ročník Kuchařské soutěže o nejlepší menzu zná vítěze a studenty Univerzity Karlovy mů vítězství je „doma“! Nejlepší jehněčí kotletky totiž umějí v menze v Hradci Králové. Dne 21. května dopoledne se kuchyně Makro Akademie ve Stodůlkách krásně rozvoněla, nad ren se převaloval omamný závoj páry a chuťové buňky dostávaly neodolatelné impulsy. Osm dvoučl profesionálních kuchařů se právě pustilo do vaření v rámci soutěže, kterou od roku 2014 po zařízení Koleje a menzy Univerzity Karlovy. Letos se do přípravy jídel vedle týmů z Univerzity Karlovy v Praze, Hradci Králové a Plzni dvojice z Technické univerzity v Liberci, Žilinské univerzity v Žilině, Univerzity Komensk Technické univerzity v Košicích a Studentenwerk Dresden. Šlo tedy o soupeření vskutku mezi prestižní, protože kuchaři se na soutěž připravují dlouho dopředu. Za pět let svého trvání špičkovou úroveň; zdaleka nestačí soutěžit pouze s nadšením a přijít jen takříkajíc „z uli Letošní soutěžní menu se skládalo z úpravy jehněčího hřebínku, hlavní surovinou pro modern byl chřest a bezlepkový dezert musel obsahovat bílý jogurt. Zaslouženého uznání a titulu absolutních vítězů za hlavní chod s masem se dostalo týmu z U v Hradci Králové. Kuchařky Eva Novotná a Jiřina Zámečníková předložily porotě k posouzení pečené do růžova pod mátovou krustou s topinamburovým pyré s pečenou mrkví a chřestem v se přesný název pokrmu. „Oceňuji výkon těchto dam, které se již chystají do důchodu. Z jejich v soutěži je znát, že vaření v menze je jejich celoživotním koníčkem. Pro mě je jejich vít konci jejich profesního života nevšedním zážitkem,“ neskrýval dojetí Jiří Macoun, ředitel Univerzity Karlovy. Za Krémové rizoto ze zeleného a bílého chřestu s lupínky parmazánu si odvážejí ocenění kuc univerzity. Doma, na UK v Praze zůstala cena za Mango-jogurtový dezert na oříškovém plátu, zmrzlina a omáčka z pomerančů a máty. „Kromě kvality a fortelu byl na soutěži znát i průlom zažitých zvyklostí,“ pochvaluje si M soutěže. Dezert Jarní příroda z dílny kuchařských umělců z Univerzity Komenského v Bratisl vyčníval nad všemi ostatními laskominami. Představte si karamelovou misku, z ní rostoucí s z čokolády a korunou z cukrové vaty a kolem jahody. „Soutěž tedy rozhodně nebyla upjatá, d projevily a odvaha byla po zásluze oceněna Cenou rektora,“ uznal Macoun. Nadšení neskrýval ani Jan Blahoslav Lášek, člen kolegia rektora UK a zároveň jeden z devít „Soutěž považuji za velmi inovativní a inspirativní. Pozitivně přispívá k utužení styku ak a to nejen na poli vědeckém, ale i společenském." Zajímá vás, jestli si absolutní vítězky kromě titulu nejlepších kuchařek odnesou i něco ví „drobnou pozornost“ od svého zaměstnavatele? „Určitě je čeká mimořádná prémie,“ přislíbil milé dámy, těšte. A my ostatní se můžeme těšit též. Vždyť už brzy se nejúspěšnější, cenově objeví v obědové nabídce našich univerzitních menz. A příští rok na šestém ročníku kuchařské soutěže „na ochutnanou“!