Výpis článků z archivu za měsíc: Leden 2006


Rok s diskusním Areopagem na KTF

Při nedávném předání řádu sv.Řehoře rektoru UK prof. Wilhelmovi byla Katolická teologická fakulta nazvána moderní a dynamickou vědeckou institucí. O oprávněnost tohoto lichotivého přívlastku se snaží (dle svých možností) již rok skupina studentů, pořádající na KTF veřejná diskusní setkání na nejrůznější témata.

Pokračování

17. ledna 2006


Na slovíčko s MUDr. Tomášem Roubíčkem

Čerstvý držitel Ceny prof. MUDr. Karla Weignera pro nejlepší absolventy lékařských oborů se nevzdává, když něco nejde. "Obětoval jsem toho asi stejně, jako každý jiný student medicíny. Především to znamenalo spoustu večerů hlavně v době před zkouškovým obdobím nad knížkami."

Pokračování

10. ledna 2006


Držitelé Bolzanovy ceny představují své projekty: Mgr. Marie Hrudková

"O čem to tedy celé je? Exoplanety se dnes detekují několika metodami, z nichž dosud nejúspěšnější je metoda měření radiálních rychlostí hvězd. Radiální rychlost je taková rychlost, s níž se hvězda vůči pozorovateli na Zemi vzdaluje či přibližuje. Když pak kolem hvězdy obíhá nějaká planeta nebo jiné těleso, v důsledku změn polohy těžiště celé soustavy se periodicky mění i radiální rychlost hvězdy."

Pokračování

9. ledna 2006


Držitelé Bolzanovy ceny představují své projekty: JUDr. Bc. Tomáš Gřivna, Ph.D.

"Soukromou žalobu je možné podat jen u některých zákonem vyjmenovaných trestných činů, které vykazují nižší typovou nebezpečnost pro společnost. Jde o trestné činy, u nichž soukromý zájem poškozeného převyšuje veřejný zájem na trestním stíhání a kde stát ponechává poškozenému uvážení, zda je v jeho zájmu, aby žalobu podal nebo nikoliv."

Pokračování

5. ledna 2006


Držitelé Bolzanovy ceny představují své projekty: Mgr. Tomáš Chvátal

"Rozhodl jsem se proto o těchto tajuplných předmětech (zvony), kterými jsem byl ostatně fascinován již v dětství, zjistit víc. Brzy jsem přitom zjistil, že tato problematika nebyla dosud bádáním příliš dotčena a že se mi zde tak naskýtá jedinečná možnost objevovat dosud neobjevené."

Pokračování

3. ledna 2006




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.