Výpis článků z archivu za měsíc: Únor 2004


Studentské slevy i pro cizince?

Zlevněné stravování, ubytování, průkazky na MHD a sportovní vyžití - to jsou nejčastější výhody poskytované českým státem vysokoškolským studentům. Po rozšíření Evropské unie 1. května budou mít přístup k "požitkům" všichni občané členských států. K častým dotazům čtenářů Práva proto patří, zda naši vysokoškoláci o výhody nepřijdou. "Předpokládáme, že systém zvýhodňování se bude určitým způsobem měnit. Nesouvisí to ale přímo s naším vstupem do EU," konstatovala Lubomíra Černá zMinisterstva školství a tělovýchovy (MŠT) ČR.

Pokračování

Lenka Hloušková, 27. února 2004


Studentské brigády ve Velké Británii.

Uživit se při studiu není ve Velké Británii žádná legrace. Stát sice britským studentům poskytuje výhodné půjčky, ty však zdaleka nepokryjí vysoké náklady na školné, a především extrémně drahé ubytování a dopravu. Většina studentů se proto musí během studia výrazně zadlužit a zároveň i vydělávat. Průměrná studentská mzda je (v Londýně) asi 5 liber (235 Kč) na hodinu, výjimečně lze získat práci i za 7 liber (330 Kč) na hodinu. Vzhledem k tomu, že konkrétně Londýn je jedním z nejdražších míst na světě, ve skutečnosti student za tyto peníze pořídí méně než průměrně vydělávající student v Praze.

Pokračování

26. února 2004


Jak ušetřit s průkazem studenta UK

Od září 2003 přiděluje univerzita studentům nove průkazy. Student může volit mezi „pouhým“ univerzitním průkazem a rozšířenou verzí spojující univerzitní průkaz s mezinárodním studentským průkazem ISIC. Drtivá většina studentů volí druhou možnost, protože pořízením ISICu získávájí přístup k celé řadě výhodných slev.

Pokračování

26. února 2004


Jak se studuje na Evropském univerzitním institutu ve Florencii

Hlavní rysy zdejšího studijního systému lze funkcionálně odvodit ze dvou důležitých vlastností Institutu. Zaprvé, vlády zakladatelských zemí podporují EUI nemalými částkami na postgraduální výzkum, včetně stipendií jednotlivých studujících. Pochopitelně očekávají, že se tyto prostředky zhodnotí přinejmenším tím, že studující odevzdají v řádném termínu kvalitní disertační práci.

Pokračování

Michael Voříšek, 25. února 2004


Tipy na výhodný nákup studijní literatury

Letní semestr přináší nové přednášky a semináře. A to znamená i velké množství literatury nutné ke studiu. Jelikož ne každá publikace je dostupná v knihovnách, je nutné mnohé knihy zakoupit. Že ceny knih nejsou nízké je obecně známo, a tak vám přinášíme několik tipů jak při nákupu ušetřit.

Pokračování

VF, 20. února 2004


Cena Jana Palacha

Studenti filozofické fakulty mohou získat za vynikající samostatnou publikační činnost (včetně překladů), za mimořádný přínos ročníkové, bakalářské či magisterské diplomní práce nebo i za výraznou společenskou aktivitu zvyšující prestiž FF UK Cenu Jana Palacha. S cenou je spojena odměna 20 000 Kč. Máte pocit, že splňujte podmínky pro udělení? Nebo víte o někom ve vašem okolí? Podrobnosti k nominaci objevíte na uvedené adrese.

Pokračování

19. února 2004


Země bílého oblaku

Nový Zéland jsem poprvé navštívil roku 2001. Hned po příletu mě během cesty z letiště na jih praštila do očí tamní úhlednost: ve městech posekané trávníky, všude květiny, farmářská krajinka také upravená, jako by pastviny se stády ovcí a skotu byly oholené strojkem na ježka.. A zakrátko jsem zjistil, že také kontakt s lidmi je velice příjemný – jsou ochotní, přátelští, důvěřiví, v našich poměrech by se asi jevili až naivní. Ale jaká je to vlastně země?

Pokračování

Martin Slíva, 19. února 2004


Studentské slevy ve Velké Británii

Studenti ve Velké Británii mají ve srovnání s kteroukoli jinou mně známou zemí opravdu těžký život. Vedle extrémně vysokých životních nákladů (především na ubytování, dopravu a další služby), nezanedbatelných poplatků za studium (1500 liber, v budoucnu až 3000 liber, tj. 70 až 140 tisíc Kč) a neúměrně nízkých platů pro vydělávající studenty k tomu také přispívá velmi omezená nabídka studentských slev.

Pokračování

19. února 2004


Čeká menzy a koleje revoluce?

Několik velkých změn ve fungování menz a kolejí je připraveno a blíží se jejich schválení a následné uvedení do života. Vedení univerzity předložilo Akademickému senátu návrh "optimalizace provozu menz. Návrh je v některých bodech dosti radikální. Plánuje úplně zavřít menzy:Na Větrníku, 17. listopadu, Brandýs a Švehlova....

Pokračování

Jan Foniok, předseda Sociálni komise ASUK, 18. února 2004


Ples MATFYZ - 4. březen 2004 Žofín

Dlouho to vypadalo, že letos studenti a pedagogové MFF UK nebudou mít šanci ukázat své taneční umění v plném lesku. Dlouho se nemohl najít nikdo, kdo by chtěl zdarma věnovat svůj čas a energii pro pobavení druhých. Nakonec se dobrovolníci našli mezi členy studentského spolku Matfyzák a pustili se do práce. Výsledek tohoto snažení budete moci zhodnotit sami od 4. března na Žofíně. Ples začíná ve 20:00 a v jednom kole budete moci zůstat až do 2:30.

Pokračování

16. února 2004


Zkušenost z trhání jablek v Itálii

Získání legální práce v Itálii začíná domluvou pracovní smlouvy s člověkem, u kterého chcete pracovat. Sepíšete smlouvu, následně požádáte na italské ambasádě o pracovní vízum. Jeho vyřízení trvá většinou tři týdny, ale nejde na to spoléhat. K žádosti o pracovní vízum nezapomeňte přiložit kopii smlouvy. S italskými úřady si vše potřebné vyřídí zaměstnavatel. Konkrétní práci a kontakt na zaměstnavatele se hledá nejlépe přes známé, ale lze ji najít i přes internet.

Pokračování

Jakub Staněk, student MFF UK, 10. února 2004


Zahraniční stáž v Českém centru

Správa českých center (organizace zřízená Ministerstvem zahraničních věcí ČR) nabízí zájemcům zajímavou možnost krátkodobých studijních stáží v některé z 16 zemí, ve kterých působí. Česká centra působí takřka ve všech hlavních městech Evropy: v Paříži, v Londýně, v Bruselu, v Berlíně, ve Vídni, ve Stockholmu, v Madridu, ale také v Sofii, Bukurešti, Moskvě či v  Kyjevě. Jediné zámořské centrum je na newyorském Manhattanu.

Pokračování

5. února 2004


Zopár tipov ako zohnať brigádu v Nórsku

Akonáhle nastane čas plánovania letných prázdnin, obráti sa na mňa niekto s otázkou, ako nájsť brigádu v Nórsku. Niet sa čo čudovať: drsná, no malebná severská príroda je turistickým i cestovateľským lákadlom a pre nás blízkou a pomerne ľahko dostupnou exotikou. Ako tam však prežiť a neskrachovať?

Pokračování

Lubomira Kuzmová, 4. února 2004


Prázdninové pracovní příležitosti v zahraničí

Přemýšlíte o brigádě v zahraničí? Láká vás vidina zajímavého výdělku spojeného s poznáním života v jiné zemi? Možná vám pomohou následující informace. A pokud máte zkušenosti s prací v zahraničí a zároveň chuť se o ně podělit s ostatními studenty, napište nám.

Pokračování

Viktor Filip, 2. února 2004




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.