Z našich hospod mizí společenskost ****************************************************************************************** * Z našich hospod mizí společenskost ****************************************************************************************** Již patnáct let sleduje Jiří Vinopal z katedry sociologie Filozofické fakulty UK život v č a jeho proměny. Společně jsme se podívali na to, jak došlo k obrození české hospodské kult dopad má současná doba na klasické „čtyřky“ a na to, jak se za poslední roky společenský ž restauračních zařízeních proměnil. Na úvod jsem se sociologa zeptal, jakou roli dnes hospody v našich životech hrají. Hospoda zůstává v životě Čecha velice důležitým prvkem, ale řekl bych, že v posledních něk pozice ustupuje. V minulosti, a nejen za socialismu, měli lidé podstatně méně možností k s na vesnicích byly hospody v životech lidí velice důležité. V posledních dvaceti letech se proměňuje a hospody nejsou pro život Čechů tak významné jako kdysi. Jak jste zmínil v jednom starším rozhovoru, povahu českých hospod proměnil nástup nových z jsou provozovány pod značkou samotného pivovaru. Na všech místech jsou stejné a nabízejí j menu. Jsou tyto nové podniky ještě vůbec tradičními českými hospodami, jak jsme je vnímali Některé z těchto podniků se snaží stavět na staré české hospodské tradici a trochu ji mode nástup obecně velmi zlepšil úroveň služeb v našich restauračních zařízeních. Zlepšil se ob piva, které bylo dříve spojováno se zakouřenou místností v pochybném lokále, kde jsou na u včerejší polévky. Nové podniky cílí spíš na střední nebo dokonce vyšší střední třídu a úro tomu musí odpovídat. To se promítlo do obecné hygienické úrovně nejen na toaletách, ale i způsobu, kterým se chová obsluha. Za minulého režimu bylo běžné hodnotit hospody číslováním, nejhorší byla tzv. „čtyřka“. Pr právě tahle představa tím, co je napadne, když se mluví o české hospodě. Tyto hospody měly svá pro i proti. Na jednu stranu byly klasifikovány jako nejhorší, to zn nejnižší ceny a pravidla nastavená tak, aby této klasifikaci odpovídala. Bylo přesně stano vybavení a míru komfortu mohou nabízet a co se smí a nesmí být podáváno. V mnoha případech panovalo pravidlo, že nesmí nabízet teplé ani ohřívané jídlo, na menu mohly být jen jídla studena.

Každý nějakou takovou hospodu znal, byly téměř všude. S pravé české hospody – ne moc čistá, plná cigaretového kouře a plná štamgastů, kteří pijí j druhým.

Tyto podniky se tak staly cílem těch nejtěžších pijanů. Ale nepředstavujeme si, že šlo o n společenskou vrstvu. V každém případě ale šlo o lidi, pro které se konzumace alkoholu stal a kteří v hospodách trávili několik hodin denně. Čtyřky byly nejrozšířenějším druhem hospod u nás. Právě proto je dnes s tímto typem zaříze nostalgie. Každý nějakou takovou hospodu znal, byly téměř všude. Staly se synonymem pravé ne moc čistá, plná cigaretového kouře a plná štamgastů, kteří pijí jedno pivo za druhým. Někteří z těchto návštěvníků byli ale kromě těžkých pijáků také předními osobnostmi českéh Všechny tyhle hospody spadaly do čtvrté cenové kategorie, ale lišily se v tom, o čem se v bavili. Samozřejmě, že pokud byli mezi hosty členové undergroundu, jejich diskuze vypadaly čtverce, kde se scházeli zaměstnanci místního JZD. Vzpomínám si, že jako teenager jsem cestoval komunistickým Československem a byl jsem veli že si hospody pěstovaly vlastní identitu. Například na Karlštejnsku jsem se setkal s hospo zdi polepené scénami z divokého západu, fotkami kovbojů a bizonů. Mapujete také historii t podniků? Občas se setkám s knihami, články, studentskými příspěvky nebo bakalářkami, které podobná a je to velice fascinující. Pohybujeme se tady ale spíš v oblasti kulturní antropologie. T nám ukazují, že ačkoli byly všechny hodnoceny na základě stejných kritérií, zachovaly si s identitu založenou na místní tradici. Existovaly hospody trampské, hasičské, fotbalové neb kterých se setkávali amatérští hráči různých jiných sportů. Byly a jsou plné trofejí. Čast myslivecké nebo rybářské hospody. Tato zařízení byla vždy úzce spjata s místní historií, a to třeba i ve velkém městě, jako se v daném podniku rozhlédnout a hned se to ukáže. Tyto lokální dějiny jsou pro nás velmi pomáhají nám pochopit, čím byla česká hospoda v minulosti a že v žádném případě nebyly vše Nebyly to jen putyky. Kvalita piva byla za minulého režimu také velice odlišná, zejména pokud bychom se zaměřili pivovary, je to tak? Jednoznačně. Nové technologie a přístupy a tvrdá konkurence kvalitu piva u nás výrazně zvý socialismu jsem byl moc mladý na to, abych pil pivo, ale co jsem zjistil, je toto: důležit nejrůznější faktory, jako byla nedostupnost kvalitních ingrediencí. Kvůli tomu vařily někt pivovary v zemi pivo nevalné hodnoty. Tím si získaly špatnou reputaci, které se zbavovaly

Vypadá to skutečně velmi zvláštně, když vidíte u stolu s si za celý večer vymění sotva pár slov, protože dva jsou online a komunikují s lidmi, co j další dva si tajně píšou spolu. Je zvláštní, že spolu vůbec jdou do hospody.