Výpis článků z archivu za měsíc: Leden 2015


Den vědy ukázal, že matematik a přírodovědec se ve světě neztratí

Pedagogická fakulta UK organizuje akce, kurzy či soutěže pro školy i veřejnost dlouhodobě. Nově se však fakulta věnující se výchově budoucích pedagogů více zaměřila na studenty, kteří se zanedlouho budou rozhodovat o své budoucí profesi. Včerejší Den vědy pro studenty Gymnázia U Libeňského zámku se stal v tomto projektu první vlaštovkou.

Pokračování

Lucie Kettnerová, 29. ledna 2015


Držte palce! Přiveze si skokanka na lyžích Doleželová medaili z další univerziády?

Skoky na lyžích – právě tato sportovní disciplína by neměla uniknout pozornosti fanoušků UK na 27. světové univerziádě. Nejvýznamnější akademický mítink zimních sportů se letos uskuteční od 24. ledna do 14. února mimořádně ve dvou státech – na Slovensku a ve Španělsku. A právě mezi skokany má Univerzita Karlova své největší medailové naděje.

Pokračování

Helena Zdráhalová, 21. ledna 2015


Kdo roste pro šibenici? Disciplinární knihy prozrazují

„Už ve školních škamnách se pozná, kdo roste pro šibenici,“ tvrdí Jára Cimrman. Seznam vyloučených studentů z Univerzity Karlovy potvrzuje teorii českého klasika. Prvotřídní delikventy nenajdete v policejních kartotékách, ale v disciplinárních knihách.

Pokračování

Petra Köpplová, Jakub Jareš, 21. ledna 2015


Třetího ročníku odborných stáží FF UK se zúčastnil rekordní počet středoškoláků

Filozofická fakulta UK nabízí středoškolským studentům možnost absolvovat odbornou stáž od roku 2012. Letos se projektu s názvem 24 hodin s FF UK zúčastnilo 66 stážistů z celé republiky, což je téměř trojnásobek účasti na pilotním ročníku. Individuální odborný program zajišťovali pracovníci 21 fakultních kateder a ústavů.

Pokračování

FF UK, 20. ledna 2015


Nevidomý student si zamiloval běžky až díky centru UK

Koncem roku oslavilo Centrum sportovních aktivit deset let své existence a za tu dobu jím prošlo 1481 zdravotně postižených. Jedním z nich je i Mgr. Jakub Kamberský, absolvent studia katedry kulturologie na FF UK, který až díky aktivitám centra získal ke sportování vztah.

Pokračování

Lucie Kettnerová, 14. ledna 2015


Tyranie volby. Více není vždy lépe

O kvalitě odevzdané práce rozhoduje i počet vypsaných témat, tvrdí vědci. Luxus vybírat z dlouhého seznamu námětů nemotivuje studenty stejně, jako když je počet témat omezen. Překvapivé poznatky přinesl experiment psychologů z univerzity ve Stanfordu a Columbijské univerzity.

Pokračování

Petra Köpplová, 8. ledna 2015


Obhajoval Židy i K. H. Franka. Výjimečné osudy Kamilla Reslera sleduje nová kniha

„Všichni víme, co se o právnících říká. Najednou jsem ale objevil někoho, kdo by mohl být vzorem a pozitivním příkladem, chtěl jsem o něm proto zjistit víc.“ Svůj zájem o advokáta Kamilla Reslera, který proslul jako obhájce ex offo K. H. Franka v roce 1946, přetavil student Právnické fakulty UK Jakub Drápal ve čtivou monografii Poslušen zákonů své země a svého stavu.

Pokračování

Helena Zdráhalová, 6. ledna 2015




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.