Jana Rydlová • foto: Archiv M. Kořenáře • 2. srpna 2019

Jak se studuje v Utrechtu

Michal Kořenář vystudoval nizozemštinu a obecnou lingvistiku na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy a v Nizozemí strávil celkem dva roky na Erasmu v Utrechtu a studijní stáži v Rotterdamu. Dnes pokračuje jako doktorand na Univerzitě v Readingu a věnuje se hlavně psycholingvistice.

O tom, že pojedu na Erasmus do Nizozemí, asi nebylo pochyb. Chtěl jsem se zdokonalit v jazyce a poznat zdejší kulturu z první ruky. Zároveň jsem se chtěl intenzivněji věnovat lingvistice a právě tento obor je na univerzitě v Utrechtu velmi kvalitní. Lákalo mě i to, že Utrecht je považován za studentské město a kulturní centrum regionu. Je to zkrátka mladé město a najdete tu i spoustu zahraničních studentů. Výhodou města je krátká vzdálenost do Amsterdamu, den Haagu nebo Leidenu. Kamkoli se dostanete pohodlně vlakem do čtyřiceti minut.

Mezi domorodci

Na univerzitě byl k dispozici bohatý program pro studenty Erasmu, já jsem se chtěl ale spíš seznámit s místními, a tak jsem na typicky „erasmácké“ předměty a akce moc nechodil. Namísto koleje jsem si pronajal pokoj ve sdíleném bytě s holandskými studenty a snažil jsem se využít každé příležitosti, abych se pobavil s místními lidmi, poznal jejich mentalitu a životní styl.

Nebylo to vždycky úplně jednoduché, ale pomohly společné projekty ve škole a někdy i seznamka. Každému radím, aby seznamovací aplikace nezavrhoval, protože přes seznamku nemusíte nutně najít jen partnera, ale klidně nové kamarády. Na univerzitě fungují také zájmové spolky. Já jsem se přihlásil do toho lingvistického a rozhodně jsem nelitoval. Spolek pořádal přednášky, večírky, tematické bojovky s řešením různých jazykovědných úloh, a dokonce jsme navštívili i na Univerzitu ve Vídni, abychom viděli, jak se učí lingvistika jinde v Evropě.

Studium se zaměřením na akademickou dráhu

Jeden z mála selektivních studijních programů je v Utrechtu „research master“, tedy magisterské studium zaměřené na výzkum. Program má svého garanta a ten rozhoduje o tom, koho do programu přijme. Já jsem oslovil svého vyučujícího napřímo a vyplatilo se mi to. Studium mi v mnohém otevřelo nové obzory. Začal jsem se více zamýšlet nad výzkumem kriticky, zjistil jsem, jaká kritéria se uplatňují při hodnocení vědecké práce, zlepšil jsem svoje prezentační dovednosti i schopnost argumentovat. Učili jsme se velice prakticky, jak vlastně vědec pracuje.

Tomu odpovídalo i zkoušení. Vedli jsme třeba malý výzkum, pilotní měření o deseti lidech, a jedním z úkolů bylo na závěr odprezentovat výsledky ostatním. Jako bychom byli na konferenci. Poté následovala diskuse a výsledná známka odrážela i zpětnou vazbu od ostatních. Nebo jsme měli vypracovat žádost o grant. Moji žádost přijali, což mi hodně usnadnilo přijetí na doktorát a zafinancovalo roční pobyt. Vyhovovalo mi, že jsme dopředu vždy znali přesně kritéria hodnocení a že jsme mohli často konzultovat. Naši vyučující přednášeli jen o těch tématech, o nichž sami bádali a publikovali.

Pořádek dělá přátele

Život v Utrechtu je příjemný. Vše tu dokonale funguje, lidé žijí zdravě a místní jsou zvyklí na cizince. Bez problémů se domluvíte anglicky. Jako všude v Holandsku, i tady je kolo velmi oblíbeným dopravním prostředkem a pozor, cyklista má přednost. Oblíbil jsem si místní kvalitní potraviny i zdravý životní styl. Holanďané jsou hrdí na svou pokrokovost a liberálnost, jsou velmi otevření a přímí. Bavit se s nimi můžete prakticky o všem. Nepotrpí si ale moc na vtipy.

Jak je známo, vynikají spořivostí. Když jsem byl jednou na návštěvě v holandské rodině a paní domu mi oznámila, že za chvíli bude večeře, pochopil jsem to jako pozvání ke stolu. V podstatě mi ale jen přišla upozornit, že je čas jít domů. Mezi další naprosto běžný úkaz patří, že v restauraci platí každý sám za sebe do posledního centu. Kamarád nemá problém vám napsat mail v případě, že mu dlužíte jedno euro, nad čímž bychom u nás určitě mávli rukou. Na druhou stranu to umí udělat neutrálně, s naprostou samozřejmostí a bez náznaku výčitky.

Pokud tedy chcete (jako správný Holanďan) v Utrechtu ušetřit, mám pro vás pár tipů. Bydlení na koleji je dražší než podnájem. Jestli vám nevadí spolubydlení, hledejte si pokoj ve sdíleném bytě. Pořiďte si zdarma kartičku do Alberta, to je nutnost. Nákupy budete mít levnější. Jestli se chystáte hodně cestovat, vyplatí se zainvestovat zhruba 50 eur do zákaznické karty holandských drah. Získáte tím 40% slevu na všechny vlaky mimo špičku. Různé kulturní a sportovní zážitky nabízejí studentské spolky, včetně toho pro studenty programu Erasmus, ale pokud chcete poznat místní, budete muset alespoň občas vystoupit z komfortní erasmácké zóny.







Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.