Výpis článků z archivu za měsíc: Listopad 2009


Dějiny, film a lidská práva

Seminář Dějiny, film a lidská práva se koná od 30. listopadu do 7. prosince 2009 ve Svatém Janu pod Skalou. Projekt je určený studentům posledních ročníků magisterských studií a doktorandům a snaží se prohloubit znalosti o problematice lidských práv pomocí dokumentárních filmů. Studenti se budou podílet na výběru filmů, které budou sloužit jako výukové materiály a přípraví vlastní filmové semináře, které povedou v první polovině roku 2010.

Pokračování

30. listopadu 2009


Seminář pro asistenty při studiu na UK

V úterý 24. listopadu 2009 se konal seminář pro asistenty při studiu. Jedná se o jeden z mnoha výstupů rozvojového projektu „Služba pro vyrovnání podmínek studia studentů se speciálními potřebami na UK“, který byl předložen MŠMT a realizován v tomto roce.

Pokračování

30. listopadu 2009


I s handicapem se dá sportovat

V Alpách je potkáte na sjezdovce, v Krkonoších na běžkách, vodu brázdí na Lipně i v Chorvatsku. Mají rádi sport a těší je trávit společné chvíle. Někteří jsou studenty Fakulty tělesné výchovy a sportu, další se věnují pedagogice, kulturologii či jiným oborům, někdo už se řadí do kategorie absolvent. Někteří si do života nesou určitý handicap, jiní se rozhodli pomoci jim ho překonávat.

Pokračování

28. listopadu 2009


Už nikdy o nás bez nás

V úterý 24.11. 2009 se v Lipsku konala celostátní konference rektorů německých vysokých škol. Na protest proti tomuto zasedání a současné podobě německé vysokoškolské politiky se v centru města uskutečnila demonstrace, které se podle policejních odhadů zúčastnilo více než 4000 převážně mladých lidí z celého Německa. O den dříve obsadila přibližně stovka studentů budovu rektorátu univerzity v Lipsku.

Pokračování

25. listopadu 2009


Z Albertova na Národní, tak jako tenkrát, ale přece poprvé

Kolem tři čtvrtě na tři už se tlačíme pod pódiem na Albertově, kde tehdy všechno začalo. A dochvilnost se nám vyplácí. Za zády máme v zápětí tisíce lidí. Na zimních kabátech jim svítí česká trikolóra. Většina z nich pro tentokrát nechala politiku doma a nasává slavnostní atmosféru. Lidé vzpomínají. Přesto se našla hrstka, která politiku doma nechat neuměla. Nad hlavami nám tak vlají transparenty současnou situaci zesměšňující nebo odsuzující.

Pokračování

24. listopadu 2009


"Svoboda není na věky," řekl prezident Klaus. Mluvil také o roku 1939

U Hlávkovy koleje se u příležitosti 70. výročí studentských manifestací na pohřbu Jana Opletala nejvíce mluvilo o událostech podzimu roku 1939, na jehož význam se často v souvislosti s listopadovým děním 1989 zapomíná. Řečníci vyzdvihovali odhodlání studentů, jejich statečnost a vzpomněli na krutost potlačení demonstrací v roce 1939.

Pokračování

24. listopadu 2009


Protesty na univerzitě v Bonnu: za všechno může Boloňa

Posluchači vysokých škol protestují zejména proti školnému (to se již několik let platí ve většině starých spolkových zemí a pohybuje se okolo 500 EUR za semestr) a v rámci boloňského procesu probíhající reformě vysokých škol. Rozdělení studia do bakalářského a magisterského cyklu podle studentů vedlo k tomu, že posluchači bakalářského cyklu jsou přetížení a po ukončení studia mají malou šanci dostat se do magisterského programu.

Pokračování

23. listopadu 2009


Amatérský turnaj VŠ LIGY pro vysokoškoláky v badmintonu nebo squashi

VŠ LIGA, vysokoškolská amatérská liga, zve všechny sportovce na blížící se víkendové akce. Tuto sobotu 21.11. squashový turnaj na Haštalu (od 12 h. začátečníci, od 16 h. pokročilí), v neděli 28.11. od 18 h. badminotnový turnaj ve Štěrboholech. Bližší informace na stránkcách VŠ LIGY a tel.737283338.

Pokračování

21. listopadu 2009


Koncert Hudbou k Výročí sametu naplnil pražské Rudolfinum

V Dvořákově síni Rudolfina zazněl u příležitosti dvacátého výročí pádu komunismu  koncert studentského sboru, ve kterém se spojilo několik samostatných sborů ze všech koutů republiky. Sál Rudolfina zaplnily stovky studentů, slavnostního večera se zúčastnil také rektor UK Prof. Václav Hampl. Na pódiu zaznělo kromě hudby také Studentské prohlášení Inventura demokracie 2009 z úst moderátora Pavla Ryjáčka. Večer s názvem Hudbou k výročí sametu  spolupořádala Studentská unie UK s Českou filharmonií a Unií českých pěveckých sborů.

Pokračování

20. listopadu 2009


Festival Albertov 1989 nabídl nepublikované dokumenty

Velká geologická posluchárna Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy byla v pondělí dějištěm přehlídky dokumentárních snímků vztahujících se k událostem listopadu 1989. Festival s názvem Albertov 1989 představil v předvečer 20. výročí sametové revoluce nejen dobové filmové týdeníky z produkce Krátkého filmu nebo Originálního videožurnálu, ale i dosud nezveřejněné dokumenty z Archivu bezpečnostních služeb.

Pokračování

20. listopadu 2009


Mikulášská sbírka pro děti na klinikách VFN

Spolek mediků českých pořádá od 18. 11. do 4. 12. 2008 sbírku různých dobrot a malých dárků pro nemocné děti, které budou Mikuláše trávit na klinikách VFN.

Pokračování

19. listopadu 2009


Komunismus nejsou jen fronty na banány

Není důležité, jakou úspěšnost má naše demokracie, jako spíše fakt, že za pár let již nejspíš nebude nikdo vědět, za co se zde v sametové revoluci vlastně bojovalo. Václav Havel v jednom z rozhovorů uvedl, že; „…to chce opravdu až tu třetí generaci, která doma nezažila atmosféru strachu a hrbení páteře. Teprve jejich děti budou vyrůstat v jakémsi normálním klimatu.“

Pokračování

19. listopadu 2009


Education is not for sale

V centru Vídně vyjadřovalo nesouhlas s plánovanými změnami ve školství více jak 10 000 demonstrantů. K účasti na demonstraci vyzvalo mezinárodní studentské hnutí pod heslem Education is not for sale, ke kterému se přidala i rakouská studentská unie Österreichische Hochschülerschaft.

Pokračování

19. listopadu 2009


Kdo chce Klause bít...

Klaus alespoň obhájil roli zkušeného politika a všem nepříjemným odpovědím se úspěšně vyhnul. Environmentalismus zařadil do kategorie nebezpečných „ismů“, které podle něj mohou mít postupně až totalitní charakter. Nicméně zapomněl, že před pár dny sám hovořil velmi kladně o „klausismu“.

Pokračování

19. listopadu 2009


Vysokoškoláci mají příležitost

Studenti českých vysokých škol se mohou až do 6. prosince letošního roku přihlásit do Modelu Evropské unie, který je součástí Pražského studentského summitu, prestižního vzdělávacího projektu v oblasti diplomacie a mezinárodních vztahů.

Pokračování

18. listopadu 2009


Gaudeamus Igitur/Radujme se tedy, dokud jsme mladí. Studentská komora Rady vysokých škol uctila památku smrti Jana Opletala a Václava Sedláčka

Poněkud stranou zájmu médií i veřejnosti zůstal druhý vzpomínkový obřad, kterým si studenti připomněli svého zavražděného kolegu, posluchače lékařské fakulty UK Jana Opletala. Uskutečnil se hodinu po hlavních oslavách výročí 17. listopadu u Hlávkovy koleje, kde se sešli nejvýznamnější představitelé státu, zástupci diplomatických sborů, univerzit, Hlavního města Prahy, církví, armády a množství novinářů. Komorní vzpomínka u pomníku Jana Opletala a Václava Sedláčka na zdi v Žitné ulici se odehrála za přítomnosti ani ne dvacítky lidí. Studenty přišel svou účastí podpořit rektor Univerzity Karlovy Prof. RNDr. Václav Hampl, DrSc., prorektor Českého vysokého učení technického v Praze Prof. Ing. Ladislav Musílek, CSc., členové Českého svazu bojovníků za svobodu, několik kolegů-studentů a pár náhodných chodců.

Pokračování

18. listopadu 2009


Nehřešme lhostejností

Projev Mgr. Miroslava Jašurka, předsedy Studentské komory Rady vysokých škol, 17. listopadu 2009 u pamětní desky Jana Opletala a Václava Sedláčka.

Pokračování

18. listopadu 2009


Diskuse sdružení POLIS na téma Úřednické vlády

V úterý 10.11. se na přednášce pořádané politologickým sdružením POLIS diskutovalo o tématu Úřednické vlády. Hned z úvodních slov vyplynulo, že dnes již úřednické vlády v ČR nemáme. Na diskusi vystoupili jako panelisté: Jan Kysela (ústavní právník PF UK), Ondřej Kundra (Respekt), Vladimír Mlynář (poradce Jana Fischera).

Pokračování

18. listopadu 2009


Inventura demokracie vrcholí

Studentská iniciativa Inventura demokracie uspořádala 16. listopadu tiskovou konferenci, na níž zrekapitulovala své dosavadní aktivity a představila program happeningu, který proběhne 17. listopadu od 18.30 hodin na Václavském náměstí.

Pokračování

17. listopadu 2009


Za revoluce ukradla vlak, teď raději točí filmy

Nataša Dudinská je spoluautorka filmu Holky z Fildy, který měl premiéru na Filozofické fakultě a Česká televize uvede zkrácenou verzi v sobotu dopoledne v 11 hodin. Drobná člena stávkového výboru Filozofické fakulty UK se proslavila během Sametové revoluce krádeží vlaku, který odvezl humanitární pomoc do Rumunska.

Pokračování

13. listopadu 2009


Věda může být opravdu krásná

Vítězné práce soutěže Věda je krásná, kterou vyhlásila Přírodovědecká fakulta UK, musely oslovit i laika, jehož znalosti přírodních věd skončily někde na školní znalosti prvoků. Proto jsme požádali celkového vítěze soutěže Mgr. Petra Jana Juračku z katedry ekologie PřF UK, aby nám vysvětlil, co vytváření mikrofotografií obnáší a jak složité je připravit takový živočišný „model“ na focení.

Pokračování

12. listopadu 2009


Lidé Listopadu 1989

Výstava fotografií Františka Dostála, nazvaná Lidé v roce 1989, se koná v karlínské Galerii Svazu českých fotografů. Podle Dostála dobrá fotografie zachycuje to, co je na lidech obyčejné, to, co v nich probouzí přirozenou potřebu žití. Fotograf pak musí jen „trpělivě jít, koukat a zblízka objevovat“. Tyto lidské obyčejnosti jednoho z posledních listopadových dní roku 1989 nám nyní autor dává od 29. října poprvé k nahlédnutí.

Pokračování

Alena Neubauerová, 12. listopadu 2009


Rozmanité pohledy na slovanský areál. 5. konference mladých slavistů

Slavistická konference určená mladým badatelům ve věku do 35 let proběhla ve dnech 4. a 5. listopadu 2009 v prostorách hlavní budovy Filozofické fakulty UK. Celkem 53 příspěvků zaznělo z úst studentů, kteří do Prahy zavítali z Moskvy, Berlína, Budapešti, Segedínu, Poznaně, Varšavy, Krakova, ale i dalších měst, v nichž se nacházejí slavistická pracoviště.

Pokračování

9. listopadu 2009


Můj život není jen taková bramborová kaše

Dvacetiletí života mezi dvacítkou a čtyřicítkou je pro každého dobou zrání, životních zkoušek a tím i získávání zkušeností. Schopnosti, talenty a vzdělání jsou ve dvaceti jen potenciálem, který může a nemusí být využit; o mnohých svých vlastnostech člověk ani neví, protože je ještě neprověřil v konkrétních životních situacích.

Pokračování

9. listopadu 2009


Badmintonový turnaj VŠ LIGY

VŠ LIGA, vysokoškolská amatérská liga, zve všechny hráčky a hráče badmintonu na nedělní turnaj, 8.11.2009 od 18:00 ve Štěrboholech. Kategorie pro začátečníky i pokročilé.

Pokračování

8. listopadu 2009


„Kdo, když ne my, kdy, když ne teď!“

Mgr. Květoslava Morávková, absolventka geobotaniky na PřF UK (1991), účastnice listopadového studentského hnutí 1989, je považována za inspirátorku známého hesla „Kdo, když ne my, kdy, když ne teď!“ V rozhovoru vzpomíná na revoluční minulost a hodnotí současnost.

Pokračování

4. listopadu 2009


Studentská Unie nominovala své kandidáty na cenu Jana Opletala

Studentská komora Rady vysokých škol 17. listopadu ocení studentskou osobnost, která se významně zasloužila o rozvoj akademické samosprávy a studentského hnutí nebo se zapojila do veřejného dění. Bude jí udělena cena Jana Opletala. Studentská Unie UK nominovala hned dva kandidáty: Martina Bendu a Jiřího Boudala, kteří jsou studenty Univerzity Karlovy.

Pokračování

4. listopadu 2009


Charles´ Angels – na 1. LF UK vznikla nová taneční skupina

V letošním novém školním roce došlo k jedné nenápadné události, která se ale nestává každý den. Do rodiny uměleckých těles, jejichž jméno a existence je spojena s 1. lékařskou fakultou a tím i Univerzitou Karlovou, přibyla nová taneční skupina s názvem Charles´Angels.

Pokračování

3. listopadu 2009




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.