Z našich hospod mizí společenskost ****************************************************************************************** * Z našich hospod mizí společenskost ****************************************************************************************** Již patnáct let sleduje Jiří Vinopal z katedry sociologie Filozofické fakulty UK život v č a jeho proměny. Společně jsme se podívali na to, jak došlo k obrození české hospodské kult dopad má současná doba na klasické „čtyřky“ a na to, jak se za poslední roky společenský ž restauračních zařízeních proměnil. Na úvod jsem se sociologa zeptal, jakou roli dnes hospody v našich životech hrají. Hospoda zůstává v životě Čecha velice důležitým prvkem, ale řekl bych, že v posledních něk pozice ustupuje. V minulosti, a nejen za socialismu, měli lidé podstatně méně možností k s na vesnicích byly hospody v životech lidí velice důležité. V posledních dvaceti letech se proměňuje a hospody nejsou pro život Čechů tak významné jako kdysi. Jak jste zmínil v jednom starším rozhovoru, povahu českých hospod proměnil nástup nových z jsou provozovány pod značkou samotného pivovaru. Na všech místech jsou stejné a nabízejí j menu. Jsou tyto nové podniky ještě vůbec tradičními českými hospodami, jak jsme je vnímali Některé z těchto podniků se snaží stavět na staré české hospodské tradici a trochu ji mode nástup obecně velmi zlepšil úroveň služeb v našich restauračních zařízeních. Zlepšil se ob piva, které bylo dříve spojováno se zakouřenou místností v pochybném lokále, kde jsou na u včerejší polévky. Nové podniky cílí spíš na střední nebo dokonce vyšší střední třídu a úro tomu musí odpovídat. To se promítlo do obecné hygienické úrovně nejen na toaletách, ale i způsobu, kterým se chová obsluha. Za minulého režimu bylo běžné hodnotit hospody číslováním, nejhorší byla tzv. „čtyřka“. Pr právě tahle představa tím, co je napadne, když se mluví o české hospodě. Tyto hospody měly svá pro i proti. Na jednu stranu byly klasifikovány jako nejhorší, to zn nejnižší ceny a pravidla nastavená tak, aby této klasifikaci odpovídala. Bylo přesně stano vybavení a míru komfortu mohou nabízet a co se smí a nesmí být podáváno. V mnoha případech panovalo pravidlo, že nesmí nabízet teplé ani ohřívané jídlo, na menu mohly být jen jídla studena.
Tyto podniky se tak staly cílem těch nejtěžších pijanů. Ale nepředstavujeme si, že šlo o n společenskou vrstvu. V každém případě ale šlo o lidi, pro které se konzumace alkoholu stal a kteří v hospodách trávili několik hodin denně. Čtyřky byly nejrozšířenějším druhem hospod u nás. Právě proto je dnes s tímto typem zaříze nostalgie. Každý nějakou takovou hospodu znal, byly téměř všude. Staly se synonymem pravé ne moc čistá, plná cigaretového kouře a plná štamgastů, kteří pijí jedno pivo za druhým. Někteří z těchto návštěvníků byli ale kromě těžkých pijáků také předními osobnostmi českéh Všechny tyhle hospody spadaly do čtvrté cenové kategorie, ale lišily se v tom, o čem se v bavili. Samozřejmě, že pokud byli mezi hosty členové undergroundu, jejich diskuze vypadaly čtverce, kde se scházeli zaměstnanci místního JZD. Vzpomínám si, že jako teenager jsem cestoval komunistickým Československem a byl jsem veli že si hospody pěstovaly vlastní identitu. Například na Karlštejnsku jsem se setkal s hospo zdi polepené scénami z divokého západu, fotkami kovbojů a bizonů. Mapujete také historii t podniků? Občas se setkám s knihami, články, studentskými příspěvky nebo bakalářkami, které podobná a je to velice fascinující. Pohybujeme se tady ale spíš v oblasti kulturní antropologie. T nám ukazují, že ačkoli byly všechny hodnoceny na základě stejných kritérií, zachovaly si s identitu založenou na místní tradici. Existovaly hospody trampské, hasičské, fotbalové neb kterých se setkávali amatérští hráči různých jiných sportů. Byly a jsou plné trofejí. Čast myslivecké nebo rybářské hospody. Tato zařízení byla vždy úzce spjata s místní historií, a to třeba i ve velkém městě, jako se v daném podniku rozhlédnout a hned se to ukáže. Tyto lokální dějiny jsou pro nás velmi pomáhají nám pochopit, čím byla česká hospoda v minulosti a že v žádném případě nebyly vše Nebyly to jen putyky. Kvalita piva byla za minulého režimu také velice odlišná, zejména pokud bychom se zaměřili pivovary, je to tak? Jednoznačně. Nové technologie a přístupy a tvrdá konkurence kvalitu piva u nás výrazně zvý socialismu jsem byl moc mladý na to, abych pil pivo, ale co jsem zjistil, je toto: důležit nejrůznější faktory, jako byla nedostupnost kvalitních ingrediencí. Kvůli tomu vařily někt pivovary v zemi pivo nevalné hodnoty. Tím si získaly špatnou reputaci, které se zbavovalyKaždý nějakou takovou hospodu znal, byly téměř všude. S pravé české hospody – ne moc čistá, plná cigaretového kouře a plná štamgastů, kteří pijí j druhým.
Vypadá to skutečně velmi zvláštně, když vidíte u stolu s si za celý večer vymění sotva pár slov, protože dva jsou online a komunikují s lidmi, co j další dva si tajně píšou spolu. Je zvláštní, že spolu vůbec jdou do hospody.