Jitka Jiřičková • foto: Shutterstock • 10. července 2019

Nahlédněte do světa fyziky či médií v rámci letních škol Univerzity Karlovy

Univerzita Karlova pořádá každoročně v období prázdnin letní školy, některé z nich jsou přímo zaměřeny na středoškolské studenty. Pokud vás baví matematika a fyzika či byste si chtěli vyzkoušet práci novináře, rozšířit si obzory a udělat si představu o tom, jak probíhá výuka na vysoké škole, můžete se přihlásit. Na dva kurzy jsou stále volná místa.

Soustředění mladých fyziků a matematiků

Jde v podstatě o dvoutýdenní letní tábor pro studenty od čtrnácti do devatenácti let, kteří mají zájem poznávat nové věci i během prázdnin. Tým zkušených vedoucích pro ně připravuje dopolední matematické, fyzikální a informatické kurzy, projekty a přednášky. Letošní téma odborného programu zní: Jak málo stačí k matematikově a fyzikově radosti. „Snažíme se, aby projekty byly co nejvíce různorodé, a děti měly z čeho vybírat. Chceme se zaměřit i na výrobu vlastních pomůcek. Loni jsme například stavěli větrnou elektrárnu nebo vznášedlo,“ říká Jana Machalická z katedry didaktiky fyziky Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy, která se na organizaci soustředění podílí druhým rokem.

Program je rozdělen do tří úrovní náročnosti. „První den děti vyplní krátký test z matematiky a fyziky. Získají tím od nás zpětnou vazbu, na jakém stupni vědomostí zhruba jsou, a podle toho si zvolí obtížnost jednotlivých bloků matematiky a fyziky. Navíc si mohou zvolit ještě informatiku, jejíž úroveň je stejná pro všechny,“ vysvětluje Jana Machalická.

Odpoledne následují volnočasové aktivity, sportovní soutěže, výlety a celotáborová hra.

Letní škola katedry didaktiky fyziky MFF UK se bude konat v Cholíně u Slapské přehrady od 20. července do 3. srpna 2019.

Cena kurzu: 5800 Kč

Přihláška

Letní škola žurnalistiky

Středoškoláci, které láká profese novináře, mohou proniknout do světa médií v rámci čtyřdenního kurzu, jejž pro ně připravili pedagogové z Institutu komunikačních studií a žurnalistiky Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. Absolvují zde workshopy tvůrčího psaní, osvojí si základy práce s televizní a rozhlasovou technikou, setkají se se známými osobnostmi mediálního světa a navštíví běžně nepřístupné prostory vybraného českého média.

„První den proběhne seminář zaměřený na psanou žurnalistiku a studenti si vyzkoušejí práci s informačními zdroji. Dozvědí se, jak vzniká zpráva, reportáž či jak vést rozhovor. Druhý den se v rozhlasové a televizní laboratoři naučí používat techniku a třetí den aplikují nabyté poznatky v praxi. Vyrazí do terénu, kde natočí reportáž na aktuální téma a následně se ji v učebně naučí sestříhat,“ popisuje podrobný program organizátorka Kateřina Turková s tím, že poslední den bude věnován exkurzi do Českého rozhlasu.

„Naším cílem je ukázat středoškolákům, jak média reálně fungují, proto jim chceme umožnit i setkání s lidmi z praxe. Budou tak mít možnost vést rozhovory s novinářem Václavem Moravcem nebo moderátorkou počasí Taťánou Míkovou,“ dodává Kateřina Turková. Studenti budou pracovat ve čtyřech týmech, kde každý člen skupinky bude mít jiný úkol. „Někdo se bude soustředit na natáčení, další namluví k reportáži komentář, jiný povede rozhovor s účastníky události. Společně si pak provedeme rozbor a zhodnocení,“ uzavírá organizátorka.

Letní škola žurnalistiky proběhne v Institutu komunikačních studií a žurnalistiky Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy od 26. do 30. srpna 2019.

Cena kurzu: 500 Kč (v ceně není zahrnuto ubytování, které je pro zájemce zajištěno na univerzitní koleji)

Přihláška




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.